Бетина Жотева продължава да е член на СЕМ. И това е най-големият скандал. В една истински цивилизована държава въпросната дама отдавна щеше да е забравила, че някога е била член на важна структура като СЕМ. Щеше да е изхвърчала от поста си веднага след като недопустимото й поведение беше станало обществено достояние. В цивилизованите държави един държавен служител не се държи като квартална мутра. Или ако все пак го направи, на секундата изчезва от заеманото място. А репутацията му е съсипана завинаги. Само че България не е цивилизована държава. И няма никакво значение, че членуваме в НАТО и ЕС. Дори и в още 100 организации да членуваме, пак няма да имаме нищо общо с цивилизоваността. Защо? Защото навсякъде, на всякакви постове - в сферата на политиката, икономиката, медиите - стоят хора не защото имат качествата за това. Тъкмо обратното - у нас колкото по-нямаш качества за даден пост, толкова по-голяма е вероятността да го заемеш. Основният проблем на България е, че назначението на г-жа Жотева в СЕМ не е изключение от правилото. Нейният престой там и нейното арогантно поведение - това е правилото.

И още нещо печално, но напълно логично има в тази история. Г-жа Жотева беше назначена за член на СЕМ от г-н Плевнелиев. От онзи президент, чиито действия предизвикваха основно присмех и недоумение. За пет години г-н Плевнелиев нито веднъж не доказа, че е достоен за поста, който заема. И затова е логично човек, който не си е на мястото, да назначава хора, които също не стават за постовете, на които са поставени. Като г-жа Бетина Жотева. Това е пределно ясно за всички. Тази пределна яснота със сигурност дразни г-жа Жотева. И тя ще направи всичко възможно, за да остане на поста си. Ще се изкара жертва на международен заговор. Ще твърди, че срещу нея има политическа акция. Ще настоява, че я атакуват, защото е несломим стожер на евроатлантизма. Някога, по времето на късния соц, апаратчиците твърдяха, че всяка критика срещу тях е удар срещу комунистическия строй. Днешните некадърници имат същата стратегия - всеки път, когато лъсне некадърността им, те твърдят, че това е удар срещу евроатлантическите ценности и цивилизационния избор на България. Зад подобни фрази е най-удобно да скриеш липсата на качества.

И още нещо много показателно има в настоящата история. Избухването на г-жа Жотева става по време на срещата й с Къдринка Къдринова. Това е една от най-интелигентните и знаещи български журналисти. Това е журналист, който не робува на клишетата, а мисли самостоятелно. Напълно естествено е Къдринка Къдринова да вбеси Бетина Жотева. Посредствеността винаги се вбесява при срещата с таланта. И основният проблем на България е, че посредствените хора нареждат на талантливите какво да правят. За държава, където важи това абсурдно правило, спасение няма.