Безусловната капитулация на нацистка Германия, станала факт преди 75 години, е едно от най-значимите събития на XX век. Нацизмът беше унищожен основно благодарение на Съветския съюз. И този факт трябва да бъде повтарян на всяка годишнина. Защото винаги се намират разни исторически фалшификатори, които изопачават историята. Тяхната крайна цел е да омаловажат колкото се може повече решаващата роля на Съветския съюз в разгрома на нацистите. И понеже въпреки всичките им усилия, няма нормален човек който да се хване на подобни исторически фалшивки, в ход влиза следващата опорка: Вярно, Съветският съюз е победил нацистите, признават фалшификаторите, ама от това на хората в половин Европа не им е станало по-добре, защото една тирания била заменена с друга и изобщо нацизмът и комунизмът са едно и също нещо.

Това е изключително невярна и глупава опорка. Първо, разделянето на Европа на сфери на влияние не е извършено еднолично от Сталин. То е резултат от преговорите между лидерите на СССР, Великобритания и Съединените щати, проведени в руския Крим в началото на 1945 г. Така че, ако ще обвиняваме някого за Желязната завеса и Студената война, ако ще пишем протестни декларации, трябва да адресираме недоволството си и към трите велики сили. И второ, особено нефелна е тезата, която слага знак за равенство между нацисткия и комунистическия проект. Всеки, който е попрочел малко история, знае това. Нацистката идеология има за цел да задоволи чувството за превъзходство на един много малък процент от населението на света, крайно ретроградна е, защото се възхищава на някакви митологични древности, а откритият й антисемитизм и расизъм я правят още по-отблъскваща. За разлика от нея комунистическата идеология е насочена към бъдещето, иска по-добър живот за по-голямата част от човечеството, защото обективно погледнато по-голямата част от човечеството са работещите хора, а не капиталистите, и категорично отхвърля всякакви расистки теории. Ето поради тези генерални различия комунизмът беше популярен в целия свят, а нацизмът си остана ограничен в една държава и просъществува едва двайсетина години.

Когато говорят за съществуващото само в главите им сходство между нацизма и комунизма, русофобите много обичат да дават примера с договора "Молотов-Рибернтроп" от 1939 г. Ето, повдигат тържествуващо пръстчета тези лъжеисторици, Съветският съюз и нацистка Германия са се разбрали, защото изповядват еднаква идеология. Не се изискват особени усилия, за да бъде осмян този аргумент. Достатъчно е да се върнем година по-рано, да погледем какво става през 1938 г. в Мюнхен. Да, да, говорим за прословутия Мюнхенски сговор, който дава на Хитлер Судетската област и на практика унищожава Чехословакия. Това споразумение е подписано от лидерите на демократична Франция, демократична Великобритания, фашистка Италия и нацистка Германия. Е, това, че демократи, фашисти и нацисти са съставили общо споразумение, означава ли, че демокрацията не се различава от нацизма или фашизма? Ако следваме постулатите на "специалистите" русофоби, точно такава глупост излиза.

Разбира се, глупостта съвсем не е основната причина за неглижирането на съветската победа над нацистка Германия. Този стремеж играе важна роля в хибридната война, която се води днес срещу Русия. Руснаците имат всички основания да се гордеят с победата си над нацистката чума. Тази победа стана възможна благодарение на героизма и саможертвата на техните предходници. И, естествено, когато водиш война срещу един народ, трябва да унищожиш всичките му поводи за гордост от славното минало. Да го накараш да повярва, че такова славно минало изобщо не е съществувало. Защо се прави това ли? Ами защото народ, който не помни миналото си, е лесна плячка за всякакви чужди господари. Вероятно опитите да бъде фалшифицирана историята на Втората световна война няма да спрат. Повече от сигурно е обаче, че всеки път ще завършват с провал.