Въз основа на британското обвинение „Ние имаме висока увереност в това, че с голяма вероятност отравянето е извършено с участието на руската държава, и няма други обяснения“... САЩ, Канада и редица страни от ЕС изгониха руски дипломати. Не стана ясно дали руските дипломатически служители са обявени за persona non grata заради това, че са „шпиони“, или от „солидарност“ към Лондон. Глобалните медии подчертават, че репресиите са в резултат на „случая Скрипал“. Сергей Скрипал е бивш служител на руското военно разузнаване, който е вербуван от MI6. Съгласно британската версия, за която няма никакви доказателства, агентът на MI6 и неговата дъщеря, която е руска гражданка, са отровени на британска територия с бойно отровно вещество. От кого? По какъв начин? Като отговор на тези въпроси представител на Скотланд Ярд заяви, че следствието ще продължи минимум един месец и все още няма заподозрени извършители на престъплението. Не са много изненаданите от организираната „мексиканска вълна“ с изгонени руски дипломати в Северна Америка и Европа. Още от началото на скандала с отровения в Солсбъри британски агент Сергей Скрипал беше ясно, че историята няма да приключи само с 23 изгонени руски дипломати от Великобритания. В случая става ясно, че има организирана широкомащабна акция за демонизиране на Владимир Путин, неговото обкръжение и Русия. В понеделник, 26 март, Доналд Туск заяви, че половината от страните на Европейския съюз са решили да изгонят руски дипломатически служители. Франция, Германия и Полша изгонват по четири руски дипломати. Литва и Чехия – по трима. Италия, Холандия и Дания изгонват по двама. А Естония, Румъния, Латвия и Финландия изгонват по един дипломат. Украйна е „отличник“ сред европейските страни. Киев гони 13 руски дипломати. Такава е равносметката към края на деня на 26 март. Но е сигурно, че натискът ще продължи и числото европейски страни, изгонили руски дипломати през следващите няколко дни, да се увеличи. 

Доналд Тръмп лично санкционира закриването на руското генерално консулство в Сиатъл и изгонването на 60 руски дипломати. От тях 48 работят в руското посолство, а 12 в представителството на Русия в ООН. При навлизане в детайлите се вижда, че повечето страни се подчиняват на огромния англосаксонски натиск, но го правят с явно нежелание. Почти символично, колкото да не бъдат обвинени, че „се цепят от колектива“. В същия ден, когато Дания изгони руските дипломати, премиерът на страната даде специално организирана пресконференция. На нея той заяви, че изгонването на руските дипломатически служители няма нищо общо с датското разрешение газопроводът „Северен поток-2“ да премине през датски териториални води. Даже Прибалтийските страни бяха доста кротки в показването на „лоялност“ към Великобритания. Естествено, идва туристическият сезон и рискуват да останат без руски туристи. А те носят доходи. Адриан Хаслер, премиер на Лихтенщайн, заяви по телевизия Liechtenstein 24: „Ние сме много обезпокоени от отравянето в Лондон на Сергей Скрипал и неговата дъщеря. За своя сигурност ще изгоним от Вадуц (столица на Лихтенщайн) 0,7 руски дипломати. Повече не ни позволява количеството на техните дипломати, което е един човек. Предполагам, че изгонването ще бъде условно, няма как ние да го изгоним на части. Освен това, ние ще бойкотираме световното първенство по футбол  в Русия. Добре, че нашите футболисти не се класираха за него“. 

Драмата с олимпийските игри в Южна Корея, провокациите с химическо оръжие в Източна Гута в Сирия, отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря както и бъдещото бойкотиране на предстоящото Световно първенство в Русия са звена от една и съща кампания за демонизиране на Кремъл. На увяхващия глобален хегемон не му е нужна Русия, която се бърка в Сирия, която разработва свръхмодерни оръжия и се явява опонент на международната сцена. Сегашната акция за изгонване на руски дипломати от Европа е нещо като команда „строй се и преброй се“ за американските васали. Тези, които се ослушват и не изпълняват командата, ще берат ядове. В непослушните европейски държави мрежите на Сорос и платеното гражданско общество ще започнат да „клатят“ правителствата. Ще се приложи силово „одемократяване“ на страните, които не са „лоялни“. Ще се търси подмяна на „лошковците“ с „послушковци“.  Явно партията на „ястребите“ във Вашингтон е решила да нагнети още повече руско-американските отношения. Майкъл Сулик, бивш началник на отдела за тайни операции на ЦРУ и бивш резидент на шпионската централа в Москва, е пределно ясен: „Руснаците разбират само от едно, когато им сложиш крак в ботуш на шията и започнеш да мачкаш“. Кратко и ясно. Проблемът е, че Русия вече не е Русия на Елцин, а на Владимир Путин. И не е никак беззащитна. Шойгу най-добре знае. Предстои да видим продължение на второ действие от дипломатическата драма.