Преди два дни арабски медии и алтернативни сайтове съобщиха, че в Рияд постоянно се чуват изстрели. Престрелките се водят около кралската резиденция в саудитската столица. Но властите в Рияд опровергаха съобщенията и обвиниха Иран за разпространяване на дезинформация и информационна провокация. Дали това обаче е цялата истина за сраженията в Рияд преди два дни?

Според данни на френски алтернативен сайт, който разполага с „чувствителна“ информация, многонационалната частна гвардия на принца, наследник на Кралство Саудитска Арабия, подкрепена от американски спецназ, е успяла да се справи с бунт сред служителите на Националната гвардия. Личната гвардия на принц Мохамед бин Салман е успяла да свали 6-7 дрона, които са били заредени с взрив.

Според лансираната версия, братовчедите на Мохамед бин Салман, най-силната фигура в кралството, са се опитали да се противопоставят на приватизацията на гигантската държавна петролна компания ARAMCO, на новите социални реформи, на преследването на принцове в кралството и на водената неуспешна война в съседен Йемен.

Въоръжените сили на Саудитска Арабия са тотално деморализирани от развитието на събитията в съседен Йемен. Въпреки наетите частни военни компании и логистичната подкрепа на НАТО, както и военната подкрепа на съседните съюзнически страни, Националната гвардия на саудитите продължава да търпи поражения от партизаните на йеменските хусити. Рияд притежава прехвалените и много скъпи американски ПВО ракетни системи  „Пейтриът“. Но допотопните съветски ракети „Скъд“, произведени през 60-те на миналия век в СССР, изстреляни от хуситите, продължават да поразяват саудитски военни бази. И нанасят тежки загуби на саудитската армия.

Елитната армия на принца наследник Мохамед бин Салман е въоръжена със свръхмодерно оръжие. Тя е съставена основно от бивши елитни американски, британски, австралийски, южноафрикански, пакистански, йордански, судански, марокански, косоварски и непалски войници. Благодарение на въпросната елитна армия общественият ред в Рияд бе възстановен за рекордно кратък срок. По официални данни кралската гвардия е открила огън по един дрон, който е летял над кралския палат. Но интензивността на престрелката категорично отхвърля тази официалната версия.    

Рияд ръководи арабска коалиция, която се сражава в Йемен. Саудитска Арабия се готви да формира панислямистко НАТО с Турция, което да свали правителството в Дамаск, защото счита Асад за съюзник на „персийски“ Иран. А саудитите смятат Иран за смъртен враг. Поради тази причина в последно време се наблюдава зрелищно стратегическо сближаване между Израел и Саудитска Арабия.