Белият дом даде индикации, че президентът Доналд Тръмп ще подпише закон за налагането на всеобхватни санкции спрямо Русия, които Камарата на представителите прие на 25 юли. Нормативният акт изисква от държавния глава да получи разрешението на Конгреса, преди да вдигне или облекчи икономическите санкции срещу Русия. На 23 юли Сара Сандърс, прессекретарят на Белия дом, обяви, че администрацията подкрепя острия език в законопроекта и предположи, че президентът Доналд Тръмп ще го подпише. Наказателните мерки срещу Русия идват като част от Закона за противодействие на дестабилизиращите дейности на Иран, които засягат не само Техеран, но и Северна Корея. Мярката има за цел да наложи нови санкции на основните сектори в руската икономика.

Всички обещания са забравени. САЩ взеха едностранно решение, без да вземат под внимание мнението на своите европейски партньори. От своя страна, Европейският съюз (ЕС) се готви да отмъсти на САЩ, ако новите санкции срещу Русия, които засягат европейските бизнеси, влязат в сила. Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, призова за спешно разглеждане на ответни мерки. Тя смята, че Брюксел „трябва да е готов да действа в рамките на няколко дни”, ако мерките на САЩ бъдат „приети без да се вземат под внимание притесненията на ЕС”. Отговорът може да включва ограничаване на юрисдикцията на САЩ върху компании в ЕС.

Според Financial Times възможностите, изложени в позицията на Европейската комисия, включват използването на европейското законодателство, за да се предотврати „признаването или изпълнението на американските мерки” в Европа и подготовката на „ответни мерки в съответствие с правилата на Световната търговска организация”. Цитираното от Politico изявление подсказва, че Брюксел настоява за публична декларация от администрацията на Тръмп, че няма да прилага новите санкции по начин, който засяга европейските интереси. Европейските мерки могат да включват:

  1. Настояване за публична декларация от администрацията на САЩ, че дискреционни правомощия няма да бъдат използвани срещу европейските компании.
  2. Използване на Регламент № 2771/96 на Съвета, който гласи, че нито едно решение, което се основава на екстериториални правила на САЩ, не може да бъде изпълнено в ЕС.
  3.  Световната търговска организация може да предприеме ответни мерки.

Германия вече предупреди за евентуални ответни мерки, ако САЩ санкционират германски фирми, ангажирани с изграждането на нов газопровод за руския газ.

В Европа е широко разпространено вярването, че наказателните мерки на САЩ могат да отидат далеч отвъд газовия проект „Северен поток – 2”, да включат тръбопроводите, преминаващи през територията на Украйна, както и проектите за тръбопроводи в Каспийския регион и развитието на газовото поле „Зохр” край бреговете на Египет. Освен това законът „би могъл да повлияе на потенциално голям брой европейски компании, които правят легитимен бизнес, съгласно регулациите на ЕС, с руски бизнеси в железопътния, финансовия, морския и минния сектор, наред с много други”.

През юни Германия и Австрия остро разкритикуваха Сената на САЩ за затягането на санкциите срещу Русия, като обвиниха САЩ в това, че заплашват доставките на енергия в Европа.

Русия отговори на западните санкции, наложени през 2014 г., а европейските икономики бяха засегнати най-тежко. Миналата година Австрийският институт за икономически изследвания изчисли, че търговската война ще струва на ЕС над 100 млрд. евро по отношение на покупко-продажбите, а до 2,5 млн. работни места ще бъдат закрити. За разлика от тях, САЩ почти не са усетили ефекта на търговската безизходица. Бизнес общностите в Германия, Италия, Гърция и други държави в Европейския съюз публично протестираха срещу продължаващите санкции.

Германия, най-голямата икономика в Европа, с най-широките търговски връзки с Русия, страда най-много от спора за санкциите. До 30 000 германски фирми са инвестирали в Русия, като са застрашени над половин милион работни места, а загубите на приходи се равняват на 30 млрд. евро, твърдят от Австрийския институт за икономически изследвания. Една от най-големите германски опозиционни партии „Алтернатива за Германия” дори поиска да бъдат прекратени санкциите, които според нея са довели до грубото потъпкване на германската федерална провинция Баден-Вюртемберг. Високоразвитата икономика в региона приютява повече от 900 компании, които имат офиси в Русия.

Законопроектът открито насърчава интересите на САЩ, а доставчици на американски втечнен природен газ (LNG) се конкурират с руския „Газпром”. Вашингтон може безмълвно да оказва натиск върху решенията на ЕС като доминиращ тих партньор на Съюза. Американските пратеници редовно присъстват на срещите на Комитета на постоянните представители на ЕС. Освен това Вашингтон все още може да разчита на Обединеното кралство, както и на някои други страни от ЕС като Полша, Румъния и балтийските държави.

САЩ не обръщат поглед към европейските съюзници, защото знаят, че ЕС преживява трудни времена, като се изправя пред дълбок разрив сред членовете си. Вътрешните разделения поставят под въпрос неговото бъдеще. Има редица проблеми, на които той трябва да намери решение. Това позволява на Вашингтон да следва своите собствени цели. Руските ракетни двигатели РД-180 и РД-181 са изключени от законопроекта, за да бъде отговорено на нуждите на НАСА, но проектите за изграждане на европейски тръбопроводи ще бъдат засегнати, ако законопроектът се превърне в закон.

Ето още един пример. Законът за упълномощаване на националната отбраната за фискалната 2018 година включва разработването на наземна ракета с междинен обхват в нарушение на член VI от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег (INF Treaty). Единственото място, където може да бъде използвана ракетата, е Европа. Законопроектът предвижда разработването на оръжието за защита на европейците без тяхното съгласие! Русия ще трябва да реагира, като разположи собствени ракети с междинен обсег на действие. В резултат на това американските съюзници в Европа ще се превърнат в мишена, като се предполага, че ще подобряват сигурността на САЩ, като предоставят на военните възможността да извършат първите удари срещу руските стратегически сили, а стратегическият арсенал на САЩ да остане непокътнат. Всъщност Съединените щати ще подсилят възможностите да ударят първи, като в същото време ще подкопаят европейската сигурност.

Досега Европа се проваляше в опитите си да се противопостави на американския натиск. Това е още един опит да се изправи и да се противопостави на Вашингтон. Европейската комисия ще обсъди следващите стъпки, след вота на Камарата на представителите. Това не означава, че ще вземе окончателно решение какво да направи при приемането на мерките, но ще даде началото на сериозни дебати за спешни мерки, за които трябва да се постигне съгласие без твърде голямо забавяне. Всички 28 държави – членки на ЕС, трябва да стигнат до споразумение. Резултатът ще бъде лакмусов тест за единството на Европа, за да се покаже дали блокът наистина е мощен съюз между страните, готови да защитят интересите си, или не е нищо повече от кукла на конци, която танцува по свирката на САЩ.

Източник: Strategic Culture

Автор: Алекс Горка

Превод: Десислава Пътева