Вашингтон иска да накара своите колеги от ЕС да наложат повече санкции срещу Русия, но лидерите на ЕС изглежда не са склонни на това.

Съединените щати се опитват да накарат страните от ЕС да се съгласят с налагането на още санкции, съобщава Financial Times (FT). От Белия дом твърдят, че целта на този процес е „да се попречи на Москва да разруши западните демокрации чрез дезинформационни кампании и кибератаки”.

Очевидно е, че твърденията за „дезинформацията” и „кибернетичните атаки” не са сериозни, а се използват просто като кодови фрази, които съответстват на политиките на Запада. Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да покаже колко е суров спрямо Русия. Да не забравяме, че на 3 април Тръмп заяви: „Бяхме строги с Русия. […] Никой не е бил по-строг по отношение на Русия”. Washington Times излезе с подигравателно заглавие: „Тръмп е суров с Русия, защото така” (бел. прев. – няма ясна аргументация за налагането на санкциите).

Според Financial Times натискът на Тръмп върху ЕС цели да покаже на американската общественост, че той се грижи за бизнеса. Извън заплахите, които са предназначени за вътрешната аудитория обаче, реалният натиск не е особено силен. Запазена марка на Тръмп е да изпраща противоречиви сигнали, което прави невъзможно прогнозирането на следващия му ход. Както посочва американски политик, цитиран от FT, „не е невъзможно господин Тръмп да предложи да се срещне с руския президент Владимир Путин, както направи през март, като същевременно наложи по-тежки санкции”.

Това просто е неговият начин за действие. Видяхме нещо подобно, когато Помпео тихомълком посети Северна Корея в края на март, докато Twitter беше залят от нападки към Ким Чен-ун. Междувременно в четвъртък американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ и Северна Корея прекратяват преговорите, въпреки уверенията на севернокорейския лидер, че е готов спорните въпроси да бъдат разрешени по всяко време. 

Разривът между САЩ и ЕС расте, а въпросът за руските санкции е само един от многото, които предизвикват противоречия. Самият ЕС е разделен по този въпрос, тъй като много европейски страни и компании в тези държави се интересуват от развиването на бизнес с Русия. Големите държави в ЕС – Франция, Германия и Италия, вече отказват да прилагат Глобалния закон „Магнитски” и закона от 2016 г., който позволява на американското правителство да санкционира чуждестранни правителствени служители, замесени в нарушения на правата на човека навсякъде по света.

САЩ и ЕС обаче имат противоречия и спрямо решението на Тръмп да се оттегли от иранската ядрена сделка от 2015 г. Страните членки не одобриха и преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, както и признаването на свещения град за столица, за което Израел отдавна настоява. 

Притискайки страните от ЕС, САЩ може би се опитват да демонстрират сила и да върнат бившите си съюзници обратно в своите редици. САЩ се опитват да накарат европейските лидери да се „предадат доброволно”, смята друг американски дипломат, цитиран от FT. Характерно за американския подход е това, че САЩ разчитат на следното: „В крайна сметка, ще ни последвате. Може на този етап да сте на друго мнение, но нашите ресурси и решимост ще променят вашия курс”, смята още дипломатът. 

Източник: Sputnik