Едно от най-дългоочакваните събития на международната политическа сцена е предстоящата срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския държавен глава Владимир Путин. Двамата лидери ще имат възможност да разговарят очи в очи по време на срещата на върха на G-20 в Хамбург, която ще се проведе на 7 и 8 юли. Всеки поглед и всеки жест ще бъдат детайлно анализирани, тъй като ще бъдат симптом за динамиката на развитието на двустранните отношения между Вашингтон и Москва.

„Очакваме срещата в Хамбург между нашите президенти да изясни перспективите за руско-американско сътрудничество”, заяви Лавров в Москва миналата седмица. Отношенията между САЩ и Русия са от огромно значение за разрешаването на редица глобални проблеми, които не търпят отлагане. Основните теми, които Тръмп и Путин ще засегнат, са свързани с конфликтите в Украйна и Сирия, борбата с тероризма и контрола над въоръжаването.

Още в началото на своята предизборна кампания, Тръмп си изгради образа на лидер, който смята да вдъхне нов живот на отношенията между САЩ и Русия. Това беше в разрез с намеренията на неговия опонент от Демократическата партия – Хилъри Клинтън, която обеща да следва твърда конфронтационна линия спрямо Москва по отношения на международни конфликти като тези в Украйна и Сирия. Неотдавна двете най-големи ядрени сили в света признаха, че отношенията им са достигнали до тревожно ниско ниво и започнаха да търсят възможности за стоплянето им. Вашингтон обаче е в плен на вътрешнополитически борби, което означава, че една част от политиката на САЩ спрямо Русия е извън контрола на Тръмп. Пример за това е налагането на нови икономически санкции срещу Русия от страна на Сената на САЩ, които президентът няма да има възможност да отмени, ако няма одобрението на Конгреса.

Засилената военна намеса на американците в Сирия също оставя негативен привкус в отношенията между двете страни. Атаките от страна на САЩ доведоха до ескалиране на напрежението, тъй като нарушиха суверенитета на Сирия и международното право. Русия дори обяви, че няма да толерира бъдещи въздушни удари, извършени от американците. Директният сблъсък е последното нещо, което двете страни искат, и той може да бъде избегнат. 

Бъдещето на контрола върху въоръжаването е най-голямото предизвикателство. Диалогът в тази посока трябва да бъде незабавно съживен, тъй като договорът „Нов СТАРТ” ще изтече на 5 февруари 2021 г., а на хоризонта няма друг, който може да го замени. Русия разбира сериозността на проблема. Нейният нов посланик в Съединените щати Анатоли Антонов е познат като дипломат, който има голям опит в провеждането на разговори с представителите на американската администрация относно контрола върху въоръжаването. Той имаше водеща роля в преговорите по разработването на договора „Нов СТАРТ” през 2010 г. Той бе начело и на руската делегация при преговорите за неразпространение на ядреното оръжие и при борбата с оръжията за масово унищожение.

Водещи европейски лидери призоваха президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин да използват срещата за съвместна работа по намаляването на ядрените рискове, както и за предотвратяването на катастрофални терористични атаки. Има предложения за съставянето на съвместна декларация, в която да бъде посочено, че една ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да бъде водена. Този ход трябва да бъде последван от подобряване на комуникацията между двете държави с цел възпрепятстване на възможността както „Ислямската държава”, така и други терористични групи да се сдобият с ядрени и радиологични материали. Русия и САЩ биха могли да си сътрудничат и в предотвратяването на кибернетичните заплахи, да положат усилия по отношение на разрешаването на сирийската криза, както и да си сътрудничат в Афганистан и Либия.

Икономическите отношения между Русия и САЩ също могат да бъдат подобрени. Диалогът между руското правителството и Американската търговска камара би могъл да бъде насърчен. Тази година Майрън Брилянт, ръководител на международната дейност в Американската търговска камара, присъства за Международния икономически форум в Санкт Петербург (1-3 юни) за първи път от въвеждането на санкциите през 2014 година. Това беше разчетено като добър знак за бизнес общността. Освен това, тази година Американската камара ще организира кръгла маса за бизнес диалога между САЩ и Русия.

Напредък в отношенията между двете страни не може да бъде постигнат с един замах, но нито една от страните не желае по-нататъшно влошаване на отношенията. На фона на продължаващата провокативна враждебност спрямо Русия от страна на някои кръгове във Вашингтон, Доналд Тръмп ще опита да възроди добрите отношение с Владимир Путин. Геополитическото напрежение расте, а САЩ и Русия нямат друг избор, освен да координират своите усилия срещу тероризма и да водят преговори по отношение на сигурността и контрола по въоръжаването.