Камарата на представителите в САЩ гласува с мнозинство в полза на налагането на нови санкции спрямо Иран, Русия и Северна Корея. Законопроектът ограничава и възможността на президента еднолично да вдига санкциите, като го принуждава да поиска одобрението на Конгреса.

Законопроектът бе приет бързо, без да бъде обсъждан. Окончателните резултати от гласуването показаха, че в полза на санкциите са дадени 419 гласа срещу само 3 против.

През май Камарата прие набор от строги санкции срещу Северна Корея с 419 срещу 1 гласа. Сенатът протакаше приемането на вариант на законопроекта, докато в него не бъдат включени и санкциите срещу Русия и Иран. В момента, в който това се случи, той беше приет бързо.

Сенатът прие своя собствена версия на законопроекта на 15 юни с 98 срещу 2 гласа, но сега, когато Камарата прие изменения законопроект, той ще се върне в Сената. Ако предположим, че промененият законопроект отново мине в Сената, пакетът от санкции ще отиде на бюрото на президента Тръмп, който може да забави тяхното въвеждане с налагане на вето, но като се има предвид нивото на подкрепа, на което законопроектът се радва, Тръмп едва ли ще го направи.

Един от ключовите принципи на законопроекта по отношение на санкциите е, че той изисква президентът да получи одобрение от Конгреса, преди те да бъдат облекчени. Целта на тази клауза е ясна: да се предотврати възможността Белият дом да отмени санкциите срещу Москва, които бяха наложени в последните дни на администрацията на Обама.

„По отношение на законопроекта за санкциите, президентът говори много за своята подкрепа в полза на удължаването им върху тези три страни”, заяви Сара Хъкаби Сандърс, прессекретар на Белия дом. „Той няма намерение да ги премахва, но иска да бъде сигурен, че ще постигнем възможно най-добрата сделка за американския народ. Конгресът не разполага с добри данни в това отношение… Президентът се е фокусирал върху това, но в същото време иска да се увери, че санкциите спрямо тези три страни остават. Освен това, той ще проучи този закон и ще прецени как би изглеждал крайният продукт”.

Това би могло да постави Тръмп в опозиция на Републиканската партия, която отрича наличието на руска намеса в президентските избори през 2016 г., но в същото време има по-мрачна представа за Москва и за президента Путин, отколкото Белият дом.

Европейският съюз също изрази резерви относно руските санкции, дължащи се на други принципи, които биха наказали неруските бизнеси заради това, че работят с руските индустрии. Това би засегнало неблагоприятно европейските енергийни проекти, особено тези свързани с нефта и природния газ, които се равняват на трилиони галони петрол и газ всяка година.

„Ние следим ситуацията с проектозакона за санкциите срещу Русия с известно безпокойство, особено заради евентуалното му въздействие върху енергийната независимост на ЕС”, заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас в понеделник.

Източник: Sputnik