За съжаление преди заседанието на 20 октомври на Европейския съвет в Брюксел наблюдавахме отново липсата на предварителна подготовка на Бойко Борисов. Неговите отговори на въпросите на българските журналисти бяха нервни и той трудно подбираше правилния изказ. Това говори, че не се е готвил сериозно за срещата.  Акцентът в отговорите на българския премиер бе: „И ако санкциите (срещу Русия) са достатъчно силни да върнат всички на масата на преговорите, аз съм абсолютно ЗА”. Тази сутрин се оказа, че на заседанието съгласно швейцарския вестник „Le temps” (а и не само него) – „ЕС „осъжда” Москва, но не споменава за санкции”.

Бойко Борисов, подобно на Даниел Митов, за пореден път вкара България в групата на „ястребите” и потвърди мнението в Брюксел, че България е в отбора на „Хиените” (патологични русофоби) заедно със страните от Прибалтика. Абсолютно безсмислено беше българският премиер да се прави преди съвещанието на „по-католик от папата”.  

Финалният текст, който е приет от 28-те ръководители на ЕС, разпространен през нощта на четвъртък срещу петък, не споменава за „допълнителни рестриктивни мерки” (санкции), визирайки „подкрепата” на правителството в Дамаск, така както бе написано в предварителния проект за текст, който бе на разположение на AFP (Agence France-Presse). Италия е била против първоначалния вариант на текста. За съжаление Бойко Борисов отново игра „ва банк” и заложи да се хареса само на Големия задокеански „началник”. Коментарът на българския премиер за обстановката в Алепо е комичен и тотално се разминава с реалността. Липсва му актуална информация както и поне малко познаване на тенденциите на терена в Сирия. Очевидно някой го е подвел, че ще бъде приет първоначалния вариант на текста, който претърпя немаловажна корекция. Финалният резултат от коментара на Бойко Борисов за Алепо преди срещата в Брюксел е класически „подскок на място”.

В същото време двамата основни кандидати за поста президент на България, г-жа Цецка Цачева и ген. Румен Радев се обединиха и заеха обща позиция против санкциите срещу Русия.

Не вярвам, че с подобни необмислени изказвания Бойко Борисов ще умилостиви Големия „началник” и той ще престане да му клати стола в МС. Нима не вижда, че същите мрежи, същите платени лица, които свалиха правителството на Орешарски, сега на него му готвят „граждански протести” от името на „истинските демократи” в България. Красиви, умни, креативни и втръснали на всички българи с изтърканите си трикове.