Действащият държавен глава печели с около 74%, сочат първите резултати

Владимир Путин печели изборите за президент на Русия с исторически резултат, който го превръща в най-одобрявания световен лидер, дошъл на власт с общи преки избори. Путин си осигурява 73,9% от гласовете на руснаците, сочат първите предварителни резултати от екзитпола на Всеруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ). Според проучванията на Фондация „Обществено мнение”, преднината на действащия президент е дори по-зашеметяваща – 77% от гласовете на избирателите. Втори се нарежда кандидатът на Комунистическата партия Павел Грудинин с 11,2 % по данни на ВЦИОМ.

Изборите преминаха при висока избирателна активност. По данни на ЦИК в по-голямата част от регионите, тя значително надвишава активността от последните президентски избори през 2012 г. Част от опозиционните лидери, като близкия до Съединените щати Алексей Навални, се надяваха на ниско участие в гласуването, за да обявят резултатите за нелегитимни, но надеждите им останаха напразни. Още от сутринта пред избирателните секции се извиха опашки, които удивиха чуждестранните кореспонденти. В няколко населени места на полуостров Камчатка и в Чукотския автономен окръг на изборите се явиха рекордните 100% от избирателите. За президент на Русия гласуваха и на Международната космическа станция, където космонавтът Антон Шкаплеров пусна своя вот.

Изборите преминаха без сериозни нарушения. Централната избирателна комисия на Руската федерация обяви, че в хода на президентските избори не е получена нито една сериозна жалба за изборни нарушения. Опозиционните наблюдатели съобщиха за някои по-дребни закононарушения. По различни данни в градчето Кузьмоловский, Ленинградска област, до урните са били извозвани избиратели. Според наблюдателите в Иркутска област пред урните са застанали пияни гласоподаватели. В избирателна секция в град Керменово в Западен Сибир наблюдателната камера е била закрита за около половин минута.

С безапелационната си изборна победа Владимир Путин получава силен мандат от руския народ да продължи водената политика.