Интервю на Десислава Пътева с Мохамед Ибрахим, председател на Асоциацията на сирийците в България (Втора част).

Каква е истината за предполагаемата химическа атака в Дума? Възможно ли е това да е инсценировка на джихадистите, които действат под чужд флаг? 

Тези приказки започнаха още в Хан ал-Асал през 2013 г. – тогава, когато САЩ вече бяха убедени, че не могат по никакъв начин да спечелят резолюция в ООН, чрез която ще могат законно да нападнат Сирия. Имаше вето от Китай, имаше вето от Русия. Съветът за сигурност не е единен по този въпрос. Обама не е военен стратег. Вероятно някой тогава му е казал да започне да говори за червени линии за използването на химическo оръжие, знаейки, че в Сирия има химическо оръжие. А в Сирия имаше химическо оръжие, защото нейният най-голям враг – Израел, има химическо оръжие. Сирия имаше химическо оръжие, за да се противопостави на химическото оръжие на Израел, на биологическото оръжие на Израел и на ядреното оръжие на Израел.

Да имаш химическо оръжие е забранено само ако си подписал конвенцията за неразпространение. Не беше голяма тайна, че в Сирия има химическо оръжие. Използването на химическо оръжие се счита за престъпление срещу човечеството, но ударите от американските самолети, които избиха 1 млн. души в Ирак, не са ли престъпление срещу човечеството...? Това е двоен стандарт.

През март 2013 г. за пръв път беше използвано химическо оръжие в Хан ал-Асал. Сирия и Русия веднага разбраха защо беше използвано – заради червените линии на Обама. Поискаха инспектори от ООН моментално да пристигнат в Сирия. Имаше сателитни снимки и се знаеше точно откъде е дошла ракетата. Тогава терористите са направили снаряд, подготвен първобитно. Експертите много лесно щяха да разберат, че това не е химическото оръжие, с което разполага Сирия. Обаче разтакаването на въпроса в ООН започна – откъде ще дойдат експертите и т.н., сякаш ООН нямат експерти. Инспекторите пристигнаха в Сирия след четири месеца и 10 дни, въпреки че Сирия поиска да пристигнат веднага. Преди дни представителят на Сирия в ООН също поиска в Дума моментално да пристигнат експерти, а не след 5 месеца.

Експертите не пристигаха в Хан ал Асал – пристигаха в Дамаск – нормално, все пак това е столицата. И два дни по-късно, докато подготвяха пътуването им, защото тогава в Сирия навсякъде имаше терористи, беше използвано химическо оръжие на един километър от мястото, където са отседнали експертите. Колко глупави трябва да са Башар Асад и сирийската армия, за да използват химическо оръжие там, където са инспекторите? Тук трябва да кажем нещо, което не се знае в България. В този момент сирийската армия напредваше в Гута, а точно в Гута бе използвано химическо оръжие. Ако армията напредва, защо ще използва химическо оръжие? Второ, тогава бяха убити много деца. Откъде са ги събрали тези деца? През лятото не ходят на училище. Толкова е подозрително…

Тогава бяха взели една ракета. Трябваше да използват нещо, подобно на сирийското оръжие. Това вече беше работа на службите. Тогава със заповед на Хилъри Клинтън, тогавашният държавен секретар на САЩ, от либийските складове взеха една ракета, подобна на това, което се намира в Сирия, защото и либийското оръжие, и сирийското оръжие имат един и същ произход – те са от Съветския съюз. А по това време Либия вече беше паднала в ръцете на терористите, на американските служби и приятели. Само че Русия имаше номерата на ракетите и стана ясно, че тази ракета не е дадена на Сирия, а на Либия. Така или иначе до ден-днешен никой не отиде в Хан ал-Асал, за да провери кой е използвал химическо оръжие при първото нападение.

Карла дел Понте, шеф на екипа, който разследваше случая, заяви, че са сигурни, че терористите са използвали химическо оръжие, но никой не иска да чуе каквото и да било, ако то не е в негов интерес. Тогава вече Обама докара своите самолетоносачи и наистина щеше да има удар. От Испания, където има една военноморска база на НАТО, бяха изстреляни две ракети срещу Сирия. Едната ракета бе унищожена във въздуха, а другата – бе отклонена и падна в морето. Световните медии казаха, че Израел е изпробвал две ракети и те са паднали в морето, защото не искаха да омаловажават Обама до такава степен и да признаят, че ракетите му са свалени. Обама каза, че трябва да се допита до Конгреса, макар да нямаше нужда да прави това, но той разбра, че трябва да има по-голям сблъсък.

Все пак излезе от ситуацията – Русия и САЩ се разбраха в Сирия да няма химическо оръжие. А сирийското правителство веднага приветства това решение. Причините за това са няколко. Първо, химическото оръжие става голямо бреме за Сирия, защото където и да бъде използвано, винаги ще обвинят армията. Второ, сирийската армия трябваше да отдели много войници, за да не попадне това химическо оръжие в ръцете на терористите. То може да бъде взето от складовете на Сирия и тогава вече няма как да се докаже, че Сирия не го е използвала. Трето, това е разход. И за да унищожи това оръжие, Сирия трябва да плати много пари. ООН изпрати инспектори, които взеха всички тези оръжия и ги унищожиха с американски и европейски кораби.

През април миналата година отново беше използвано химическо оръжие, когато сирийската армия щеше да стигне до град Идлиб. Тя бележеше победа след победа, а изведнъж започна да се говори за използването на химическо оръжие в Хан Шейхун. Тръмп веднага удари едно летище в Сирия. Така или иначе, никой не можа да докаже наличието на химическо оръжие. С какво ще го докажат? Със снимки, изпратени от „Белите каски”, за които по световните медии се говори като за „Белите гълъби”? Организацията „Бели каски” е създадена от един  бивш офицер от тайните служби на Великобритания в Истанбул през 2013 г. и се финансира от Великобритания. Финансирането почти всяка година е в размер на 30 милиона долара. Ние сме гледали толкова много клипове с участието на същите хора, които са били с „Джабхат ал-Нусра” и с другите терористични организации.

Ако бяха неутрални, тези хора щяха да се намират навсякъде в Сирия, но те са само там, където са терористите. Съществуват клипове, в които те размахват знамената на „Ал Кайда”. В един клип един от тези изроди скача върху трупове на загинали момчета от сирийската армия и казва: „Тези боклуци ще ги хвърлим на сметището”. Изобщо не е вярно това, което показват на света. Даже ги номинираха за Нобелова награда, дадоха им „Оскар”. И Тръмп, и западните медии приемат за чиста монета само твърденията на „Белите каски”, а другите въобще не ги интересуват. Както и в началото на събитията в Сирия, цялата информация идва от Сирийската обсерватория за човешките права, която е базирана в Лондон. Един човек, който преди войната е бил дюнерджия и който стои в една стаичка в Лондон, става единственият източник за новините в Сирия за цял свят.

Искате да кажете, че той няма достоверна информация какво се случва на терен, но въпреки това медиите приемат думите му за чиста монета?

Мога например да му се обадя и да му кажа, че се опитват да ме убият. Хората са наясно с всички тези инсценировки, особено в телевизия „Ал Джазира”. Имам познати, които ми разказаха за едно момче в град Дараа, което работи на автомивка в Дубай. Видели го как застава настрани и се включва в „Ал Джазира” по телефона: „Армията идва, избива ни”. Ти си в България и чуваш на заден план стрелби, викове, а той просто се обажда по телефона, защото за всяко обаждане получава по 100 долара.

След като терористите вече бяха разбити в цяла Източна Гута и се предадоха, остана само Дума. Има много градчета, в които има членове на „Ал-Нусра”, „Файлак ал-Рахман”, „Ан Сараш” и т.н. Всичките се предадоха, остана само „Джейш ал Ислям” – фракция, която се ръководи от Саудитска Арабия. Но Асад си остава на власт и вече нищо не могат да направят. Имаха идея „Джейш ал Ислям” да остане в Дума, за да могат да ги използват, когато си искат. От сирийската армия обаче им казаха, че който иска, може да се предаде, да подпише, че вече няма да носи оръжие и ще си отиде вкъщи, тъй като има такъв указ на президента. Който не иска да се предаде, трябва да отиде в Северна Сирия. Те се съгласиха да се изтеглят и държавата вече започна да ги извозва.

Терористите са събрали пленници от цяла Сирия. Например спират един автобус, качват се, а ако някой не е от тяхната религия, го свалят. Ако някой има вещ, на която е извезано сирийското знаме, го свалят. Ако някой е в армията, го свалят. Използват тези затворници 5-6 години, за да копаят тунели, използват ги като роби. Една част от тези пленници са били в едно градче до Дума. Терористичната организация „Джейш ал Ислям” отвлича жени, дори дете на 8 месеца. Освободиха го едва, когато беше на 4 години и половина. Ние имаме сведения за жестоките им зверства – как са хвърляли хора живи във фурни, как са ги изгаряли, как са отсичали главите им. Същите тези терористи, за които САЩ се страхуват в Дума... Но за съжаление, медиите не показват тези кадри. Сирийската армия и държава има свидетели, които са живели там, които знаят за всичко това, видели са изгорените трупове.

Когато вече започна да извозва част от „Джейш ал Ислям” към Северна Сирия, тогава Мохамед бин Салман каза на Тръмп: „Недей да напускаш Сирия, ние ще платим за присъствието на САЩ в Сирия”. Тогава беше даден знак и на тези терористи: „Недейте да излизате, ние ще можем да ви помогнем. Много бързо инсценирайте химическа атака. Ще дойдат американските самолети, ще направят бомбардировка, режимът ще падне и ще спечелим войната”. В Дума стана точно така. Сирийската армия направи последния щурм, при който за 24 часа разби всичките им сили и те се предадоха. Но по това време кадрите вече бяха в световните медии.

Доналд Тръмп, който сега показва мускули, прати тези самолетоносачи, защото иска парите на Саудитска Арабия. А може да поиска пари, без да праща тези самолетоносачи. За радост, не всичко е в ръцете на бизнесмена Доналд Тръмп, който освен че иска пари, иска и да се оправдае пред американския народ, че той не е приятел на Русия. Там има и хора, които разбират, че е имало вероятност да претърпят погром. Имаше вероятност сценарият да бъде много сложен. Шефът на генералния щаб на руската армия казва: „Навсякъде имаме руски служители. Ние няма просто да сваляме ракетите, които ще бъдат изстреляни срещу Сирия, а ще бомбардираме и ще унищожим носителите на тези ракети.

Бомбардировачи, самолетоносачи, авиобази, бази в Саудитска Арабия ще бъдат бомбардирани от Русия. А Сирия, „Хизбула” и Иран – нека никой не ги подценява, защото имат огромна мощ. Преди всичко Израел щеше да яде бой. Да не говорим за Саудитска Арабия и Катар, от чиито бази щяха да летят самолети. Всички ние трябва да сме против тази интервенция и агресия. Тези, които вземат решения, никога не страдат, страдат останалите. Ние, в България, също можехме да пострадаме при един такъв голям сблъсък. Ако американците бяха решили да летят оттук, щеше да бъде нападната и България. Така че и българи, и румънци, и гърци – всички хора на този свят трябва да имат интерес да няма такъв голям сблъсък.

Казват, че Асад е виновен. Асад не е виновен. В едно интервю Уесли Кларк, който в продължение на 34 години е офицер в американската и натовската армия, участник в „Пустинна буря”, казва: „След „Пустинна буря”, през 1991 г. срещнах тогавашния министър на отбраната и го попитах: „Господин министър, доволен ли сте от перфектната ни операция?”. Министърът ми отвърна: „Хубаво е, че е перфектна, но не се радвам, защото Саддам не е ликвидиран. Обаче ние си взехме поука от тази война. Ние си взехме една поука, че трябва да унищожим приятелите на Русия в този регион – това са Иран, Сирия и Ирак”. Кларк продължава да разказва и допълва, че 10 дни след терористичния акт от 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център отива в Пентагона. „Исках да се срещна с тогавашния министър на отбраната Ръмсфелд и неговия заместник. Тогава срещнах един офицер, който работеше с мен в армията. Офицерът ме заведе в своята канцелария и ми каза: „Господин генерал, ние взехме решение да нападнем Ирак”. Кларк го пита защо Ирак, тъй като терористите са от Афганистан, но офицерът казва, че не знае.

Шест седмици по-късно Кларк отново отива в Пентагона и пита същия офицер: „Защо не нападнахме Ирак, а нападнахме Афганистан?”. Офицерът му отвърнал: „Нещата са много по-сложни – в момента ще нападнем 7 държави – Ирак, Сирия, Иран, Либия, Сомалия, Судан и Северна Корея”. Гражданите на нито една от тези държави не са участвали в терористичните актове в САЩ. Всички бяха саудити, имаше египтяни, но нямаше нито от Сирия, нито от Судан, нито от Либия, нито от Корея, нито от Иран. Те просто използват претекст, за да водят войни. Не става дума за това, че има диктатор, че се нарушават човешки права. Това се говори още преди 27-28 години. 2001 г., когато казват, че ще нападнат тези 7 държави, точно тогава излязоха новите карти на Пентагона, които Томас Барент ги публикува, където се вижда къде тези държави ще бъдат раздробени, след като ще има интервенция в тях.

На един еврейски конгрес Кондолиза Райс казва: „Ние ще създадем нов, голям Среден изток, който няма нищо общо с този, който е в момента. И ще го създадем с организиран хаос”. Това е било 6 години преди да започне т.нар. Арабска пролет. Ще използваме свободите и демокрацията като цел, за да създадем този организиран хаос. Това го видяхме в Арабската пролет след няколко години. Нищо случайно няма. Това, че режимът в Сирия бил „изтезавал” дечица в град Дараа или им е изскубвал ноктите, е измислено. Но, слава на Господ, оказва се, че сирийският народ е много здрав и корав, че е народ, който вярва в себе си. Нищо, че Сирия днес е малка по територия, но има велик дух и много велика история и цивилизация зад гърба си, както и България.

За да добиете представа защо оцеля Сирия, ще ви разкажа една история. През 1961 г. един сирийски посланик – Омар Абориша, който е известен поет в Сирия, отива в САЩ. Тогава президент е покойният Джон Кенеди, който приема няколко посланици едновременно. В един момент Кенеди се обръща към сирийския посланик и му казва: „Разкажете нещо за сирийците”. „Господин президент, моят прадядо се казва Христос, а той за Вас е Господ”. Самочувствието е много важно, за да можеш да се бориш срещу един враг, който е много по-силен от теб. Сирия показа на света как око може да пребори куршум или шило – има такава сирийска поговорка. Сирия показа, че има силен дух, че вярва в себе си, че има силен патриотизъм и силни лидери, а Башар Асад доказа, че е такъв. Наричат го диктатор, обаче той е любимец на сирийския народ. Не е избягал нито с руски самолетоносач, нито с руска подводница. Ходи сам в Гута – там, където се водят сраженията, за да се срещне с части от армията, за да се срещне с хората, които са излезли от Гута. И тези хора, за които уж светът плаче, искат да го вдигнат и да го носят на ръце.

Американският президент смята, че отношенията между Русия и САЩ са по-обтегнати дори от периода на Студената война. Според Вас може ли да се стигне до по-сериозен конфликт помежду им, дори до трета световна война, като се има предвид, че съюзниците на САЩ също се включват в ударите срещу Сирия?

От 7 години насам казвам, че това е световна война, обаче на малка територия. Тя е локализирана в Сирия. На първата среща, организирана уж от приятелите на Сирия под командването на САЩ, са участвали над 130 държави. А от другата страна са Китай, Индия, Бразилия, Иран, които също помагат на сирийското правителство. Така че самият сблъсък още от самото начало е световен. Що се касае до европейските държави, Меркел казва: „Ние няма да участваме”. Меркел знае 100%, че дори и да има химическо оръжие, защото в Гута армията намери цех за производство на такова, в него има немски съставки. Така че службите в Германия знаят кой го е направил.

Защо Франция и Англия се включиха? Защото Франция и Англия преди 100 години са властвали в тези земи. Франция мисли, че е майка на Сирия, майка на Ливан, а Англия мисли, че е майка на Палестина, майка на Ирак. Макрон още сънува, че Франция е велика държава. Тя е хубава държава, но в никакъв случай не е това, което е била през 19 век. Франция вече не е колониалист, който превзема Тунис, Алжир, Сирия, Ливан. Тази Франция, която ние познаваме, е Франция на изкуството, на красотата, на финеса. Това е Франция, която трима терористи я подлудяват. Как ще ходи да се бие? На Макрон изобщо не му приляга да влиза в тази битка. Представете си в Париж да паднат две ракети – целият френски народ ще капитулира. Той вече не е свикнал да води войни, хората вече живеят в благоденствие. Никому не е нужна тази война. Тази война е само в главите на представителите на дълбоката държава в САЩ.

Някой ще каже: „Русия какво прави в Сирия?”. Русия дойде в Сирия, защото има друг, който иска да заграби всичко. И благодарение на Сирия, Русия отново се събужда като велика сила. Друг ще каже: „В Сирия имаше руска база”. Каква база? Имаше едно малко пристанище, през което минават търговските или военните кораби, за да заредят петрол или за някакъв малък ремонт. Нямаше база, но в момента вече има бази. В момента в Тартус има огромна база, в Хмеймим има огромна база – там вече има Су-57, който няма аналог в света, С-400 вече е в Сирия – това са най-модерните защитни и нападателни ракети в света.

Това е благодарение на глупавата политика, която водят от дълбоката държава в САЩ, чрез която искат да сложат ръка на целия свят. САЩ не уважават другите, смятат ги за стада. Ние не сме стада – нито българският народ, нито сирийският народ, нито египетският народ, нито румънският народ. Всички си имаме самочувствие. Колкото ме уважаваш ти, толкова ще те уважавам и аз. Кои сте вие? Вие сте едни каубои, които преди 100 години не сте имали баня, в която да се изкъпете. Не четете лекции на другите! Ние сме държави с хилядолетна история. Не можете да налагате американските политики на други места по света. Вие сте хора, събрани от целия свят, но в Сирия има сирийци от 10 000 години. Има огромна разлика. В България е същата работа.

Каква е причината САЩ толкова настървено да нападат Русия? Усещат, че губят позицията си на глобален хегемон ли? Затова ли им е нужно да демонстрират сила?

Именно. Това е и мое мнение. Цялата стратегия на САЩ в Средния изток е тотално разбита. Плановете им да падат правителства, да настаняват марионетки, които да изпълняват техните препоръки, вече са в миналото. Стратегията им да направят държавчици на религиозен и етнически принцип се разпада. Кюрдската държава, която искаха да създадат, както Израел, вече е в миналото, след като референдума в Северен Ирак тотално беше разбит. Някои казват, че САЩ не са подкрепили референдума. Какво значи това? Кюрдите там загиваха, САЩ не можеха да им помогнат. Затвориха им пътищата, затвориха им небето. Какво могат да им направят САЩ? Те не могат да се оправят със Сирия, която има море, камо ли да се справят със Северен Ирак, който е затворен от всички страни от силни държави. Нищо не могат да им направят.

САЩ губят тотално и трябва да приемат факта, че вече няма еднополюсен модел в света, вече има други сили. И трябва да знаят, че не могат да яхнат всички народи, че не могат да се месят навсякъде и да налагат своето виждане и своята „демокрация”. Демокрация за тях е да дойдат да откраднат благата чрез своите суперкомпании, както, за съжаление, правят и в България. Има други държави, които позволяват това. И друг път съм казвал, че в Сирия няма американски компании, но това не означава, че сирийският народ и американският народ са врагове. Логиката на налагане на либералната идея в Сирия обаче не провървя, което е добре. Тя не трябва да се налага в цял свят.

Може ли да се каже, че скандалът със Скрипал също е част от антируската стратегия, която се води от съюзниците на САЩ?

Преди да стане последната химическа атака и да решат да отидат да бомбардират Сирия, направиха това със Скрипал, за да дискредитират Русия, за да кажат, че и Русия използва химическо оръжие и помага на Асад, който също използва химическо оръжие. Целта е двете държави да бъдат представени като жестоки и престъпни, за да се насочи общественото мнение едновременно и срещу Сирия, и срещу Русия. Обаче най-смешното е, че както в случая със Сирия, така и в случая „Скрипал” говорят, че има „голяма вероятност”, че нещо се е случило, но нямат никакви доказателства за това кой е виновен.

В Организацията на обединените нации (ООН) Василий Небензя, представителят на Русия, каза: „Ние сме законно в Сирия по покана на легитимното правителство, което е представено в ООН, и се борим с тероризма. А Вие сте там незаконно и за да помагате на тероризма”. Доктор Башар ал-Джафари, представител на Сирия в ООН, в началото на февруари, когато имаше резолюция номер 2401, насочи пръст към Ники Хейли и каза: „Вие сте окупатори в Сирия и ние ще се борим срещу Вас и ще Ви победим”. Преди около седмица доктор Ал Джафари каза: „Ако ни нападне която и да е държава, независимо дали е постоянен член на ООН, или не, то ще отвърнем и ще победим. Няма да позволим в Сирия да се случи това, което стана в Ирак и в Либия”. Става въпрос точно за Англия, Франция и САЩ.

Отравянето в Лондон е 100% инсценирано от Великобритания. След това стана химическата атака в Сирия, за да може след това Русия да няма морално право да защити Сирия. Но ние знаем, че и в двата случая това е лъжа, че е инсценировка. Тръмп е дошъл, за да покаже мускули, да вземе парите на Саудитска Арабия и за да разсее съмненията, че той и Путин играят заедно. Впрочем само САЩ и Израел в момента имат химическо оръжие, целият останал свят няма. Само тези две държави не са подписали конвенцията.

Отстрани оставаме с впечатлението, че Тръмп не води системна политика, че неговите ходове са хаотични, но от Вашите думи излиза, че не е съвсем така – стреми се да покаже, че няма връзки с Русия и да извлече финансиране от Саудитска Арабия.

Уважавам го като бизнесмен и работи много правилно като такъв, но като политик той е кръгла нула. Той не разбира от политика. В предизборната си кампания каза, че няма как да не мрази мюсюлманите, защото те са разпънали Христос на кръста. Дете в първи клас знае, че ислямът е дошъл 600 години след Христос. Той тази информация не я знае.

Освен това той освободи своя държавен секретар в Twitter и назначи друг в Twitter. Сега обяви война срещу Сирия, пак в Twitter. Впрочем по време на събрание на Съвета за сигурност на САЩ, на който той бе председател, каза, че не е определил време за нападение на Сирия. Не знам дали нарочно предприема тези хаотични действия, или не, но не показва, че действа разумно. 

Джеймс Матис още преди месец и половина също каза: „Ние нямаме никакви доказателства, че сирийската армия е използвала химическо оръжие в Хан Шейхун преди една година, когато беше агресията срещу летището. Преди няколко дни също каза, че САЩ нямат доказателства и че не могат да нападат, без да се консултират с Конгреса. Второ, каза, че ще изчакат инспекторите да се върнат от Сирия. Башар ал-Джафари онзи ден каза, че моментално иска да пристигат в Сирия. Да отидат в Дума и да видят, че не е използвано химическо оръжие. Армията вече е превзела Дума, а свидетелствата на хората в Сирия са, че не е имало химическа атака – нито лекарите виждат симптоми за такова нещо, нито хората се оплакват.

Сирия не може да използва химическо оръжие. Първо, защото сирийската армия не разполага с химическо оръжие. Второ, тя извоюва победа след победа. Тя няма нужда да използва химическо оръжие. Трето, няма човек, който би направил подобна глупост – да дразни света, когато светът започва да го признава. Четвърто, ако наистина искат да използват такова химическо оръжие, щяха да го използват, когато терористите бяха притиснали армията на едно място и няма как да се изтеглят. Например около централния затвор в Халеб в рамките на година и половина е имало само терористи и не се използвало химическо оръжие. Просто няма никаква логика да използват химически оръжия в училищата, където обичайно се твърди, че стават атаките.

Голям сблъсък не е в интерес на никого. Впрочем Сирия ще страда най-малко, защото и без това тя е пострадала. Няма какво да унищожават в Сирия. Ще хвърлят още 5-6 ракети, голяма работа. Има статистика, че за тези 7 години е имало над 6000 самоубийствени атентати в Сирия. Ракетите на Тръмп няма да бъдат и 1/10 от тези 6000 самоубийствени терористични атаки срещу Сирия. Мога да дам един пример – в град Халеб имаше най-хубавата и модерна онкоболница, която абсолютно безплатно лекуваше сирийския народ и народите наоколо. Терористите са я взривили с един камион, натоварен с 20 тона експлозиви. Не знам да има ракета, която да тежи 20 тона, с която могат да бомбардират Сирия. Така че Сирия и без това страда и народа и без това е свикнал, но другите народи да му мислят.

По-рано казахте, че ударът срещу Сирия е изолиран, но могат ли да се очакват още подобни атаки, като се има предвид, че неотдавна Тръмп назначи Джон Болтън за съветник по сигурността, който се слави с това, че предпочита използването на сила пред дипломацията?

Хубав въпрос. А преди Болтън назначи Помпео, а след него – Джина Хаспел, която е обвинена в изтезаване на затворници. На Тръмп му налагат кого да назначава. Той спечели сърцата на средностатистическите американски граждани. Тогава следях всички медии в САЩ. Всички медии бяха за Хилъри Клинтън. Дълбоката държава беше за Хилъри Клинтън. Корпорациите бяха за Хилъри Клинтън. Обаче човекът победи. Когато дойде в Белия дом, атаките срещу него дойдоха много бързо – например за връзките с Русия. И тогава Русия му направи услуга, когато му позволи да удари „Шайрат” миналата година по това време, за да докаже, че не е приятел с Русия. И така, наистина, рейтингът му се вдигна. Той не е президент, който идва традиционно, на когото се помага. Нямам съмнение, че той не е от тези среди. Неговите действия показват това.

Не той е взел решението за удар над Сирия. Може би Русия и Сирия са му помогнали да вземе това решение. Позволили са му да хвърли няколко ракети. Ако той беше направил това без тяхно знание, щеше да има сблъсък. В големите войни всичко е възможно, така че може и да се разберат. Ако се знае, че САЩ ще хвърлят две ракети някъде в пустинята, където няма да има поражение и няма да се стигне до голям сблъсък, всеки ще каже, нека да ги хвърли тези две ракети. Но не смятам, че той е хвърлил ракетите насила, по-скоро е било съгласувано. Ако си спомняте, летище „Шайрат” беше изпразнено, преди да бъде атакувано – нямаше самолети, нямаше военнослужещи. Няколко ракети паднаха върху него, другите – в пустинята, а останалите се загубиха. От 60 изстреляни ракети, около 28 бяха хвърлени около летището. В същия ден летището беше използвано от сирийските самолети, така че тази атака тогава 100% е била съгласувана.

Смятате ли, че след всичко това руският президент ще приеме поканата на Тръмп за посещение в Белия дом? Ще седнат ли на масата на преговорите? Още повече, че малко след ударите говорителят на външното министерство Мария Захарова заяви, че всеки един проблем между страните може да бъде разрешен дори и с един разговор по телефона. 

Тя е абсолютно права. Първо, няма резолюция на ООН. Второ, не е доказано, че наистина са били използвани химически оръжия. Няма причина за тази агресия. САЩ просто могат да кажат, че са били заблудени. Какво каза Джордж Буш-младши след агресията в Ирак? Инспекторите отидоха там, направиха няколко обиколки с Ханс Бликс, шефът на инспекцията, но не откриха нищо. Те направиха доклади, които са запазени в ООН и са засекретени. Има резолюция, в която пише, че ще бъдат разсекретени след 60 години. Но Джордж Буш-младши излезе много нахално и каза: „Ние бяхме заблудени от нашите служби, затова аз освобождавам шефа на ЦРУ”. Излезе Тони Блеър и каза: „Извинявайте, ние сгрешихме”. И сега президентът може да излезе и да каже: „Имаме данни, че организацията „Белите каски” разиграва сценарии, нямаме им доверие и трябва инспектори да отидат на терен”. Отиват инспекторите и казват, че няма химическо оръжие. Проблемът приключва. По този начин той ще си измие срама от челото.

Обама хвърли две ракети. Тогава как излязоха от ситуацията? Русия и САЩ се разбраха Сирия вече да няма химическо оръжие. А сега могат да дискредитират „Белите каски”, като отидат при Тръмп и му покажат видео, чрез което да стане ясно какво е станало в действителност. Той веднага ще публикува в Twitter: „Излъгали са ме, няма да им се размине. Щеше да има световна война заради тях”. Ще ги издири, ще ги изпрати в Гуантанамо. Проблемът може да се реши, но той не е само в Сирия. Проблеми има с ядрената програма с Иран, проблем има със световната търговия. 

Лично аз смятам, че Джеймс Матис се изказа мъдро, знаейки, че сблъсъкът няма да бъде в полза на САЩ. Сирия въобще не я е страх и сирийците не ги е страх. Има няколко хиляди американски войници в Северна Сирия, които може и да не се върнат. И всички интереси на Америка ще бъдат ударени. Това дали сблъсъкът ще бъде глобален или регионален няма значение. Така че не е в полза на никого и много лесно може да се излезе от тази ситуация.

Тръмп, Джон Болтън и Джина Хаспел може да смятат, че са най-велики на света, но преди тях Хитлер също си го е мислел... Не бива по този начин. И преди съм казвал, че духовността на Изтока ще надделее над материализма на Запада. Това е посланието на Христос. Ние трябва да живеем с нашата душа. Трябва ли да само да трупаме милиарди и да не мислим за онези, които страдат? Това е много грозно.

Под въпрос ли е военното могъщество на САЩ, след като руският президент заяви, че Русия разполага с нови мощни оръжия? Очаквате ли скорошно разрешение на конфликта или САЩ ще продължават с провокациите спрямо Русия? 

Когато преди малко казах, че плановете на САЩ ще претърпят провал, това означава, че има някой, който ще ги измести. Русия е в Сирия. Русия за пръв път в своята история е на топло море. Те са били някъде зад Турция, зад Кавказ, а сега са точно там – в Средиземно море, в натовското море. Америка трябва да приемат този факт.

Казват, че съществуването на новите руски оръжия е само демонстрация. За разлика от Тръмп, Путин е много сериозен човек и не би си позволил да излезе и да каже нещо, за което не е сигурен. Някои питат: „А ако Путин удари Тръмп?”. Според мен няма да го направи. Путин вече пое ангажимент, след като спечели със 77%, след като вдигна Русия от смъртта, за да си позволи да бъде унизен по този начин. 

Западът трябва да приеме факта, че Русия стана суперсила, че Китай стана суперсила. Лека-полека ще приемат факта, че ще има друга валута. Русия и Азия са свързани и имат много общи интереси. Не виждам никакви причини за конфронтация помежду им. Например България не позволи на Русия да пусне „Южен поток” през България. Но Западна Европа няма против. Ние загубихме, но газопроводът ще минава през Турция. Германия, която е най-важната европейска държава, има цял поток само за себе си. Де факто няма място за конфронтация.

Спекулация е това, че Европа зависи само от руския газ. Не виждам Русия да вреди на Европа. Толкова мръсотии са направили европейците на Русия, но не видях Русия да прекъсва газа, а може го направи. Не смятам, че Русия е враг на Европа. Това е най-нормалното нещо – наистина да има сътрудничество. Един влак тръгва от Лондон до Шанхай. Това е новият свят. Нов влак ще пътува от Пекин до Латакия в Сирия. Има едни тръби, които ще минават от Иран до Сирия и до Европа. Нека така да живеем.

Ще се върна на шахматната дъска на Збигнев Бжежински, който казва, че Америка трябва да се намести на много места. А оттам вече излиза конспирацията за 11 септември. Вярно, че атаката е дело на терористи, но е нямало как да стане без помощта на американските служби. А това е било претекст, за да отидат в Афганистан, защото той е средата на Азия. Отдясно разбиват Китай, отляво – Русия.

Изходът от тази война е Западът да приеме факта, че Русия е партньор, че САЩ вече не е хегемон. Америка е велика сила, но не е хегемон. Трябва да свикнат. Другите трябва да имат право сами да избират не само политиката, но и икономиката, която искат... Не е нужно навсякъде в света да има приватизация. Примерно сега виждам, че в България токът е приватизиран, водата е приватизирана. На Запад не е така – във Франция не е така, в Чехия не е така. Защо винаги трябва да слушаме какво ни казва чичо Сам? Не е нужно... Само далавери, само сделки. В Сирия щеше да стане същото. Но ако има такава дива приватизация в Сирия, народът ще умре от глад. Там държавата прави много за народа. Сирия не е България. Държавата работи за хората, държавата прави корпорациите, държавата осигурява инфраструктура. Не може всичко да бъде приватизирано диво, както искат американците. Трябва да уважават волята на другите народи, независимо какъв курс ще изберат. Да, ако работя, за да унищожа САЩ, нямам нищо против да дойдат да ме накажат. Но аз искам да ги обичам и те са длъжни да ми отвърнат със същото.