Бизнесът ще си разчисти сметките с него

Интервю на Десислава Пътева с журналиста Явор Дачков

Господин Дачков, преднината, която ген. Радев набра пред Цецка Цачева при първия тур на президентските избори разтърси ГЕРБ из основи. Добре познатата теза на Борисов, че дори и магаре да издигне, хората ще изберат него, издиша. Как си обяснявате този обрат в първия етап от изборите? 

Преднината беше изненадваща, не само защото всички социолози показваха преднина на Цачева на първи тур, но и защото чисто математически никой не очакваше ГЕРБ да загуби толкова много от гласовете си. Според мен беше подценен протестният вот. На второ място, ген. Радев успя да събере личен позитивен вот. За него по-скоро гласуваха хора, които видяха в него надежда за промяна, а не само хора, които са срещу ГЕРБ. Изненадата беше за всички.

Само със задължителното гласуване ли може да се обясни по-високата избирателна активност или по-скоро говорим за това, че българите се отърсват от апатията? Изглежда, че тези избори се приемат не просто като вот за нов президент, а по-скоро като опит за смяна на досегашния курс на управление. 

Мисля, че всички разбраха, че гласуването е задължително и това докара много хора до урните. Почти никой обаче не разбра, че няма санкции, ако не гласуваш. Това беше първата причина. Но след това, заедно с референдума на Слави Трифонов, се прояви и второто, за което Вие говорите, а именно протестен вот срещу ГЕРБ и вълна, която според мен вече е необратима.

Тоест според Вас е възможно крайният резултат от президентските избори да бъде двигател за предсрочни парламентарни избори?  

Мисля, че да. Има съвсем малък шанс Цецка Цачева да стане президент. Досега от историята на балотажите никога досега не се е получавал обрат, тоест вторият да стане първи. А освен това тя няма накъде да разширява подкрепата си. Както виждаме, тя губи подкрепа сред твърдия си електорат, докато ген. Радев може да разчита на много по-широк вот от този на БСП. Според мен той ще стане президент, а в понеделник Бойко Борисов ще обяви своята оставка.

Би ли се примирил премиерът с евентуална загуба или по-скоро ще се опита с всички възможни лостове да предотврати такъв развой на събитията, включително да подложи на натиск определени хора да гласуват за Цачева или да прибегне до манипулация на изборните резултати? 

Мисля, че ГЕРБ вече са се примирили с този резултат. Всеки трезвомислещ политик може да си даде сметка в такава ситуация. Дори и да се опитат с манипулации или с изкуствено преливане на гласове от други партии да направят Цачева президент, това ще породи огромно недоволство и ГЕРБ ще бъдат изхвърлели от властта с протести след два-три месеца. Мисля, че те дори нямат интерес от това. За Борисов е много по-изгодно бързо да напусне властта, за да не търпи повече негативи и да запази каквото може от ГЕРБ и да участва в следващото разпределяне на картите за властта.

Не е ли характерен за неговото управление по-скоро силовият подход, агресивното поведение, до които прибягва, за да си разчисти сметките? 

Борисов е страхлив политик. Неговият голям недостатък е, че той не можа да се превърне в диктатор, какъвто всички припознаваха. Това, че контролира цялото управление в ръцете си не означава, че е силов. По-скоро той гледа да се споразумее с всички, да намери компромис. Колкото до фалшификациите – това е моделът „Цветанов”, това си е запазена марка на ГЕРБ от 2009 г. Но нека не се заблуждаваме. ГЕРБ просто развиха този тип гласуване и купуване на избори и фалшификация, но и всички преди тях го правеха в някаква степен. Оттук нататък Борисов ще гледа да си спечели приятели и подкрепа, защото има слаба позиция. Не виждам с кого той може да разчиства сметки.

С бизнеса, с хората, които не са му удобни...

По-скоро бизнесът би си разчистил сметките с него, ако падне от власт. (Смее се) Той ще бъде изтласкан от всички икономически позиции, които има в момента. Но той самият няма ресурс за това – нито силата, нито властта. Ако Цецка Цачева стане президент, това ще е друго, макар че пак ще му е трудно. Все пак не забравяйте, че те нямат мнозинство в парламента и трендът да се върви надолу, който показват изборите, е сигнал, че ГЕРБ е изчерпан проект. Въпрос на време е той да изчезне. Може да трае години, а може да трае и много по-малко.

Кои са възможните коалиции, които биха могли да се формират, ако ГЕРБ падне от власт?

На този етап не може да се каже. Корнелия Нинова даде заявка, че няма да разчита на гласовете от ДПС. Според мен това беше съвсем целенасочено послание. От друга страна, на този етап е трудно да се прогнозира дали много лесно ще се направи коалиция между ГЕРБ и БСП. Не знаем кой ще бъде балансьорът в следващия парламент. Дали третата политическа сила ще са патриотите или ДПС. Вариантите на този етап са много и е рано да се говори за бъдещи коалиции.

В каква посока ще натежат везните при преразпределението на вота? Карадайъ намекна, че ДПС са готови да подкрепят ген. Радев, а според Корнелия Нинова гласовете от ДОСТ и Турция ще отидат при ГЕРБ. Въпросът за това къде ще отиде патриотичният вот обаче е неясен...

Това, което стана ясно е, че ДПС няма да подкрепят Борисов. Това е най-големият удар за него, защото досега той беше в негласна коалиция с Доган. Но изглежда, че ДПС са решили да го отстранят от властта. Не знам дали ще пренасочат гласовете си към Радев. Във всеки случай няма да подкрепят ГЕРБ, това е сигурно. ДОСТ, естествено, ще подкрепят Цецка Цачева, но гласовете от Турция не са кой знае колко много. Мисля, че патриотите не са толкова дисциплинирани и мобилизирани. Ще е много трудно на Каракачанов да накара всички да гласуват за ГЕРБ. По-скоро мисля, че те ще се разделят. Голяма част от тях могат да гласуват и за ген. Радев. Не мисля, че тези гласове ще бъдат много лесно манипулирани на втори тур. 

С какво си обяснявате феномена „Марешки” и факта, че той събра немалък процент от гласовете на избирателите?

От една страна, вотът на Марешки е корпоративен. От друга страна, е купен. И съвсем естествено, една част от хората са гласували за него и това е много лесно обяснимо. Той продава евтини лекарства, а хората му дават своя глас срещу това. Тук не виждам някаква голяма изненада. Той и досега е имал доста добри резултати във Варна като кандидат за кмет. Аптеките му са много популярни в цяла България, бензиностанциите също, и то защото продава горивото по-евтино. И в това има някакъв разум. Той не ми е симпатичен кандидат, но хората гласуват за някой, който им върши конкретна работа. Мисля, че изборите в България ще се нормализират. Това е по-скоро послание за големите играчи, че те трябва да спрат с абстрактните обещания и да започнат да правят реални неща за своите избиратели, за да привлекат гласовете им. Впрочем, гласовете за Радев са дадени и за това, че дълго време в политиката не се беше появявал един нормален и неизкушен от политическата демагогия човек. Той общо взето е свестен човек. И когато хората видят това, веднага отиват да гласуват. Това е голяма промяна в българската политика.

Как ще коментирате разпадането на Реформаторския блок и заявките на Радан Кънев да създаде нов проект в дясното пространство?

Разцепление имаше още преди те да влязат в сегашния парламент. Сега това разцепление просто се формализира. Не очаквам Радан Кънев да успее да направи нов проект. Ако се стигне до предсрочни избори, по-скоро очаквам те по някакъв начин да се опитат пак да се съединят, за да оцелеят, но не виждам как ще прескочат 4-процентовата бариера.

Реформаторите като че ли очакваха по-голяма подкрепа за Трайчо Трайков. Според Вас защо се стигна до това той да не бъде припознат като алтернатива на Цецка Цачева?

Трайчо Трайков е най-нелепият от всички кандидати. Очевидно играе роля, която нито му е по мярата, нито му пасва вътрешно. Той не е естествен представител на тази десница, а просто някакво лице, което реформаторите взеха, за да участват в тези избори. Така че не виждам как той можеше да мобилизира голям вот. Както виждате, резултатът му е катастрофа.

Как си обяснявате слабото представяне на Ивайло Калфин? От АБВ получиха отрезвяваща плесница, макар че се перчеха пред Корнелия Нинова, а техният кандидат събра дори по-малко гласове от очакваното.

АБВ си играят своята игра. Разбира се, че резултатът е катастрофа. Нека си припомним, че когато Калфин беше кандидат на БСП, резултатите му в началото също бяха катастрофални. Когато Станишев успя да убеди Стефан Данаилов да стане кандидат за вицепрезидент, тогава Калфин започна да печели някаква подкрепа и в края на краищата се представи добре. Сам по себе си, той е политик с изкуствено напомпан рейтинг. Мисля, че оттук АБВ нямат други ходове, освен да се молят на Корнелия Нинова да ги прибере обратно в някакво голямо, ляво обединение, но не на цената, на която те искаха в началото на изборната кампания.