Интервю на Десислава Пътева с Камил Хабиб, декан на факултета по политически и юридически науки в Ливанския университет в Бейрут

Камил Хабиб е един от участниците в международната конференция „Религия и тероризъм”, организирана от Центъра за близкоизточни изследвания в София. Форумът се провежда от 16 до 18 май и в него участват лектори от България, Йордания, Иран, Ливан и други страни от Близкия Изток. Конференцията е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. В началото на 21 век светът се изправи пред лицето на силен и фанатичен противник, който се превърна в основно предизвикателство за международната сигурност”, заяви Илияна Йотова при откриването на форума. „Бедността и невежеството най-често предоставят благодатна почва за радикализъм, но в същото време повечето терористи са образовани и произлизат от средната класа”, коментира тя.

Според Хайел Алдауд, професор в Йорданския университет в Аман и бивш министър по религиозните въпроси, нито ислямът, нито християнството, нито юдаизмът са религии, които призовават към екстремизъм. В същото време обаче интерпретациите на религиозните текстове водят до екстремизъм. „Опасността идва оттам, че екстремистките идеи се разпространяват като епидемия, и от в такива мащаби, че наподобяват болест като чумата", твърди проф. Алдуад.

А-specto.bg разговаря с Камил Хабиб за причините за религиозния фанатизъм, геополитическите цели, финансирането на ДАЕШ и „Ан Нусра.

Господин Хабиб, темата на доклада, който представихте по време на конференцията в София, бе „Религия и насилие”. Бихте ли посочили факторите, които превръщат едно религиозно учение в идеология, основана на насилието и разрухата? В грешната интерпретация на свещените текстове ли се корени това?

Опитах се да направя разлика между две неща – да бъдеш вярващ и да бъдеш прекалено религиозен. От една страна, религията, според вярващите, идва от Всемогъщия. Tя е свръхестествена и е следствие от любовта на Бога към човека. Той изпраща вестители, в това число влизат Иисус, пророкът Мохамед, за да може да приближи човешкото същество до мира, до толерантността, до искреността, свободата и справедливостта.

От друга страна, религиозността е измислена от човека и се проявява в ритуалите – тя отдалечава една личност от истинската вяра. Човекът започва да следва тези ритуали, започва да игнорира другите хора. Той се превръща в човек, който смята, че притежава абсолютната истина и не е отворен към каквато и да било друга идея. Не може да приеме това, че някой поставя под въпрос неговата идея и не прави опит да разбере чуждите идеи. Този човек става етноцентричен, а етноцентризмът го води към екстремизма, фундаментализма и тероризма. 

В наши дни сме свидетели на Трета световна война срещу тероризма. Светът трябва да обедини усилията си, за да се пребори с него, да го заличи от лицето на Земята. Използването на сила и военни способи не е единственият начин да се борим с тероризма. Тероризмът може да бъде преборен чрез образование, чрез по-демократични системи, чрез търсене на справедливостта и свободата, чрез уважение към човека, особено към жените.

Какво имате предвид?

Жените, особено в Арабския свят, се възприемат като втора ръка хора. Лично аз вярвам в равноправието между мъжете и жените. Смятам, че жените трябва да се кандидатират за президент, да бъдат избирани за депутати в парламента, да се опитват да бъдат част от управлението на страната. Давам жените като пример, но имаме и други маргинализирани групи от хора, като например хората с увреждания. Всички тези групи, които са маргинализирани в обществото, трябва да бъдат включени в системата.

Борбата срещу тероризма има много измерения. Тя трябва да се случи бързо и настъпателно. Страните от целия свят трябва да обединят усилията си в тази посока. Разрушаването на Сирия и Ирак не е начинът да постигнеш някаква цел за определени страни. Не можеш да убиваш невинни хора в името на Бога в Сирия и да се опиташ да свалиш режима на цената на толкова мащабни разрушения и жертви.

Какви са геополитическите цели, които отделните страни се опитват да постигнат, използвайки терористичните групировки? Кои са страните, които имат полза от това да ги държат на командно дишане? 

Не бих искал да споменавам която и да било държава, но ако погледнем географията на Близкия Изток, има една страна, която се явява коридор за терористичните групи...

Имате предвид Турция.

Вие го казахте! Други страни финансират тероризма, плащат за оръжията...

Като Саудитска Арабия?

Нищо не съм казал... (Смее се) Да, и Израел. Трябва да ви кажа, че преди обявяването на независимостта на Израел през 1948 г., в Близкия Изток феномен като тероризма не съществуваше. Сега имаме нов терористичен феномен – израелската окупация на Палестина е най-висшата форма на тероризъм.

Как си обяснявате зачестяването на терористичните атаки на различни места по света? Какво послание смятате, че изпращат терористите, особено със зачестилите терористични атаки в Европа?

Те се борят срещу целия свят. Те вярват само в себе си, в собствената си вяра и отхвърлят другите. Дори и онези, които споделят тяхната вяра или твърдят, че го правят. Терористите отхвърлят останалите, които не се бият заедно с тях, защото смятат, че са против тях. ДАЕШ и „Ан Нусра” разрушават много сутински джамии в Сирия и Ирак, защото общността не им помага или не подкрепя тяхната кауза.

ДАЕШ и „Ан Нусра” са нов терористичен феномен, тези групировки окупират територии. Това се случва за пръв път в историята. В миналото сме били свидетели на това терористични групи да отвличат самолети, да държат заложници, но в наши дни се изправяме срещу твърде опасна вълна на тероризъм. ДАЕШ и „Ан Нусра” са много богати организации, имат оръжия, дори търгуват с петрол и имат свои системи. Освен това, те учат хората на нещо, което не е записано в Корана, то е отвъд истинското учение за Исляма. За да бъде спряно разпространението на тази идеология, преди това ДАЕШ и „Ан Нусра” трябва да бъдат заличени от лицето на Земята.

А какви мерки трябва да бъдат взети спрямо конфликта в Сирия? Смятате ли, че преговорите между Русия, САЩ и Иран ще доведат до мирното му разрешаване?

Мисля, че конфликтът няма никаква политическа цел, освен това да разруши Сирия, като велика страна, като силна страна, както и да разруши Ирак. Няма друга цел отвъд тази. Надявам се, че преговорите ще помогнат да се стигне до прекратяването на огъня и до успокояването на ситуацията в Сирия. Както ви казах, в Сирия няма да има мир, докато ДАЕШ и „Ан Нусра” не бъдат унищожени. Но мисля, че за това ще отнеме много време. Говорим за период не по-малък от 5-10 години.

Как си обяснявате, че тези терористични групи досега не са били унищожени?

С това, че имат подкрепата на други страни. Онези, които Вие споменахте. 

Упорито се говори, че и САЩ досега са използвали терористичните групировки за своите цели. Смятате ли, че това ще се промени с идването на администрацията на Доналд Тръмп?

По време на своята предизборна кампания, господин Тръмп обвини госпожа Клинтън и Барак Обама в това, че подкрепят терористични групировки. Не искам да кажа нищо конкретно с това, просто повтарям твърденията на господин Тръмп. Президентът Тръмп поне има желание да се бори с тероризма, така че се надявам да го направи. Надявам се да разбере, че те са реалната цел. Истинската цел не е Башар Асад, истинската цел в Сирия са „Ан Нусра” и ДАЕШ.