Външният министър на Великобритания Борис Джонсън заяви, че „по всяка вероятност” Владимир Путин е наредил атаката с бойното отровно вещество „Новичок” срещу бившия шпионин Сергей Скрипал, предават световните информационни агенции. „Считаме, че – по всяка вероятност – е негово решение (на Путин, бел. авт.) да разпореди използването на невропаралитичен газ на улиците на Великобритания, на улиците на Европа, за пръв път след края на Втората световна война”, обяви Джонсън.

Противоречивото твърдение предизвика вълна от реакции в целия свят. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков моментално нарече изявлението на британския външен министър „непростимо”. „Всяко споменаване на нашия президент по този начин е шокиращо и непростимо нарушение на дипломатическите правила за достойно поведение”, обяви Песков, цитиран от ТАСС. Според него руският отговор ще дойде скоро, а обвиненията срещу Русия са „не само нарушение на международното право, но и противоречащи на здравия разум”.

Междувременно изявлението на Борис Джонсън беше посрещнато с вълна от критика и присмех в британските социални мрежи. „Опитвате ли се да започнете Трета световна война с Русия, защото се оказва, че е по-лесно от това да изпълните Брекзит?”, гневи се читател на Independent. Друг допълва: „Единственото, което не разбирам, е защо руснаците са държали този човек затворен толкова години и накрая са го убили във Великобритания”. Не липсват и подигравателни коментари. Англичанката Кели Смит предлага шеговито Лондон да предаде Борис Джонсън на Русия в замяна на газовите доставки за уикенда, а неин сънародник успокоява, че това е Борис Джонсън и никой не трябва да го приема на сериозно.

Бившият шпионин Сергей Скрипал и неговата 33-годишна дъщеря бяха атакувани с отровен газ, за който Лондон твърди, че единствено Русия произвежда. От Москва категорично отхвърлят обвиненията като заявяват, че Великобритания също има достъп до химическата формула и изискват предоставяне на доказателства и провеждане на международно разследване.