Сорос, подкупите и борбата вътре в израелския политически елит

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е подложен на силни атаки в страната си и очаква повдигане на обвинения в корупция. Във вторник, 13 февруари, полицията в Израел обяви, че всички необходими доказателства за „корупция, измама и злоупотреба с власт” от страна на Нетаняху са събрани. Топката е в полето на израелската Главна прокуратура, която трябва да вземе решение дали да привлече премиера като обвиняем. Въпреки заявленията на израелския лидер, че коалицията е стабилна и кабинетът ще изкара пълния си мандат, повдигането на обвинение поставя риск от конституционна криза. Какво се крие в разследването срещу Нетаняху?

Следствените действия срещу премиера на Израел се водят от края на 2016 г., става ясно от изнесената от службите информация. Според твърденията на израелската полиция в течение на няколко години Нетаняху е приемал скъпи подаръци от различни бизнесмени, които правоохранителните органи оценяват на около 300 хиляди долара. Основните благодетели на премиера са австралийският милиардер Джеймс Пакър и холивудският продуцент Арнън Милчън. В замяна на подаръците, Бенямин Нетаняху е прокарвал различни интереси на бизнесмените, твърдят от израелското МВР. Към предполагаемите корупционни престъпления органите на реда прибавят и обвинение за заговор с местни медийни издатели за положително отразяване в техните средства за масова информация.

Според първата теза, която се опитва да обясни събитията, полицията в Израел просто си върши работата и се стреми да покаже сериозни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта. В последните години на подсъдимата скамейка за обвинения свързани с корупция седнаха няколко бивши министри, между които и бившият премиер Ехуд Олмерт, осъден на 27 месеца затвор.

По-проницателни анализатори обаче бързо забелязват поразителните прилики с процесите в Съединените щати, които застрашават президентското място на Доналд Тръмп. Влиятелната американска консервативна медия „Брайтбарт” се опитва да подреди целия пъзел на заплетения казус и стига до извода, че става въпрос за заговор срещу Бенямин Нетаняху от „израелската дълбока държава”, свързана с демократите и част от елита на Съединените щати. Съществуват някои интересни факти, които говорят по-скоро в подкрепа на тезата за политическа атака срещу властта в Тел Авив.

На първо място, израелската полиция признава, че ключов свидетел на разследването е бившият финансов министър Яир Лапид. Информацията вероятно щеше да звучи като обикновен детайл от разследването, ако Лапид днес не беше водещ политически противник на Бенямин Нетаняху. Неговата либерална партия „Йеш Атид” („Има бъдеще”, от иврит) се очаква да бъде най-големият печеливш на предсрочни избори в случай, че израелският премиер бъде свален от власт. При по-внимателно запознаване с обвиненията става ясно, че предполагаемите деяния на Бенямин Нетаняху не са съставомерни съгласно израелското наказателно законодателство, твърди в свой анализ авторитетното издание The Times of Israel.

Това не е първият случай, в който Нетаняху е разследван от полицейските органи. По време на своя предишен мандат в периода 1996-1999 г. израелският премиер и неговата съпруга са обект на 19 полицейски разследвания за престъпления. Повечето от тях са отдавна затворени от прокуратурата. В едно от тях, което все още виси като дамоклев меч над главата на Нетаняху, правоохранителните органи обвиняват съпругата на премиера Сара, че е поръчала храна от ресторант, вместо да ползва услугите на готвача в резиденцията. В последните години медийното пространство в Израел е наводнено от безкраен поток от утечки на информация за полицейски разследвания, които рисуват крайно негативен образ на Бенямин Нетаняху. Натрапва се впечатлението, че влиятелни кръгове в израелските служби открито работят срещу своя премиер.

За война между властта в Тел Авив и сенчестите структури на службите за сигурност наскоро загатнаха размяната на лични обвинения между Нетаняху и полицейския шеф Рони Алшайк. По думите на Алшайк премиерът на страната се е опитвал да оказва натиск върху неговото ведомство, което ако не за друго, говори най-малко за сериозно напрежение между демократично избраната власт и службите. Според „Брайтбарт” срещу Нетаняху се изправят не принципни пазители на реда и законността, а организирана държавна бюрокрация.

„В Израел протича смяна на елите”, твърди пред RT израелският политолог Авигдор Ескин и допълва: – Тези хора, които бяха на власт в Израел през 70-те години на миналия век. Управляващият либерален политически елит отстъпва място на новите сили, които могат да се определят като доста по-консервативни с преобладаващ религиозен фактор.” По думите на експерта представителите на стария елит са заели правоохранителните органи, прокуратурата и Върховния съд. Пример за сблъсъка между двете фракции Ескин дава с глобата, която съдът в Йерусалим наложи на кмета Ури Луполянски през 2005 г. за това, че градоначалникът забрани провеждането на гей парад. „Не е тайна, че Сорос финансира пряко кампанията срещу Нетаняху”, на мнение е политологът. Според него соросовото „Отворено общество” чрез своята неправителствена организация „Нов Израел” участва в организирането на мероприятия срещу премиера. Стигна се до ситуацията наскоро самият Бенямин Нетаняху публично да обвини милиардера Джордж Сорос, че финансира протести срещу правителствената политика.

Перспективите за сваляне на израелския премиер обаче остават скромни. Дори прокуратурата да повдигне обвинения срещу министър-председателя, по закон той не е задължен да подава оставка. Тромавият съдебен процес гарантира постановяване на съдебно решение след изборите през 2019 г. За Нетаняху, който се радва на стабилна обществена подкрепа, няма да е особено трудно да убеди поддръжниците си, че е обект на недемократична атака срещу легитимно избраното му правителство.