Tрансатлантическите отношения са заложени на карта

Само ден преди САЩ да вземат решение дали да облагат с мита металите, внасяни от Европейския съюз (ЕС), ЕС ще обмисли предприемането на ответни мерки и налагането на мита за алуминий, стомана, уиски, портокалов сок и мотоциклети, заяви германският министър на икономиката, като предупреди, че има риск от търговската война.

„Моето мнение е, че нито САЩ, нито европейците трябва да рискуват да избухне търговска война”, каза пред ARD германският икономически министър Петер Алтмайер. Той заяви, че залага по-скоро на преговорите и дискусиите, отколкото на наказателни мита върху американските стоки. Според Алтмайер евентуалната търговска война може да засегне трансатлантическите отношения.

„Търговската политика от последните 40 години е заложена на карта”, заяви Алтмайер, отбелязвайки, че търговските отношения са основен проблем на ЕС и САЩ, както и митническите въпроси, разходите за отбрана, както и иранската сделка.

Политикът, който представлява Християндемократическия съюз на Ангела Меркел, смята, че Европа може да отправи предложение към САЩ. Германското федерално правителство обсъжда възможността за постигане на по-обширна сделка със САЩ, а не само на споразумение, свързано с политиката на налагане на мита. Според Алтмайер „не е разумно” ЕС да налага мита върху някои стоки, внасяни от САЩ, макар такова предложение да е направено в отговор на евентуалното налагане на мита за стоманата и алуминия от ЕС.

„Не трябва да подхождаме по начина, по който действа Доналд Тръмп”, заяви той, подчертавайки, че товарът от високите тарифи ще падне върху плещите на компаниите и на потребителите. 

Изказването на Алтмайер съответства на позицията, изразена от председателя на комисията за външна политикa в германския парламент. По-рано Норберт Рьотген сподели пред ARD, че според него ЕС вероятно няма „да предприеме ответни мерки, но трябва да застане зад убеждението и позицията си, а именно, че всички въпроси трябва да се решават с всеобхватна търговска сделка. „ЕС се готви за „политика на непрекъснато дразнене на противника”, за да накара САЩ да разберат, че с налагането на митата късат от „собствената си плът”.

Твърдият подход на Европейския съюз

Комисарят по търговията на ЕС се обяви за по-твърд подход, отхвърляйки каквито и да било възможности за преговори със САЩ, докато на Европа не се гарантира „безусловнo и трайно” освобождаване от мита. Нещо повече, Сесилия Малмстрьом състави списък с продукти, внасяни от САЩ, върху които могат да бъдат наложени такси, ако ЕС бъде освободен трайно от митата. Освен желязото и стоманата, в него са включени портокаловият сок, дънките, уискито и мотоциклетите „Харли Дейвидсън”.

През март Доналд Тръмп временно освободи ЕС от по-високите мита върху алуминия и стоманата, като защитна мярка за американските производители, както и за останалите ключови търговски партньори на САЩ – Канада, Южна Корея и Мексико. Белият дом трябва да вземе решение на 1 май дали ЕС да бъде трайно освободен от митата. 

Това бе и една от темите, които Доналд Тръмп и Ангела Меркел обсъдиха по време на посещението на германския канцлер в Белия дом миналата седмица. Тогава не стана ясно дали САЩ планират такова трайно освобождаване. 

„Президентът ще реши – това е повече от ясно. Изложихме своите становища за сегашното положение и за преговорите. Решението е на президента”, заяви Меркел пред репортери след срещата, а Тръмп се оплака, че САЩ и Германия „имат нужда от реципрочни отношения, каквито в момента нямат”.

Източник: Sputnik