„Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става!“ – тази и други закани отправя членът на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева към известната журналистка Къдринка Къдринова. Изящната словесност на „регулаторката“ на медийната среда от квотата на бившия президент Росен Плевнелиев е документирана в аудио запис, направен по време на заседание на парламентарната комисия по култура и медии на 15 юни в сградата на Народното събрание. За това съобщи днес сайтът на Съюза на българските журналисти, чийто отговорен редактор е Къдринова. Съобщава се още, че ЗАПЛАХИТЕ СА ЧУТИ И ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛКАТА НА СБЖ СНЕЖАНА ТОДОРОВА.

Изглежда бившата телевизионна говорителка не си е дала сметка, че диктофонът на колежката е включен, за да запише дискусия за намеренията на генералния директор на БНР Александър Велев да ликвидира излъчващото на чужди езици радио „България“. Жотева видимо е раздразнена от въпрос, зададен от Къдринова и след официалния си отговор, отправя заканите „на ухо“. Запис от диалога беше разпространен и в мрежата за видеообмен you tube.

„МНОГО ВНИМАТЕЛНО! АМА МНОГО ВНИМАТЕЛНО С МЕН СПЕЦИАЛНО!“, казва Жотева. Къдринова я пита дали това е заплаха, на което членката на СЕМ отговаря утвърдително. И за да няма две мнения по въпроса добавя, че ако събеседничката й си отвори още веднъж устата, ще види какво ще стане! Жотева очевидно не знае с кого разговаря и прави справка за името на Къдринова в Гугъл през смартфона си. След което стига до заключението - „Ама ти си била не’ква комунистка от А-спекто, ли…“.

Къдринка Къдринова е известен журналист-международник, познавач на испаноезичния свят и търсен автор. Нейни статии са публикувани в множество издания, включително в списание „a-specto“. Работила е във вестниците „Народна младеж“, „24 часа“, „Сега“, била е заместник-главен редактор на списание „ТЕМА“, в момента пише за сайта на СБЖ и за baricada.org. И ако медийната надзорничка не познава някои от известните журналисти, това си е за нейна сметка. Но е симптоматично, че бившата говорителка на Министерство на външните работи (по времето на Даниел Митов) Бетина Жотева дори не е чувала за Сдружението на испаноезичните журналисти, чийто председател е Къдринова, и за неговите годишни награди, на което традиционно гостуват множество посланици и дипломати.

Впрочем, поведението на бившата „медийна съветничка“, титулуваща се и като „дипломат“, подсказва какви съвети са получавали високопоставените й клиенти. ОТ НЕЙНАТА ЕКСПЕРТИЗА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ СА ПОПИВАЛИ ШИРОК СПЕКТЪР ЛИЦА И ОРГАНИЗАЦИИ – от НАТО, та чак до... Жорж Ганчев. Жотева е била директор на пресцентъра на Министерство на финансите в мандата на Симеон Дянков, същата длъжност е заемала при първия служебен кабинет на Росен Плевнелиев и Марин Райков в икономическото ведомство при министър Асен Василев. Консултирала е по медийни въпроси и сегашната министърка на външните работи Екатерина Захариева във времето, в което тя е главен секретар на президентската администрация на Плевнелиев. Преди това е била първи секретар по комуникационните стратегии в Постоянното представителство на България в ЕС и консултант и анализатор към НАТО. „Некакви комунисти“ не бяха проблем за Жотева в далечната 1996 г. , когато обслужи информационно и кандидат-президентската двойка на БСП Иван Маразов-Ирина Бокова.

От СБЖ съобщават, че Къдринка Къдринова се е обърнала към Етичната комисия на съюза да разгледа казуса. В редакцията на „a-specto“ обмисляме дали да не сезираме СЕМ, но това сигурно ще стане, когато преодолеем уплахата. Понеже Жотева е много „голема работа“, с нея трябва да се внимава, пък и ние искаме „бел ден“ да видиме…