Иракската армия планира предприемането на трансгранична операция за борба с терористите на територията на Сирия. Това заяви иракският премиер Хайдер Абади в неделя.

„Ситуацията в Сирия продължава да бъде истинско предизвикателство и ние се съсредоточаваме върху намирането на решение. От борба с тероризма в Ирак преминаваме към борба с тероризма в Сирия”, заяви Абади пред репортери по време на седмичната си пресконференция, цитиран от агенция Rudaw.

Абади отбеляза, че плановете са обсъдени с иракските военни командири, като подчерта, че Ирак няма намерение да нарушава суверенитета на която и да било държава. „Нашият проект се разви от борба с тероризма в Ирак до борба с тероризма в региона... Но не бихме искали да превишаваме правомощията си и да нарушаваме ограниченията, наложени от други страни”, каза премиерът.

Абади призна, че в някои части на страната все още има терористи от ДАЕШ, но обеща те да бъдат елиминирани. Миналия декември Абади обяви, че страната спира своята борба срещу ДАЕШ, след като иракските войници отново възстановиха контрола над границата на страната със Сирия.

ДАЕШ държеше Ирак под свой контрол в продължение на няколко години. През 2014 г. завзе Мосул, вторият по големина град в страната, превръщайки го в столица на терористичната група в Ирак. През лятото на 2017 г. иракските сили си възвърнаха контрола върху града, а по-късно през ноември си върнаха и град Рава – последната крепост на ДАЕШ в страната.

Източник: Sputnik