Първата жертва на бъдещата война на САЩ срещу Иран стана прословутата „евроатлантическа солидарност”. Ангела Меркел внезапно обяви: „Отидоха си времената, в които САЩ просто ни защитаваха, и предложи ЕС да вземе съдбата си „в свои ръце”. В същото време тя призова за дружба с Русия. Означава ли това, че формирането на европейската армия ще се ускори? Способно ли е изобщо едно поколение политици от типа на Меркел да скъса пъпната връв с НАТО?

В петък германският канцлер Ангела Меркел продължи серията от остри атаки по адрес на САЩ. Изказвайки се на католическа конференция в град Мюнстер, тя осъди президента Доналд Тръмп за решението му да излезе от сделката за иранската ядрена програма. „Това подкопава доверието в международния ред”, оплака се канцлерът и добави: „Смятам, че едностранното скъсване на съгласувания договор, който е единодушно утвърден от Съвета за сигурност на ООН, е неправилно. Меркел обаче веднага добави, че сътрудничеството между Европа и САЩ остава важно. „Това не е основание да се подлага под въпрос трансатлантическото сътрудничество”, заяви ръководителят на германското правителство.

В четвъртък Меркел направи далеч по-смело признание, заявявайки, че европейските страни повече изобщо не могат да разчитат на Вашингтон по въпросите на отбраната. „Отидоха си времената, в които САЩ просто ни защитаваха. Поради това Европа трябва да вземе собствената си съдба в свои ръце и това е нашата задача за бъдещето”, цитира Меркел „Интерфакс”. Канцлерът заяви това в Аахен по време на церемония по връчване на наградата „Карл Велики” на президента на франция Еманюел Макрон.

В същото време в съседна Франция се засилват антиамериканските настроения. Министърът на финансите на републиката Бруно льо Мейр заяви в ефира на радиостанция Europe-1, че Европа не трябва да се държи като васал на САЩ. „Искаме ли да сме васали, които се подчиняват на решения, взети в САЩ и да се държим за полите им?”, риторично попита министърът.

Както е известно САЩ неизменно гарантират военната безопасност на Западна Европа още от края на 40-те години с момента на създаването на НАТО. Малко хора обаче знаят, че страните, които сега са ядрото на Евросъюза, през 1948 г. сключват договора за Западноевропейски съюз (WEU). Това е военен съюз на страни, опасяващи се от СССР, в който обаче не влизат САЩ. Десетилетия наред WEU съществува паралелно с НАТО, но само чисто номинално. През 2011 г. той е разпуснат тихомълком.

След разпускането на Варшавския договор и разпада на СССР цяла Западна Европа извърши мащабни съкращения на военните си бюджети. Европейският съюз на практика напълно предостави на САЩ грижата за своята сигурност. „Когато СССР ликвидира своите въоръжения, другите страни в Европа реагираха много ясно на обстоятелството, че вече няма опасност. Те също започнаха да съкращават арсеналите си”, каза главният редактор на военноисторическото списание Baltfort Юрий Мелконов (Латвия). „Европа не е еднородна. Германия е едно, а Франция – друго. Англия – съвсем трето. Всяка страна има своите особености. Няма да говоря за страните от бившия Варшавски договор – те днес имат едно мнение, а утре друго. Европа обаче наистина започна да се разоръжава.”

Защо днес лидерите на Евросъюза не се чувстват в безопасност? Мелконов е сигурен, че причината не е Русия, а САЩ. „Доходите на американските корпорации, производители на оръжие, намаляха – няма поръчки. За осигуряването на нови поръчки не е нужно много – само трябва да се изгради образът на врага и да се наплашат държавите. Тогава те отново ще се въоръжат и ще правят поръчки. Това е голямата задача – да се подплашат всички, а американците се справиха с това.”

Експертите сериозно обсъждат ситуацията, при която САЩ ще напуснат нашия континент като военна сила и Евросъюзът ще започне да се грижи за своята отбрана сам. „Меркел говори превантивно за това, че европейците трябва да се замислят за своето бъдеще, за своята съдба и за това, че Америка вече не е същата. Всичко е много по-сложно. Америка фактически започна търговска война срещу Европа. Сега ще бъдат наложени санкции срещу европейските фирми, в случай, че те продължат да работят с Иран и Русия. Възниква много сериозен конфликт вътре в трансатлантическите отношения”, обяснява научният директор на Германо-руския форум Александър Рар. „Някои лидери на ЕС призовават Меркел да започне да възстановява европейската армия, но цената за това е висока. Вътре в ЕС има достатъчно страни, които не искат лидерството на Германия и Франция, а в качеството на лидер виждат само САЩ. Те не поддържат Меркел. – продължава германският политолог – Германците и французите могат да тръгнат по подобен път, но няма да получат голяма подкрепа. Може да получат подкрепа от Холандия и Италия, но нищо повече.

Поколението политици като Меркел не е в състояние да създаде подобна европейска структура. А ако на власт дойдат други лидери? Възможно е. – продължава Рар – Тогава те ще вземат съдбата на Европа в свои ръце, ще създадат собствена армия и вече няма да се нуждаят от НАТО.” Експертите напомнят още, че нивото на подготовка на армиите на страните от Западна Европа се различава значително. „В Германия наблюдаваме голям спад на боеспособността на армията и намаляване на числеността на военновъздушните сили. На тях им остават около 200 самолета, от които са готови да летят двадесетина. Това е странно за Германия и никак не се харесва на германските генерали. Във Франция се наблюдава друга тенденция – увеличават се сухопътните сили и се хвърлят всички усилия за развитието на танковите сили, т.е. във Франция има многовекторно развитие”, обяснява Мелконов. „Италианската армия изглежда добре – има дисциплина в подразделенията, има всички неща, необходими за армията, особено добре изглеждащ корпус на морската пехота и кораби. Италианците знаят как да се грижат за своята армия, но така или иначе не бих ги надценявал”, каза той. „Англичаните значително съкратиха силите си, но те са много прагматични и никога няма да похарчат парите си напразно. Враговете им изчезват. Те прекрасно разбират, че шумотевицата за руската заплаха не значи нищо. Флотът им съвсем намаля. Те построиха два огромни самолетоносача, които погълнаха целия им бюджет. Като цяло флотът на Великобритания е достатъчно добър, но той значително се съкрати”, подчертава Мелконов.

Напомняме, че в последно време Тръмп нееднократно публично упрекна Германия, че е задлъжняла към Америка с „гигантски суми” за обезпечаване на своята отбрана. След срещата на Меркел с Тръмп в края на април канцлерът обеща да увеличи вноската си в бюджета на НАТО до изискуемите 2% от БВП. В своята реч от четвъртък германският канцлер направи важна уговорка. Европа, по нейните думи, вече е длъжна да поддържа приятелски отношения не само със САЩ и Великобритания, но и с Русия. Изглежда Меркел е започнала да осъзнава, че Евросъюзът може да обезпечи своята сигурност, само ако се договори за новите правила на играта с Русия и по този начин отново направи своята източна граница мирна.

„Меркел разбира, че навсякъде се разгарят пожари. За такава страна като Германия е много опасно да се кара със САЩ, а от друга страна да продължава да е враждебно настроена спрямо Русия. Светът се променя, а Европа не влияе върху нищо. Меркел има нужда да се сдобие с тежест на международната арена и поради това сондира почвата за това доколко може да се сближи с Русия”, заключва Рар.

Източник: „Взгляд