Изтеклите документи свързват бившия еврокомисар Нели Крус с офшорна фирма, но поставят повече въпроси, отколкото дават отговори.

Брюксел отново е в режим на „damage control”. За да ограничи щетите от поредния скандал с висш европейски чиновник, ЕК този път избра тактиката на снишаването. Юнкер & Co. „очакват разяснения” от бившия комисар по конкуренцията Нели Крус. Председателят на комисията бил изпратил писмо с покана към прегрешилата да даде обяснения. „Писмото бе изпратено днес, а кога ще отговори г-жа Крус не мога да кажа, защото това зависи от разните подробности, които трябва да предостави”, поясни говорителят на ЕК Маргаритис Шинас.

Причината за скандала са разкритията в информационния масив Бахамалийкс. Изтеклите документи удостоверяват, че холандката Крус е оглавявала офшорната компания „Mint Holdings Limited” от 4 юли 2000 г. до 1 октомври 2009 г. Което не й е попречило да поеме поста еврокомисар по конкуренцията през 2004 г., а през 2010 г. да смени портфейла с този на еврокомисар по дигитализацията. В „Mint Holdings Limited” Нели Крус е делила директорския пост с йорданския бизнесмен Амин Бадр Ел Дин, който е близък съветник на престолонаследника на Обединените арабски емирства шейх Мохамед Бин Зайед ал Наян.

Самата Крус твърди, че скандал няма, има просто техническа грешка. Името й не било заличено от борда на „Mint Holdings Limited” „поради недоглеждане”. Обяснение достойно за нашенски депутат.

Разкритията обаче идват само два месеца след новината, че бившият председател на ЕК Жозе Мануел Барозо е постъпил на работа в американската инвестиционна компания „Голдман Сакс”. Според официалната информация Барозо ще съветва фирмата по въпросите свързани с Брекзит. Всъщност закононарушение няма, защото Барозо е изчакал 18 месеца след като напусна поста председател на ЕК. Според статута му, в този срок той трябва да иска разрешение от комисията, за да започне нова работа и изрично да я информира каква е тя. Португалецът е постъпил в „Голдман Сакс” точно 20 месеца по-късно. Компанията обаче е истинска емблема на хищния казино-капитализъм и закономерно стъпката на Барозо бе зле приета от общественото мнение. ЕК се видя принудена да реагира и направи същото като сега: изпрати писмо с искане за разяснения. Португалецът отговори, че подозренията относно наемането му като лобист били „неоснователни и дискриминиращи”.

Опитът показва, че Европейският съд много рядко е бил сезиран за злоупотреби на еврокомисари, които са нарушили договорните си задължения. Комай единственият по-значителен случай е проверката срещу бившата председателка на ЕК Едит Кресон, която бе призната за виновна за „облагодетелстване” на хора от нейното обкръжение, но съдебното решение бе произнесено без съответстваща присъда.

Скандалите с Барозо и Крус нанасят тежък удар по моралния облик на ЕК. Към тях се добавя и упорството на Комисията да продължи преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), въпреки силната гражданска съпротива. Германският вицеканцлер Зигмар Габриел обяви, че те са „в задънена улица”, а Франция откровено заяви, че предвид американската неотстъпчивост преговорите трябва да бъдат прекратени. Но дори сигналите от Берлин и Париж не озаптиха ЕК, която очевидно дължи отчет на лобистите и не може лесно да прекрати преговорите. Казусът с ТПТИ и скандалите с Крус и Барозо свидетелстват за високата обвързаност на европейската върхушка с големия бизнес. Започнал като вдъхновяващ проект за мир, единение и просперитет на континента, днес ЕС все по-отчетливо се превръща в бизнес-проект на елита, от който гражданите се чувстват все по-отчуждени.

За отбелязване е, че Бахамалийкс е част от проекта на Международния консорциум на разследващите журналисти, организация базирана във Вашингтон, разполагаща със собствено финансиране от фондации като „Форд” и „Отворено общество”. Преди месеци тя разкри един първи информационен масив, Панама пейпърс, чиито документи, макар и индиректно, уличаваха руския президент Владимир Путин и неколцина автократи извън Европа. Разкритията обаче не постигнаха съществен политически ефект. Бахамалийкс пренасят удара върху ЕС. Очевидно нестабилността на Съюза и Брекзитът отварят широки възможности за спекула на финансовите пазари, в която корпоративните интереси отреждат важно място на инструментализираната журналистика. Скандалите доказват, че за разлика от „бащите на Европа”, днешният политически елит е с единия крак в бизнеса, а като заложник на финансовите пазари е неспособен да реагира на ударите. Липсата на политическа воля за затваряне на офшорните зони само потвърждава, че разкритията не целят реформа на порочната финансова система, която в сегашния си вид устройва корпорациите, а служат като лост за политически натиск и осребряване на нестабилността.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto