Поредицата насилствени бунтове, погълнали град Хамбург, по време на срещата на Г-20 провокираха вълна от възмущение сред германските политици, които настояват за радикална промяна на подхода спрямо насилствени протести, както и по отношение на "левия екстремизъм".

"Имиджът на Германия в международната общност пострада сериозно в резултат на инцидентите в Хамбург", заяви пред Bild германският външен министър Зигмар Габриел след третата нощ на насилствени сблъсъци между леви активисти и полицията в северния пристанищен град в Германия, приел срещата на Г-20.

"Всички предполагаеми политически мотиви за тази оргия от насилие са пълни с измама и служат като прикритие за истинския мотив на нарушителите, които идват от всички части на Европа - това е насилието, само по себе си", добави Габриел. Министърът също така настоя за създаване на специална европейска разследваща комисия, която да започне разследване срещу замесените в размириците в Хамбург. "Държавата, управлявана от върховенството на закона, сега трябва да демонстрира способност да се защити сама", каза той.

Германският правосъден министър Хайко Маас също говори за нуждата от общоевропейски отговор на изблиците на "ляв екстремизъм". Той специално настоя за създаването на европейска информационна база данни за екстремистите, както и за по-интензивен обмен на данни за извършващите престъпления с употреба на насилие. "Изправихме се пред нова форма на насилие, на която трябва да отговорим със засилено сътрудничество в борбата с екстремистите", заяви в понеделник пред германска медия в Берлин Маас. Освен това той обеща да използва по-твърд подход към привържениците на насилствения екстремизъм. "Тези, които подкрепят необузданото насилие, също трябва да бъдат съдени", каза той, цитиран от всекидневника Der Tagesspiegel.

Междувременно германският вътрешен министър Томас де Мейзиер сравни левите размирници в Хамбург с крайно десните екстремисти и дори с ислямистите. "Тези не бяха демонстранти. Това бяха яростни и престъпни радикали", каза министърът по време на пресконференция в понеделник, добавяйки, че тези, които са организирали размириците в Хамбург са "презрени, екстремисти и насилници точно като неонацистите и ислямските терористи." Той също така отчасти повтори думите на Габриел като заяви, че те нямат право да използват политически мотиви, за да оправдаят своите действия и изрази надежда, че германския съд ще им наложат "тежки присъди". Мейзиер добави, че срещите, подобни на Г-20, ще продължат да се провеждат в големите германски градове въпреки заплахите за насилие от различни групи. "Всеки друг подход би бил капитулация от обвързаната със законността държава", добави министърът.

Ръководителят на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер настоя дейността на левите групи да бъде "много по-внимателно наблюдавана" от германските вътрешни служби за сигурност, BfV, които обикновено имат задача да се справят с терористични дейности или крайно десен екстремизъм.

Членът на президиума на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, Йенс Спан, заяви пред Bild в неделя, че "степента на левия екстремизъм в Германия е подценяван от години". Ако това бяха неонацисти, които са превърнали Хамбург в "прах и пепел", общественото възмущение щеше да бъде с право голямо, заяви той, добавяйки, че "левите фашисти с тяхната омраза и насилие се нуждаят от същия ясен отговор".

Политикът отиде още по-далеч като обвини социалдемократите, зелените и левите партии, че съзнателно омаловажават лявото насилие и "си затварят очите" за него.

Протестите продължиха няколко поредни нощи през седмицата от срещата на Г-20 в Хамбург. Купчини отломки, изгорени барикади, разбити магазини и счупени стъкла до събота, 8 юни, превърнаха Хамбург в сцена, наподобяваща бойно поле. Около 186 демонстранта бяха арестувани в резултат на бунтовете, предава АФП, цитирайки полицията в града. Официалният брой на ранените протестиращи по време на сблъсъците не е предоставена.

Източник: RT