Иран и Ирак подписаха споразумение за повишаване на военното сътрудничество и за борба с „тероризма и екстремизма”, съобщават иранските медии. Меморандумът за разбирателство по въпросите на отбраната и сътрудничеството бе подписан в неделя по време на среща между иракския министър на отбраната генерал-майор Ерфан ал-Хияли и иранския му колега генерал Хюсеин Дехкан. Делегация от високопоставени иракски военни пристигна в Техеран в събота.

В меморандума са включени „разширяването на сътрудничеството и на обмена на опит в борбата срещу тероризма и екстремизма, сигурността на границите, обучението, логистиката, техническата и военната подкрепа”, съобщи информационната агенция IRNA. Двамата министри се надяват споразумението да доведе до по-сериозно и задълбочено сътрудничество между Техеран и Багдад.

Министърът на отбраната на Ирак благодари на Иран и за помощта му в борбата с „Ислямска държава”, добавяйки, че иракската армия ще реагира „на всяка агресия и окупация на неговата територия и няма да позволи избухването на нови бунтове и нарушаване на закона с цел разделяне на страната”.

Освен това, Ал-Хияли подчерта решаващата роля на иракските сили за народна мобилизация за освобождаването на Мосул, подчертавайки, че „никой не може да ги отхвърли, защото действат според закона”, твърдят от IRNA. Неговите коментари отразяват тези на иракския вицепрезидент Нури ал-Малики в интервю, дадено на руската информационна агенция „РИА Новости” по-рано миналата седмица.

„Основната заслуга при победата в Мосул е на иракските войници, на народната милиция, на иракските военновъздушни сили”, подчерта Ал-Малики. Той добави, че „отрича твърденията на американците, че победата в Мосул е тяхно постижение”, коeто Вашингтон сега планира да използва като възможност за създаване на военни бази на територията на Ирак, за да запази влиянието си в региона. „Иракското общество е против чуждестранните военни бази на територията на страната”, каза Ал-Малики, като добави, че той вече е предупредил САЩ за отпора срещу „връщането в Ирак и създаването на бази тук”.

След възвръщането на Мосул от „Ислямска държава” по-рано този месец, американски военни изразиха идеята за разполагане на американските войски в Ирак, дори след победата над терористичната група. „Иракското правителство изрази интерес по отношение на това американските сили и коалиционните сили да останат след победата над „Ислямска държава”. Нашето правителство също има такъв интерес”, заяви генерал Стивън Таунсенд, старши американски военен командир в Ирак. Въпреки това, той смята, че и други членове на коалицията, ръководени от САЩ, могат да се присъединят към мисията.

Споразумението за отбрана между Ирак и Иран може да не бъде добре прието във Вашингтон, тъй като напрежението между Иран и САЩ ескалира.

Напрегнатите отношения между Техеран и Вашингтон бяха относително по-топли по време на мандата на президента Барак Обама, след години на санкции и взаимно недоверие, кулминиращи в иранската ядрена сделка. Иран се съгласи да ограничи своите дейности по преработка на ядрени материали в замяна на облекчаване на санкциите.

Новият американски президент Доналд Тръмп обаче описа сделката като „най-лошата досега” и обеща да я отмени, като нарече Иран „държавен спонсор на тероризма” и наложи нови санкции на Техеран.

САЩ признаха, че няма нарушения на споразумението от иранската страна, когато през април американският държавен секретар Рекс Тилърсън официално информира Конгреса, че Иран спазва споразумението. От своя страна, Иран обвини САЩ, че застрашават неговата роля в сделката с новите санкции, като нарекоха САЩ „водещия световен спонсор на тероризма”. Очаква се да бъдат наложени нови санкции, насочени към Иран, Русия и Северна Корея.

Източник: Russia Today