Къде всъщност са Мистралите, които Франция не продаде на Русия?

През 2008 г. Русия проявява интерес да закупи френски бойни кораби „Мистрал“, но когато възниква кризата с Украйна, сделката за вече построените кораби не се осъществява. „Мистрал“ представляват кораби-носачи на хеликоптери, разновидност на самолетоносачите. Те се използват основно за провеждане на десантни операции. Съдовете са с дължина почти 200 метра, а водоизместимостта им може да бъде до 30 хиляди тона. „Мистрал“ могат да побират едновременно 16 хеликоптери, 70 бойни машини, а също и няколкостотин пехотинци. Заедно с това тези кораби са и пълноценни болници, там има абсолютно всичко необходимо за лечение на хора, включително стоматология и хирургично отделение. 

За екипажа са създадени достатъчно комфортни условия. Обикновените моряци живеят в каюти за четирима, с душ и баня. Офицерите от среден ранг обитават двуместни, а тези от висшето ръководство се радват на самостоятелни каюти.

Русия започва преговорите за „Мистрал“ през 2009 г., а през следващата година Москва и Париж постигат споразумение по условията на контракта. В съответствие с договора първите два кораба трябва да бъдат построени във френски корабостроителници, а вторите два – в руски. Така руският Военноморски флот трябва да се обзаведе с четири кораба „Мистрал“ за авиационна поддръжка на флота в замяна на остарелия „Адмирал Кузнецов“.

През 2012 г. първият „Мистрал“ за руския флот с името „Владивосток“ е готов, а строителството на втория, „Севастопол“, започва година по-късно. Дължимата сума по контракта е 1,2 милиарда евро. Планира се двата кораба да се отправят на служба в Тихия океан.

Отначало всичко се движи по план, хеликоптероносачите се строят бързо, Русия събира екипажи, а Франция очаква да получи парите си. Обаче във връзка с присъединяването на Крим към Русия и ситуацията с Украйна САЩ и Великобритания настояват Франция да преустанови предаването на корабите на Русия. Почти година ситуацията е неизяснена, докато през 2015 г. Париж най-после официално обявява, че прекратява сделката с Москва.

Французите обаче не се разстройват особено много. Защото по това време Египет проявява интерес към корабите. Париж и Кайро се договарят много бързо за условията и през юни 2016 г. френските кораби „Мистрал“ се отправят към Александрия, като преди това са участвали в общи военни учения между двете страни. В страната на пирамидите корабите получават нови имена в чест на бившите президенти на Египет. „Владивосток“ става „Гамал Абдел Насър“, а „Севастопол“ се превръща в „Ануар Садат“. Корабите обаче са строени специално за руски хеликоптери, затова Египет се принуждава да купи от Русия 50 хеликоптера Ka-52k и Ka-29/31.

Още същата година въпросните кораби „Мистрал“ активно участват в антитерористичната операция против ислямистите в Синай. Хеликоптерите, базирани на корабите, имат за задача да изчистят крайбрежието на полуострова. Към настоящия момент корабът „Гамал Абдел Насър“ участва в морските военни учения заедно с подразделенията от Кипър и Гърция „Медуза-6“. С помощта на този кораб се отработва взаимодействие на наземни, въздушни и морски сили при провеждането на десантни операции. Изобщо египтяните използват спокойно френските кораби, строени за Русия, по предназначение и в зависимост от задачите си.