Сирийският президент Башар Асад заяви, че Москва е възпряла Запада от започване на опустошителен ракетен обстрел миналия месец. Асад каза още и че вярва, че Дамаск е на крачка от победата в 7-годишната война, въпреки „намесата” на САЩ.

„С всеки успех на сирийската армия, на политическия процес и на ситуацията като цяло нашите врагове и опоненти, основно Западът, начело със САЩ и техните марионетки в Европа и региона, се опитват да попречат, подкрепяйки тероризма, изпращайки още терористи в Сирия и възпрепятствайки политическия процес”, обяви Асад в интервю за RT. Той отбеляза, че ако го нямаше външното финансиране, щеше да победи враговете си вътре в страната „в рамките на една година”.

Сирийският лидер вярва, че след като се наложи Вашингтон да залага на подкрепата на различни антиправителствени формирования и след като Сирия си върна контрола над ключови градове като Алепо и Дейр ез-Зор, САЩ „вече са изиграли козовете си” и може да бъдат накарани да седнат на масата за преговори. „Сега предизвикателството е как да преодолеем разликата между нашите и техните планове”.

Светът не се върза на лъжата на САЩ за химическите оръжия

Сирийският президент обаче вярва, че колкото повече наближава краят на конфликта, толкова по-отчаян ще стане подходът на неговите опоненти. Асад се позова на предполагаемата химическа атака в град Дума, задавайки въпросите: „Защо? И защо точно сега? В наш интерес ли е?” Според него това е последният опит на Запада в неговите усилия да манипулира международното мнение, който отново се е провалил.

„Версията, която разказаха, беше лъжа и общественото мнение не се върза. Но те нямаха ход назад. Затова трябваше да направят нещо, макар и в по-малък мащаб”, заяви Асад, имайки предвид съвместните ракетни удари на САЩ, Франция и Великобритания срещу предполагаеми съоръжения за съхранение на химическо оръжие.

Башар Асад отбеляза, че и по принцип, и в конкретния случай, Москва е изиграла възпираща роля по отношение на влиянието на Вашингтон и желанието му за намеса в региона.

Русия възпира мащабна атака срещу Сирия

„Руснаците обявиха публично, че ще разрушат всяка база, от която се изстрелват ракети. По наша информация, за която нямаме доказателства, но информацията е съвсем достоверна, руснаците са обмисляли пълномащабна атака в цяла Сирия и заплахата от това е накарала Запада да действа в значително по-умален мащаб”, каза сирийският президент. Асад благодари на Русия, че не е предизвикала пряка конфронтация със САЩ на територията на Сирия, въпреки наличието на множество американски проксита, които са разположени там.

„Бяхме близо до директен конфликт между руските и американските сили и за щастие той бе избегнат. Но не заради мъдростта на американското ръководство, а благодарение на руското”, заяви Башар Асад. „Ние имаме нужда от руската подкрепа, но в същото време трябва да се справим с американското безразсъдство, за да можем да стабилизираме страната.”

„Или ще имаме, или няма да имаме държава”

Асад изрази високата си оценка за мирните преговори в Астана и подчерта желанието на правителството да спечели умовете и сърцата на хората, като възстанови реда в освободените райони, както и да започне процес на помирение. Според него обаче все още има битки на бойното поле, които предстои да бъдат спечелени.

Групировки като „Ал Кайда”, като ИДИЛ, „Ан Нусра” и други подобни не са готови на диалог, те нямат политически, а само идеологически план за установяване на същия контрол навсякъде по света, какъвто има „Ал Кайда” в някои територии. Така че единственият начин да се справиш с тях е със сила”, подчерта Асад и допълни, че няма място за отстъпление.

„Колкото повече ескалира ситуацията, толкова по-силно сме решени да разрешим проблема, защото пред нас не стои друг избор: или ще имаме, или няма да имаме държава”, каза пред RT сирийският президент.

Източник: RT