Интервю на Петър Волгин с Негово Превъзходителство Шин Бунам, извънреден и пълномощен посланик на Република Корея в България

Ваше Превъзходителство, изстрелваните от Северна Корея балистични ракети предизвикват силен негативен отзвук. В същото време прекрасно знаем, че тази държава не е сред най-развитите в света. От тази гледна точка мислите ли, че въпросните ракети представляват действителна заплаха?

Само през 2016 г. Северна Корея изстреля 24 балистични ракети. През февруари и март тази година бяха изстреляни още няколко. През миналата година Северна Корея извърши два ядрени опита, така стават пет досега. Постоянното изстрелване на балистични ракети допринася за развитието на севернокорейските оръжия, а оръжията за масово унищожение заедно с ядрените тестове сериозно усилват напрежението както в региона, така и извън него. Всички тези провокации представляват крещящо и очевидно нарушение на действащите резолюции на Съвета за сигурност на ООН, включително и на Резолюция 2321.

Припомнете смисъла на тази резолюция.

Тя беше приета на 30 ноември 2016 г. в отговор на севернокорейския ядрен опит от 9 септември същата година. В резолюцията е записано, че в резултат на тези действия продължава да съществува очевидна заплаха за международния мир и сигурността на света. В член 2 се препотвърждават предишните решения, според които Северна Корея не бива да изстрелва балистични ракети, да извършва ядрени тестове или да прави каквито и да било други провокации. Там се казва още, че Пхенян трябва да прекрати всички дейности, свързани с програмата за балистични ракети, да се откаже от ядрените оръжия и от съществуващата си ядрена програма по категоричен начин.

Добре, обаче какъв е смисълът от всички тези призиви, когато Северна Корея продължава да прави каквото си иска?

Резолюции 2270 и 2321 представляват най-твърдите и категорични невоенни санкции в отношението на ООН по адрес на Северна Корея. Пълното изпълнение на тези резолюции е от изключително значение, за да бъде убедена Северна Корея, че е крайно време да поеме по пътя на отказ от ядрените оръжия. Съветът на ЕС също предприе правни действия, които налагат допълнителни рестриктивни мерки, свързани с Резолюция 2321. В това отношение Република Корея си сътрудничи много активно с останалите отговорни страни – членки на ООН и ЕС, включително и България, която е една от държавите, подкрепили Резолюция 2321 за пълното прилагане на предписаните в резолюциите решения. Вече е крайно време Северна Корея тотално да преосмисли поведението си посредством категоричното и пълно изпълнение на Резолюция 2321 и другите съществени документи на Съвета за сигурност на ООН. Само ще добавя, че на 2 декември миналата година Република Корея, Съединените щати и Япония оповестиха нови санкции и че тези, които сега се обсъждат от Европейския съюз, когато бъдат приети, ще покажат твърдата решимост на международната общност да накара Северна Корея да прекрати ядрените провокации, както и тези с изстрелването на балистични ракети.

Как конфликтът между Република Корея и Северна Корея се отразява на отношенията ви с Китай, Русия, Япония, САЩ?

Севернокорейската ядрена програма, както и ракетните заплахи, предизвикват голяма загриженост не само у нас, но и в цялата международна общност. Северна Корея дори заплашва да започне изстрелването на междуконтинентални балистични ракети, които могат да достигнат територията на САЩ. Така Северна Корея се превръща в глобална заплаха. Имайки предвид това, Съветът за сигурност на ООН с абсолютен консенсус на всички страни членки, включително Китай и Русия, прие Резолюция 2321 в отговор на петия ядрен опит на Северна Корея. Този документ потвърждава твърдата решимост на международната общност в никакъв случай да не толерира севернокорейските ядрени и балистични програми. Два дни след приемането на тази резолюция Република Корея, САЩ и Япония приеха допълнителни санкции, които допълват въпросния документ.

Ваше Превъзходителство, Китай е вашият най-голям търговски партньор. Само че напоследък между Сеул и Пекин възникна сериозно напрежение. То е свързано с разполагането на територията на Вашата държава на американската система за противоракетна отбрана THAAD. Можем ли все пак да очакваме подобряване на отношенията между Китай и Република Корея?

В отговор на нарасналите заплахи от страна на Северна Корея ние със Съединените щати решихме да разположим на наша територия въпросната американска противоракетна система. Това е мярка в подкрепа на сигурността на нашия народ. Нееднократно сме подчертавали, че системата THAAD действа единствено срещу ядрените и ракетните севернокорейски заплахи и не е насочена срещу нито една друга държава. Подчертавали сме също така, че ако севернокорейските заплахи престанат да съществуват, няма да има нужда от разполагането на въпросната противоракетна система. Що се отнася до отношенията ни с Китай, искам да припомня, че тази година отбелязваме 25-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Пекин и Сеул. Нашият стремеж е стабилното развитие на двустранните отношения независимо от различните предизвикателства. Също така Република Корея ще продължи сътрудничеството си с Китай по въпроса за севернокорейската ядрена програма. 

Американският президент Доналд Тръмп оттегли страната си от Транстихоокеанското споразумение. Как реагира на това Република Корея?

Съединените щати играят изключително важна роля в сферата на търговията и икономиката на Азиатския тихоокеански регион. Ето защо Република Корея, която активно обмисля присъединяването си към Транстихоокеанското споразумение, много внимателно следи действията на американската администрация след оттеглянето на Вашингтон от споразумението.

Ваше Превъзходителство, тъй като сте посланик в България, можете ли да направите паралел между конфликтите тук, на Балканите, и конфликтите във Вашия регион. Тези конфликти не са ли всъщност отражение на противоборството между великите сили?

Както България, така и Корейският полуостров, са разположени на възлови геополитически позиции. И на двете места се пресичат интересите на великите сили. Ето защо можем да открием някакви общи черти между случващото се на двете места. Все пак Северна Корея, която се намира на Корейския полуостров, не прилича на нито една друга държава в историята. Тя продължава да представлява заплаха за мира и сигурността в света по непознат досега начин. За да се справим с тази заплаха, не можем да разчитаме на политики от сорта на т.нар. „критично ангажиране” на Северна Корея. В случая успех ще има единствено политиката на санкции, достатъчно сурови, за да накарат Пхенян да промени поведението си и да се откаже от ядрените и ракетните си програми.

Ясно е, че в момента напрежението между Република Корея и Северна Корея е изключително силно. И все пак можем ли в обозримо бъдеще да очакваме обединението на двете държави?

Мирното обединение на Корейския полуостров може да стане върху принципите на демокрацията, спазването на човешките права и пазарната икономика. Едно такова обединение би означавало възцаряване на мира и стабилността не само на Корейския полуостров, но като цяло и в Североизточна Азия и отвъд нея. Разбира се, за да се стигне до подобно обединение, е задължително Северна Корея да се откаже от ядрените си амбиции и да се върне към глобалното неразпространение на оръжия за масово унищожение. Също така Северна Корея трябва да престане със систематичното нарушаване на правата на своя народ. Република Корея силно се надява, че България като държава, която споделя универсалните ценности на демокрацията, човешките права и пазарната икономика, ще поддържа нашата обединителна политика.

Да поговорим малко по политическите проблеми на Вашата страна, Ваше Превъзходителство. На 9 декември миналата година южнокорейският парламент гласува за отстраняването на вашата президентка Пак Кън Хе във връзка с голям корупционен скандал. Как това събитие се отразява на политическия живот в страната Ви?

В съответствие с нашите конституционни разпоредби след отстраняването на Пак Кън Хе президентските правомощия преминаха в ръцете на нашия премиер Хуанг Kьо-ан. Конституционният съд на Република Корея трябва да разгледа импийчмънта в рамките на 180 дни, а междувременно правителствените функции се изпълняват нормално.

Какви са шансовете Бан Ки Мун, бившият генерален секретар на ООН, да стане южнокорейски президент?

В началото на февруари Бан Ки Мун вече заяви, че няма намерение да се кандидатира на следващите президентски избори. Въпреки това неговият 10-годишен опит като генерален секретар на ООН би бил от огромна полза за всички нас и допринася за мира и стабилността в глобален мащаб.

Как бихте описали икономическите отношения между Република Корея и България?

Нашият годишен двустранен търговски обмен възлиза на 230 милиона долара, а корейските инвестиции в България достигат до 300 милиона долара. Предстои ни още много работа, за да повишим тези числа. Нашата първа и най-голяма инвестиция беше във фотоволтаичната индустрия. Имахме определени трудности тук, но за щастие сега ситуацията е напълно нормална благодарение на усилията на българското правителство. През 2014 г. една корейска компания инвестира в отглеждането на органични гъби и в момента имаме производство от 800 килограма дневно, в което са заети 55 български служители. Тези гъби се продават в редица супермаркети в България и съседните страни. Компанията планира да изнася продукцията си и в други страни – членки на ЕС. Надяваме се, че през тази година друга корейска компания ще изгради фабрика за млечни продукти в България. За да привлечем повече инвеститори и да засилим сътрудничеството между нашите две страни, се нуждаем от повече успешни примери и се надявам тези истории да изиграят точно такава роля. Има и нещо друго. Много държави, в това число и нашата, имат застаряващо население и това води до засилен интерес по отношение на здравеопазването. В България има отлични условия за развитието на този отрасъл. Има прекрасни SPA курорти с топли минерални извори. Като добавим към това и разнообразните археологически, културни и рекреационни места, можем да кажем, че у вас съществуват всички условия за привличането на корейски инвестиции в сферата на медицинския туризъм.

Какво още може да бъде направено за подобряване на отношенията между нашите две държави?

През 2015 г. излезе на бял свят първият документ, където беше направен обзор на нашите двустранни отношения през последните 25 години и беше представена визията за бъдещото ни сътрудничество. Документът беше озаглавен „Съвместна декларация за всестранното и ориентирано към бъдещето партньорство между Република Корея и Република България”. Тази декларация беше подписана от президентите на двете държави по време на официалната визита у нас на българския президент Росен Плевнелиев. В тази съвместна декларация се прави детайлен обзор на двустранните отношения в сферата на политиката, икономиката, културата, образованието, регионалните и глобалните въпроси. Тя също така чертае начините, по които сътрудничеството ни може да бъде засилено през следващите години. Корейският министър на външните работи Юн Бьонг-се посети България през юни 2016 г., за да направи преглед на напредъка в двустранните ни отношения след подписването на съвместната декларация. Двете страни вече работят за осъществяване на повече визити на високо ниво още през тази година. Към споменатите вече политически и икономически аспекти на нашите отношения задължително трябва да добавим засилването на сътрудничеството ни в сферите на културата и образованието. Има засилен интерес в България към корейската култура, като се започне от корейската поп музика и корейските сериали и се стигне до по-традиционни неща, като корейските литература, език и кухня. Много се радвам да отбележа, че катедрата по кореистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски” е най-големият такъв департамент в Европа. Освен това 18 СОУ „Уилям Гладстон” в София още от 2011 г. предлага корейския като пръв чуждестранен език. Това е единственият такъв случай в Европа. Нашето посолство в България прави всичко възможно, за да отговори на засиления интерес сред българите към корейската култура. През тази година предвиждаме няколко интересни събития. Ще има изложба на известния корейски художник Канг Ик-Джонг, концерт на традиционна корейска музика, съвместен българо-южнокорейски класически концерт, седмица на корейското кино, фестивал на корейската кухня, както и турнир по таекуондо за купата на посланика. Освен това все повече корейци откриват България. Много от тях свързват страната ви с прекрасното кисело мляко, подмладяващото розово масло, чудесната природа. Всичко това се отнася към възможностите за по-продължителен живот, което е важна тема за всяко застаряващо общество. Също така стремежът ни е да помогнем за развитието на връзките между хората, да има повече пътувания на българи в Република Корея и на корейци в България. Предстои ни още доста работа в това отношение.