Бившият португалски премиер Антониу Гутериш положи клетва като генерален секретар на Организацията на обединените нации (ООН). Церемонията се състоя пред членовете на Общото събрание в понеделник. Гутериш, който е деветият лидер на най-авторитетната световна организация, официално ще встъпи в длъжност на 1 януари 2017 г.

„Войната роди ООН. Днес трябва да сме тук за мир”, бяха първите думи на новоизбрания генерален секретар, който подчерта, че трябва да се направи всичко възможно за запазване на мира. „За мен е висока чест да получа доверието, което страните-членки ми гласуваха”, допълни той и се ангажира да изпълнява функциите си, като вземе под внимание интересите на Обединените нации. Той подчерта още, че няма да приема указания „от което и да е правителство или от друг властови орган”. Новоизбраният генерален секретар смята, че е време организацията да признае недостатъците си и да реформира начина, по който функционира. Той допълни, че поема поста в момент, в който народите губят доверие в лидерите и институциите.

„Време е да преизградим отношенията между народите и лидерите – национални и международни. Време е лидерите да се вслушват и да показват, че се грижат за народите си и за глобалната стабилност и солидарност, от които всички ние зависим”, посочи Антониу Гутериш. Новият генерален секретар на ООН очерта три стратегически мерки, към които ще се придържа по време на своя мандат – укрепването и поддържането на мира, постигането на устойчиво развитие и вътрешни реформи в ООН.

През октомври Антониу Гутериш спечели надпреварата за ООН, в която участваха и Ирина Бокова и Кристалина Георгиева. Експремиерът на Португалия ще замести южнокорееца Бан Ки-мун, който е начело на ООН от 2007 г. насам. Гутериш благодари на своя колега и отбеляза, че той е постигнал редица успехи, в това число и по отношение на приемането на парижкото споразумение за климата.