В Комисията по външните работи на американския Конгрес одобриха единогласно забраната за признаване на Крим. На Белия дом му се забранява да признава присъединяването на полуострова към Русия. Съгласно текста на законопроекта САЩ не признават „де юре или де факто“ руския суверенитет над Крим. А също така и над въздушното пространство или териториалните води на полуострова. Някак си почти незабележимо, между другото, към тази новина премина и изключително важното допълнение, че се допуска изключение за стопанина на Белия дом. Президентът може да наруши правилото, ако това отговаря на „интересите на националната сигурност“. Крим се върна в състава на Русия след проведения през март 2014 г. референдум. Решението беше подкрепено от 96% от жителите на полуострова.

С допусканото изключение за президента става пределно ясно, че конгресмените със съдействието на американски военни експерти са се запознали в детайли с възможностите на системите „Посейдон“ и лазерната „Пересвет“ . Сериозно са осмислили поразяващите способности на ракетите „Кинжал“, „Авангард“ и бойната част на „Авангард“. Вече никой не счита, че всичко изброено са само анимационни филми за плашене и дезинформация. На практика американският Конгрес призна, че е твърде възможно Русия вече да превъзхожда във военно-техническо отношение САЩ.

САЩ винаги са били образец за подражание при подготовка на външнополитическите си решения. Американците перманентно са имали стратегическо мислене и планировка. Вписването на изключението, че президентът на практика може да признае присъединяването на Крим, в случай на необходимост от защита на „интересите на националната сигурност“, дава основание да се допусне с висока степен на вероятност следното: новата администрация на Доналд Тръмп, която се сформира и продължава да се формира с активното участие на могъщия клан Буш, разработва варианти за признаване на руския суверенитет над полуостров Крим. Тази незабележима на пръв поглед, но важна крачка, може след време да преобърне тотално руско-американските двустранни отношения и да отвори вратата към поредното разведряване между Москва и Вашингтон. Това звучи невероятно днес. Но сключената голяма сделка между Доналд Тръмп и клана Буш след погребението на Буш-старши промени вътрешнополитическата обстановка в САЩ. Забележката за защита на „интересите на националната сигурност“ в законопроекта на Конгреса за полуостров Крим е сериозен разузнавателен признак за наличието на предпоставки за предстоящо разведряване между САЩ и Русия.