Въпреки че екипът за преговори на ЕС заявява, че не се притеснява и че е подготвен за всичко, както и че всякаква липса на организация в Лондон е резултат от раздора в британската политическа класа, някои дипломати на ЕС изпитват известно притеснение по въпроса. В частност, става дума за търговските представители, които досега са възприемали британските си колеги като сериозни и предпазливи по отношение на преговорите, смятат за съмнително привидно безцелното и променливо избягване на отговорност от страна на британското правителство.

Първоначалното неориентирано отношение на британците, което пролича в дискусиите около Брекзит, ги кара да се замислят дали Лондон не предприема един измамен ход –стратегия, изразяваща се в заблудата, че  няма стратегия. На пръв поглед, това изглежда малко вероятно. Неопределените резултати от юнските избори и последвалата загубата на авторитет на премиера Тереза Мей внесоха голяма неяснота около позициите на Лондон относно Брекзит. Споровете в британския кабинет по темата станаха публично достояние, което от своя страна  предизвика съмнения дали има твърдо правителствено становище  по такива ключови въпроси като масовата миграция и членството в митнически съюз с ЕС.

Заблуда

Все пак тези проблеми ще бъдат обсъждани на по-късен етап в преговорите за Брекзит. Брюксел подозира, че липсата на яснен план за действие в британския кабинет всъщност се използва за прикритие по време на началните преговорни увъртания. „Мисля че това е просто тактика: Нарочно се опитват да си спечелят време, под претекст, че Лондон е в състояние на хаотична криза, казва един западноевропейски търговски представител.

„През септември ще ни затрупат със заявления относно политическите пукнатини в съюза – ще наблегнат именно на проблемите, по които знаят че ние [27-те членки на ЕС] нямаме несъгласие, предупреждава той.

Негов колега от южноевропейска държава пита: „Имат ли стратегия? Или просто искат да заблудят Европейския съюз?... Това би могло да е просто стратегия, защото британците винаги са били изключително подготвени.

Министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат също е скептичен по темата, като в свое изказване миналата седмица заяви: „Всички които смятат, че британците не знаят какво правят, са се заблудили, каза той за нидерландския вестник „Фолкскрант”, „Познавам британския манталитет, защото съм живял във Великобритания. Не  е възможно да съществува неподготвен британски държавен служител.

Жан-Пол Гозе, който е френски депутат в Европейския парламент през периода 2004-2014 г. и често  води преговори с британски представители в качеството си на член на Комисията по икономически и парични въпроси (ECON), заявява, че лично е наблюдавал как британските представители целеустремено и непоколебимо преследват целите си, като същевременно разконцентрират всички останали.

„Британците са прагматични и много конкретни, казва Гозе и добавя, че: „Те никога не изискват разяснения, понеже използват в своя полза двусмисления характер на определени ситуации.

По време на преговори относно финансови директиви, Гозе казва: „Всички са склонни на компромиси освен британските евродепутати, които чак накрая на дискусията заявяват: „Нека сега ви поясним как да се изразите на правилен английски. „Терминът „правилен английски за тях означава да се изкажем в полза на британските интереси.

Един европейски представител отбелязва, че е проява на здрав разум  да не бъдат  подценявани британците. „След като гледах филма „Дюнкерк”, разбрах, че британците са способни да използват нещастното стечение на обстоятелствата и липсата на организация в своя полза, казва той.

Политически представители отбелязват, че ако британците само се преструват на безпомощни, то  една от възможните причини за това е стремежът им  да печелят време. Това би принудило ЕС да се съгласи с евентуална сделка, продиктувана от Великобритания, вместо да наблюдава неорганизираното и хаотично оттегляне на британците.

„Мисля, че Оли Робинс (съветникът на британския министър председател по въпросите, свързани с ЕС и водещ служител в отдела за Брекзит) знае много добре какво прави, заявява западноевропейски дипломат. Робинс съветвал министъра за Брекзит Дейвид  Дейвис да протака. Защото до края на  годината ситуацията коренно щяла да се промени.

Очертаване на политическите разделения на континента

Още една стратегия, която притеснява някои служители на ЕС, е агресивното влизане  на Великобритания в пространството на корпоративните ръководители в оставащите 27 държави – членки на ЕС. Притеснението е насочено най-вече към държавите, чиито бизнес би страдал от тежки загуби заради Брекзит. Проблемът е, че Великобритания би могла да привлече много бизнеси на своя страна, като се аргументира с твърдението, че Брюксел е прекалено концентриран върху това да спечели първоначалните преговори с Великобритания относно Брекзит и законопроекта за ограничаване на бюджетните загуби, вместо да се съсредоточи върху осигуряването на търговска сделка, която ще подсигури и защити интересите на бизнеса в следващите няколко десетилетия.

„Британците ще казват „ние се интересуваме от търговския процес, докато ЕС има интерес само към парите, отбеляза западноевропейският дипломат.

Други представители на ЕС обаче смятат, че имайки предвид очевидното  разделение  във висшите среди на управляващата британска Консервативна партия, гореспоменатите страхове са неоснователни, а даже и преекспонирани.

Дългогодишен дипломат в ЕС отбелязва, че ако Лондон е създал сложна и изкусна уловка с цел да има контрол над последствията от Брекзит, то измамата е толкова добра, че дори британските представители по време на преговори са се заблудили. Ако в действителност действията на Лондон са, така да се каже, една елегантна театрална постановка, в такъв случай: „Това е една сложна и изискана заблуда.

Служител на ЕС, пряко участващ в дискусиите около Брекзит, определя като неоснователни „спекулации” твърденията, че Великобритания е съставила таен и лукав план. „По мое мнение, което се базира на прочетена информация по темата, британците не притежават яснота по отношение на бъдещите си действия. Следователно, поради липсата на яснота, би било много трудно да се приложи каквато и да е стратегия за преговори.

Този служител на ЕС не отрича, че е възможно Лондон да създава  „Троянски кон” по отношение на Брекзит, но допълва отбеляза, че това е малко вероятно. „Никой не подценява способностите на британските дипломати. Именно британският стил по отношение на преговори е даван за пример на само в ЕС, но и по целия свят, казва той. „Единствено британците са изцяло наясно със ситуацията в момента. Не знам дали са добре подготвени или се опитват да изиграят един много сложен танц, който ние не разбираме?

Състояние на застой

Ирландският комисар на земеделието в ЕС Фил Хоган казва по ирландското радио RTÉ Radio One Saturday,  че британският подход към преговорите относно Брекзит се характеризира с „непоследователност и липса на ориентация. Хоган предупредително отбелязва, че „Великобритания изглежда все още се опитва да избистри становището си в преговорите за Брекзит, докато времето минава и ситуацията се променя с бързи темпове.

Опитен и високопоставен служител на британското правителство заявява, че всяко впечатление за хаос и липса на компетентност е неправилно: „Убеждението, че протакаме през последната година е напълно грешно. Работим изключително усилено. В следващите месеци ще станете свидетели на публични действия и събития, които правителството досега е обмисляло и планирало в поверителна обстановка.

Друг служител на правителството отбелязва, че през август ще бъдат публикувани множество официални заявления преди следващите преговори между Великобритания и ЕС, които се предвижда да се състоят между 28 август и 1 септември в Брюксел. Служителят заявява, че документите ще установят официалното правителствено становище по редица „основополагащи” аспекти от Брекзит.

Автори: Якоб Ханке и Дейвид М. Хързенхорн

Източник: politico.eu

Превод: Лилия Николова