Експерти коментират, че е възможно налагането на санкции на Варшава

Европейският съюз активира член 7 от договора за ЕС, който дава възможност за лишаване на държава членка от правото на глас в Съвета. Новината съобщи в сряда, 20 декември, заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, а като провинение на Полша се изтъква нарушаването на демократичните ценности с предложената от правителството във Варшава съдебна реформа. Член 7 е наричан „ядрената опция”, тъй като е най-суровата клауза по своите политически последици, а от основаването на ЕС не е бил използван никога. „С болка на сърцето задействахме член 7, алинея 1. Фактите не ни оставят избор. Нямаме друга опция”, заяви чрез социалните мрежи Тимерманс.

Безпрецедентната мярка идва на фона на продължилото близо две години напрежение между Варшава и Брюксел. Повод за него стана предложената от управляващите в Полша съдебната реформа. Блокът е загрижен от „сериозното нарушаване на върховенството на закона” в страната, като твърди, че реформата ще доведе до „отсъствие на независимост на съдебната власт”.

С решението си Брюксел дава на Полша три месеца да смени позицията си, а в замяна обещава да преразгледа приложението на член 7. В отговор полският министър на правосъдието Збигнев Зиобро обяви пред държавната информационна агенция PAP, че е озадачен от „политически мотивираното решение”, като подчерта, че Полша съблюдава европейските правила.

В геополитически план напрежението между водения от Германия и Франция континентален блок среща съпротивата на евроскептичната полска партия „Право и справедливост”, чийто основни съюзници са морските сили САЩ и Великобритания. Полша не подкрепя засилването на европейската интеграция и появата на самостоятелен международен играч в лицето на Европа, което представлява стратегическа задача за Берлин. В съюза си с Варшава Лондон и Вашингтон са заинтересовани от използването на прибалтийската страна като буфер между Русия и Германия, а освен това виждат в лицето на Полша партньор, чрез който могат да прокарват интересите си вътре в Европейския съюз.