Евродепутатът Мария Габриел бе обявена за кандидат за български еврокомисар на първото правителствено заседание на кабинета „Борисов – 3”. Страната ни остана без свой представител за безпрецедентно дълъг период от време, след като заместник-председателят на комисията „Юнкер” Кристалина Георгиева подаде оставка през октомври 2016 г., а след това се завърна като главен изпълнителен директор в Световната банка от 2 януари 2017 г.

Малко след това оставка подаде и второто правителство на Бойко Борисов, с което изборът на еврокомисар се отложи. Въпреки заявките на проф. Огнян Герджиков, че служебният кабинет ще излъчи бъдещия представител от българска страна, президентът Румен Радев застъпи тезата, че еврокомисарят трябва да бъде избран от редовно правителство, което се случи в сряда, 10 май.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева, която представи Габриел, подчерта, че България излъчва най-силната кандидатура за български еврокомисар. Очаква се Габриел, която е депутат от ГЕРБ/ Европейската народна партия (ЕНП), да отговаря за ресор „Дигитализация”, който бе освободен от германеца Гюнтер Йотингер, поел правомощията на Кристалина Георгиева след оттеглянето й. „За мен тази номинация е израз на доверие и отговорност. Благодаря на правителството”, коментира Габриел. Тя ще трябва да отговаря за единния дигитален пазар, за дигиталната икономика и иновациите – все специфични сфери на дейност, с които до този момент тя не е имала досег, ако се съди по проектите и инициативите, които е развивала. 

Решението за номинацията на Мария Габриел е взето окончателно миналата седмица в телефонен разговор между Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Твърди се дори, че самият Юнкер е ударил рамо, за да бъде номинирана за поста. „Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент, съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията”, посочва българският премиер в писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с което го информира за решението на правителството да номинира именно Габриел за поста.

В края на ноември миналата година в публичното пространство заваляха имена за кандидати за еврокомисар, сред които бяха тези на Лиляна Павлова и Екатерина Захариева. По-късно започна да се спряга и името на Габриел, след като журналистът Георги Готев обяви, че от ЕНП лобират за тази кандидатура, въпреки че това била строго пазена тайна. Интересен факт е, съпругът на евродепутатката Франсоа Габриел е политически съветник на Жозеф Дол, който е председател на Европейската народна партия, а и кум на семейството. Мария Неделчева сключва брак с Габриел през 2012 г., а през 2015-а се ражда синът им Жан-Едуард.

Още в началото на април Владислав Горанов лансира идеята, че Габриел е „реалистичен кандидат за еврокомисар”, с което даде началото на публичната част от кампанията за нея: „Тя е този българин, който ще спечели най-много доверие в Европейския парламент при гласуването”, коментира той. Неотдавна вицепремиерът Томислав Дончев лаконично подметна, че следващият български еврокомисар трябва да бъде жена, защото такива са очакванията в Европейската комисия и в Европейския парламент. 

Тази мантра напомня злополучния опит с избора на генерален директор на ООН, когато България оттегли подкрепата си от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и замени кандидатурата ѝ с тази на Кристалина Георгиева. По-късно Георгиева отрече оставката ѝ да е свързана с провала от надпреварата за поста в ООН: „Това, което ми предлага Световната банка, е възможност веднъж в живота и е добре не само за мен, а и за Европа”… Съмненията обаче останаха. Рокадата Бокова-Георгиева, която предприе правителството, имаше и друго любопитно обяснение: амбицията на Ангела Меркел немският еврокомисар да поеме важния ресор за бюджета на Евросъюза. Така и стана. 

След номинацията от българското правителство, процедурата предвижда във вторник, 16 май, Жан-Клод Юнкер да проведе интервю с българския кандидат за еврокомисар, а след този разговор официално да бъде определен ресорът ѝ. По-късно Габриел ще бъде изслушана в Европейския парламент.

Коя е Мария Габриел?

Дотук Борисов няма късмет с българските еврокомисари. Първата номинация – тази на Румяна Желева, се превърна в пълен провал при изслушването ѝ в Европарламента през 2010-а. Малко по-късно бе издигната и одобрена кандидатурата на Кристалина Георгиева. През 2016-а обаче около нея се завъртя един от най-големите скандали, който заслужава да влезе в учебниците по дипломация: лансирането на кандидатурата ѝ в последния момент, което лиши страната ни от една напълно възможна победа и влиятелния пост на генерален секретар на ООН. На първото си изслушване прехвалената Кристалина Георгиева се представи слабо и зае осмо място в подредбата.

Изглежда, че сега Борисов залага на сигурен и проверен кадър. Мария Габриел е на 37 години от Гоце Делчев, член е на Европейския парламент от 2009 г. насам и е един от най-лансираните в българското публично пространство европейски представители на ГЕРБ. През 1997 г. е завършила Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, Кюстендил, а по-късно придобива бакалавърска степен по българска и френска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава история на европейските институции и политическа социология. Завършва магистратура по сравнителна политика и международни отношения в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г. 

От 2004 до 2008 г. е асистент научен изследовател в Института по политически науки в Бордо, Франция. Преподавателската ѝ дейност е свързана с темите за процеса на вземане на решения в ЕС, политическа социология и международни отношения, като същевременно участва в изготвянето на проект за равенство в професионалната дейност и парламентарното представителство на национално и европейско ниво. От 2012 до 2014 г. е координатор на ЕНП в Комисията по права на жените и равенство между половете на Европейския парламент. На 19 октомври 2012 г. Габриел е избрана за заместник-председател на ЕНП - Жени. През юни 2013 година е избрана за „Евродепутат на годината” в категория „Равенство на половете”.

След европейските избори през 2014 г., Габриел е заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП. Тя отговаря за връзките на групата със страни от Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка по приоритетни въпроси като миграцията, сигурността, борбата с тероризма и радикализацията, превенцията на конфликти, правата на жените.

Визитката ѝ се допълва и по-нататък. През 2015 г. Европейската асоциация на агенциите по комуникации ѝ връчва отличието „Евродепутат, защитник на социална кауза” за приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените. През 2016 г. получава награда „Евродепутат на годината” в категория „Развитие” и орден „Сан Карлос” на правителството на Колумбия за заслуги към страната в областта на международните отношения и дипломацията.

Като член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи от 2009 г., Габриел работи в няколко приоритетни области: миграционната политика на Съюза, Шенген, споразуменията за либерализиране на визовите режими с трети страни, темите за сигурността, борбата срещу тероризма и трафика на хора. Член е на Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари (CRIM), създадена в Европейския парламент в началото на 2012 г. и приключила работата си през 2013 г.

От 2009 г. Габриел е член на Делегацията в Съвместната парламентарна асамблея на ЕС и страни от Африка, Карибите и Тихия океан (ЕС-АКТБ). В рамките на Асамблеята е член на Комисията по политически въпроси. Работи по въпросите за превенциятата и разрешаването на конфликти, укрепването на върховенството на закона, развитието, политиката на ЕС и отношенията с Африка, бъдещето на партньорството ЕС-АКТБ, сътрудничеството между ЕС, Африканския съюз и регионалните институции, утвърждаването на мира и демокрацията в страните от АКТБ, участието на жените в процесите на демократизация и помирение.

През 2011 г. е ръководител на Наблюдателната мисия на ЕС на президентските и парламентарни избори в Демократична република Конго, а през 2014 г. води последваща експертна мисия на Съюза с цел оценка изпълнението на препоръките. Пет пъти е ръководител на делегации на Европейския парламент за наблюдение на избори – Сиера Леоне, Нигерия, Судан, Танзания, Йордания. Била е наблюдател на ЕП в други седем мисии – Хаити, Чад, Киргизстан, Того, Бурунди, Буркина Фасо, Уганда.

Номинацията на Мария Габриел не получи одобрението на БСП, тъй като изборът ѝ бил „политическо назначение”. Преди официалното решение на кабинета вицепрезидентът Илияна Йотова определи бившата си колежка като „работохолик” и прогнозира, че тя ще бъде „по-различен еврокомисар от предшествениците си”.