Индия и Китай се споразумяха за ускорено изтегляне на войските от спорната зона на Докламското плато, се съобщава в изявление на индийското министерство на външните работи от понеделник.

Съгласието за експедитивното изтегляне на войските от региона Доклам слага край на прякото военно противопоставяне между двете страни, което продължи почти три месеца. „През последните седмици Индия и Китай поддържаха дипломатически разговори по отношение на инцидента в Доклам. По време на комуникацията, бяхме в състояние да изразим нашите възгледи и да предадем притесненията и интересите си. Въз основа на това бе постигнато съгласие и е в ход бързото освобождаване на граничния персонал в района”, добавят още в изявлението си от външното министерство.

Обратът в отношенията се случва точно преди посещението на индийския премиер Нарендра Моди в Китай за срещата на върха на BRICS, която ще се състои в китайският град Ксиамен. Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг потвърди, че двете страни са успели да постигнат консенсус по въпроса.

Всички индийски военнослужещи и военна техника, които незаконно прекосиха границата ни, бяха изтеглени обратно зад индийската граница”, каза Хуа на пресконференция. В обръщението си Хуа подчерта, че Китай ще продължи да предприема всички необходими мерки, за да гарантира териториалната си цялост и суверенитет.

Граничната схватка между двете азиатски страни датира от средата на месец юни. Конфронтацията започна, след като индийски войски блокираха инфраструктурния пътен проект, предприет от Китай в областта Доклам, която е обект на териториален диспут. Китайската държава подчертава, че териториалният спор в Сиким (щат на Индия) е бил решен още през далечната 1890 г., когато Пекин и Британската империя са подписали така наречената Конвенция от Калкута, която определя границите на щата. Но от друга страна, съюзникът на Индия Бутан твърди, че опитът на Пекин да разшири пътната си инфраструктура до спорния район е в противоречие спрямо двустранното споразумение между Китай и Бутан за запазване на мира в региона, докато диспутът не бъде разрешен.

Граничните противопоставяния между индийските и китайските войски са ежедневие на различни места по дължината (4 057 км.) на т.нар. „Линия на действителен контрол” – LAC, между двете държави, представляваща демаркационна линия. Линията се възприема, като неформално примирие, прекратяване на огъня между Индия и Китай след конфликта им от 1962 г.

Източник: Sputniknews

Превод: Даниел Миладинов