Американските военни аналитици считат, че ако Асад вземе под контрол Алепо, то това ще бъде коренен прелом във войната. И ще докаже пълния крах на американската близкоизточна стратегия. Определено стратегията на САЩ удари греда в Сирия, както впрочем и на много други места. Днес Америка обявява скръбно, че навремето Виетнам е бил голяма грешка, че Афганистан също е грешка, че Ирак е неописуема грешка, че Либия, както казва Обама, е отчайваща „лайняна работа”, и пр. Но въпреки всички грешки, при които умират милиони хора, САЩ отново разглеждат възможността да се включат пряко във военния конфликт в Сирия, разбира се, на страната на противниците на Асад, тоест на страната на джихадистите, които те находчиво наричат „опозиция”.

Според Washington Post експерти от органите по сигурността представят на все още действащия президент Обама възможни варианти за военни ходове. Това обаче означава директна схватка с Русия, на която Сирия вече предостави двете бази – Тартус и Хмеймим, за вечно ползване. Разумно е да се мисли, че нищо особено няма да се случи преди президентските избори, а след изборите следващият американски президент ще се отрече от провалената сирийска авантюра. Основните въпроси в САЩ в момента са: Кой е виновен за унизителния провал в Сирия?! Какво търсеше Америка там? И защо толкова бездарно се водеше тази война?!

Падането на Алепо в ръцете на Асад ще бъде добър жест към Тръмп, тъй като ще подпомогне обвинението срещу настоящата администрация, чието смущаващо продължение е Хилъри. Неразказаната история на сирийския конфликт е американската история на бюрократични недоразумения, злоупотреби, разпри и вътрешна борба за власт, които струват на света огромно количество жертви. По закон американските служби за разузнаване и сигурност имат право да провеждат операции, свързани с националната сигурност. С тези операции службите на практика задвижват паралелна власт в държавата. В момента, ако „свободната демократична опозиция” в Сирия официално се спонсорира от властта в САЩ, то фронтът „Нусра”, които в действителност са Ал-Кайда, се подпомагат по заобиколни пътища от тайните фондове на службите. Поначало всички тези куци сценарии, в които САЩ забъркват останалия свят, приличат повече на комични недоразумения, отколкото на сериозни стратегии, свързани с националната сигурност на САЩ. Тези инфантилни нелепици, лъжи, нескопосани прозрачни номера сриват авторитета на САЩ по един особено бърз начин. Защото на хората наистина им омръзна, както казва Ал Капоне: „Ако лъжеш, бъди кратък!”. И съвсем скоро всичко, което САЩ ще изговарят и предлагат, ще бъде подлагано на изключително съмнение и отхвърляно от лидерите на Европа и останалия свят. След провала на САЩ в Сирия светът ще се промени напълно. Американците високо ценят изкуството на въоръжения шантаж. Приказките са големи, напудрени и заплашителни. Но истината е, че САЩ нищо повече не могат да направят в Сирия. Остава да си признаят това, както си признаха във Виетнам.