Провалът на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, разногласията между Европа и Америка, растящата активност на Русия и Китай водят към това неопределеността в света да нараства. По тази тема пише испанския El País: „Усещане за края на епохата. Именно такова чувство създава Мюнхенската конференция по сигурност тази година. Световният безпорядък открива нова ера на глобалната неопределенност.“

Преди всичко се създава усещане, че договорите, съюзите и балансите, които внимателно се формираха през всичките тези десетилетия, сега „се стопяват като бучки захар“ и че „ние навлизаме в нова политическа епоха, в която държавите си съперничат, за да определят едно ново разположение на силите на геополитическата шахматна дъска“.

За това говореше и канцлерът Ангела Меркел, в този дух се изказаха и другите лидери на различни страни, както и редица експерти. „Ние виждаме, че архитектурата, на която се крепеше познатият ни досега свят, се разпада на части. Структурите, с които работехме, бяха резултат от ужасите на Втората световна война, и сега те са под сериозен натиск, тъй като днешните реалности изискват от нас да реформираме тези структури“, подчерта Меркел в Мюнхен.

По-рано през този месец САЩ заявиха за излизането си от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, обвинявайки Русия, че нарушава този договор. Експертите обаче отбелязаха този ход на Вашингтон като повратен момент и като едно от най-ясните доказателства за настъпваща сеизмичност в геополитиката, пише El País.

По време на Мюнхенската конференция по сигурност вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс разговаря и спори с германския канцлер Ангела Меркел, отхвърляйки нейното предложение да се започне сътрудничество с Русия. За пореден път Пенс заяви, че Вашингтон е против газопровода „Северен поток – 2“, благодарение на който руският газ ще достига до Германия по дъното на Балтийско море. „Ние не можем да направим Запада по-силен, като станем зависими от Изтока“, каза вицепрезидентът Майк Пенс.