От американска мечта до латинокошмар

Радиоактивната комбинация от безконтролната масова миграция и идеологическите ексцесии на прогресивния либерализъм превръщат Калифорния от символ на американската мечта в територия на мулти-култи кошмари. Тъжната траектория на Слънчевия щат е детайлно проследена преди точно 15 години от историка, политически коментатор и изследовател на класицизма Виктор Дейвис Хансън в книгата му „Мексифорния”. Днес той твърди, че мрачните му тогава прогнози са били почти оптимистични. „Ситуацията в Калифорния е по-зле, отколкото можете да предположите”, пише Хансън в свой анализ за National Review. Мутацията на най-богатия щат в Америка от земя на възможностите в „мексиканизиран” ултралиберален лагер, просмукан от престъпност, корупция и неравенство, е сигнал за всички западни залитания по утопията на отворените граници. От другите американски щати през Канада и Австралия до градовете на Европа – случващото се в Калифорния е важен пътен знак за „опасност” по магистралата на мултикултурализма и националния нихилизъм. „Масовата миграция от Мексико в Калифорния е съпроводена със загуба на доверие в стария модел на асимилация на новодошлите в американското общество, култура и традиции. Това променя самата природа на щата”, пише Хансън. Според него калифорнийците са се оказали неподготвени да посрещнат предизвикателството на наплива от нелегални мексиканци, които вече са няколко милиона и постоянно се увеличават. Контролът над границата с Мексико е тотално изпуснат в началото на новия век, а опитите да се интегрира новата мексиканска популация в американския начин на живот са претърпели пълен крах.

В книгата си „Мексифорния” Хансън описва контурите на калифорнийската катастрофа. Той документира каскадата от новини за наркоубийства, картелни войни, нелегални престъпници и абсурдни закони, произведени от все по-радикализиращата се местна власт, която открито се конфронтира с основополагащия документ на страната – американската Конституция.

За последните 40 години Слънчевият щат претърпява драматична трансформация. В основата са отслабените граници, които позволяват целият Югозапад на САЩ да бъде залят от преселници. Сол в раната на пробитата национална сигурност хвърлят демагозите от медиите и Демократическата партия, които санкционират всяка честна дискусия за проблемите с масовата нелегална миграция. Те, подкрепени от опортюнистични леви тинк-танкове и неправителствени организации, опаковат разговора по темата като изначално расистки и недопустим. В същото време дори консервативно настроени корпорации и бизнеси нямат нищо против евтиния труд на незаконните пришълци и забравят своите политически принципи пред възможността за бърза печалба. Възходът на радикалното движение La Raza, което маскира своя агресивен етнонационализъм с латински произход под пропагандни приказки за права и пропорционална репрезентация, допълнително засилва културното разложение в САЩ и особено в Калифорния. Големият либерален медиен разказ за нелегалните мигранти ги представя като „жертви”. От пришълци, преминали незаконно границата, те се превръщат в „недокументирани граждани”. Веднъж озовали се в САЩ, много от тях отказват да учат английски и да се интегрират. Създават латиноанклави и паралелни общности, които бързо започват да приличат на някои от най-пропадналите места в Мексико. На хоризонта изплува фигурата на хаоса – корупция, престъпност, насилие, беззаконие и неравенство. Всички проблеми на Мексико се местят в Калифорния и отвъд.

Темата за „мексиканизацията” на САЩ беше табу, допреди Доналд Тръмп да превърне затягането на границите и депортирането на пришълците в свое основно предизборно послание. Той беше демонизиран и обвинен в расизъм, но обещанието му да построи „голяма, красива стена” по границата с Мексико привлече много избиратели, отчаяни от катастрофалните последици от безконтролното преселение на мексиканци и хора от Централна Америка. Според много анализатори именно заявките на Тръмп да се бори с нелегалната миграция му спечелиха президентските избори.

Сега той се опитва да наложи вече съществуващите закони за справяне с незаконните влизания през границата. Ала стената още изглежда като мираж и това ядосва някои от неговите поддръжници. В същото време суровата реторика на президента по отношение на пришълците, много от които извършват престъпления безнаказано, предизвика най-лошите реакционерски импулси на либералните местни власти в Калифорния. Щатът се опълчи срещу мерките на администрацията на Тръмп за стягане на границите и депортиране на незаконните преселници и се позиционира като най-голямото и шумно „убежище за нелегални”. В пълно противоречие със законите на страната Калифорния застана зад пришълците и срещу интересите на законните граждани. Отново се заговори и за евентуалното отделяне на щата от съюза. Възроди се мечтата на някои сецесионисти за независима република Калифорния. Днес това е щатът, който полага най-много съзнателни усилия да саботира администрацията на Тръмп и доминирания от републиканците Конгрес. Калифорния се къпе в антиамериканизъм, антипатриотизъм и най-вече в антитръмпизъм.

Желанието на Калифорния да сигнализира либерални добродетели и да пласира прът в колелата на американското правителство продуцира колекция от неадекватни решения през последните седмици. Местният парламент в Калифорния прие щатски закон, който директно нарушава федералния имиграционен закон. Новите правила забраняват на имиграционните служби да питат дали някой е в страната незаконно, освен ако не е осъден за престъпления. Забранява се и на частни граждани, които отдават имоти под наем, да питат дали наемателите са в страната законно.

Наскоро главният прокурор на Калифорния Хавиер Бекера съобщи, че ще съди администрацията на Тръмп заради решението да се добави въпросът за гражданство в преброяването през 2020 г. Това се случва малко след предишно решение на щата да защитава нелегални мигранти, нарушили закона, от федералните имиграционни служби. Това се случва в зрелищен разрез с Конституцията.

От кабинета на правосъдния министър на САЩ Джеф Сешънс отвърнаха, че ще оспорват „несправедливите, неконституционни политики на Калифорния”. Според Сешънс битката с местните власти е за една по-сигурна Америка, където престъпността трябва да намалява, а не да се увеличава и всеки законен гражданин да се чувства сигурен на работното си място. Нямаше как да се мине и без джендър ексцесии. Калифорнийските власти приеха нов закон, който позволява хората да се самоопределят, както пожелаят, на официални щатски документи. Мъжете могат да се представят за жени и обратно без проблеми. А от 2019-а на шофьорските книжки в щата ще има три опции за пол – мъжки, женски и небинарен.

Белият дом в лицето на Тръмп и неговата администрация изглежда твърдо решен да не стои пасивно в тази институционална война. Преди дни от там разпространиха списък с криминално проявени нелегални имигранти, които са освободени от калифорнийските власти и са активно пазени от досег с имиграционните служби. Правителството на Тръмп е завело дело срещу Калифорния и неговия статут на „щат убежище”.

„Когато чуждестранен гражданин, който е нелегално в САЩ, е задържан заради престъпление, от американските имиграционни служби издават искане местните власти да уведомят федералните власти преди незаконно пребиваващият престъпник да бъде пуснат от ареста. В ролята си на „щат убежище” Калифорния директно отказва да спазва това правило и пуска криминално проявените пришълци обратно по улиците”, се казва в съобщение на Белия дом. Очевидно либералните политики водят със себе си логични резултати. Из цяла Калифорния е пълно с шатри и палатки, в които пребивават нелегални мигранти, а престъпността прогресивно расте. Това, комбинирано с все по-високите цени и данъци, води до масово напускане на семейства от средната класа. Повече от 138 хиляди души са напуснали щата за период от 12 месеца. Калифорния функционира като пространство на парадоксите и противоречията. Големите транснационални корпорации, базирани в Слънчевия щат, просперират, а цените на топ имотите по брега на Тихия океан се вдигат драстично и постоянно заедно с данъци и регулации. Елитът живее ограден и охраняван. В същото време в по-бедните общини, където процъфтяват проблемните „мексиканизирани” анклави, се разгръщат гангстерски войни, расови бунтове, а семейства от долната средна класа бягат в съседните щати. Утопия и дистопия в едно. Хомогенен просперитет за едни и мулти-култи кошмар за други. Богатите либерали от престижните квартали живеят, без да усещат ефектите на собствените си политики на отворени граници и масова миграция. Те нямат „залог в играта” по думите на автора Насим Талеб. Не рискуват нищо. Цената на тяхното сигнализиране на добродетели се плаща от обикновените легални граждани на щата.

„Инфраструктурата на Калифорния е сред най-лошите в цялата страна въпреки най-високите данъци и цени”, пише Виктор Дейвис Хансън. Бедността се шири, докато богатството се концентрира на определени адреси в Лос Анджелис и Силициевата долина. „Положението прилича на средновековна структура с благородници и селяни”, добавя Хансън. Според него средната класа в Калифорния изпитва огромни предизвикателства с влошаването на училищата и обществените услуги. Епидемията от насилие е последният детайл в мрачната картина. Близо една пета от населението на щата живее под границата на бедността. Повече от една четвърт от хората в Калифорния не са родени в САЩ. В същото време богатият елит съществува в изолиран балон. Престижните университети в щата са превърнати в платформи за едностранна идеологическа пропаганда. Свободата на словото умира в доминираните от прогресивни левичари академии. Плурализмът е третиран като отломка от миналото.

Богатството на Калифорния все още е колосално и много хора и бизнеси са привлечени от времето, красотата, имиджа, природните богатства и от стремителния прогрес на новите технологии. Но инфраструктурата е пред колапс, мексиканските анклави и престъпността заплашват да заличат бляскавата история и наследството от просперитет на огромния щат. Слънцето на Калифорния е заплашено от облаците на екзистенциална криза. Желаното от една трета от жителите отделяне от САЩ със сигурност няма да реши проблемите. Най-вероятно ще ги влоши. Блянът за република Калифорния ще отмине като дима от легализираната и масово пушена в щата марихуана. Но на надрусания с либерализъм хоризонт все по-ясно се очертава силуетът на една друга и съвсем не толкова мечтана реалност – тази на дисфункционалната и хаотична „Мексифорния”.