Изглежда, че Ангела Меркел все пак се подаде на натиска на Доналд Тръмп. След завръщането си от Вашингтон тя обеща да увеличи военния бюджет на Германия, което беше и целта на Тръмп. Очаква се значителна част от този бюджет да бъде похарчена за военни учения, при това непосредствено до руските граници. В някои от ученията откровено се разработват сценарии за водене на бой с руската армия.

Германия ще увеличи разходите си за отбрана през следващата година до 1,3% от БВП, заяви канцлерът Ангела Меркел. По нейните думи причината е, че Германия и Евросъюзът не са достатъчно защитени от „възможни заплахи”. Берлин се ангажира с крайната цел да повиши военните си разходи до 2% от БВП, съобщава ТАСС.

Германската преса пише, че Берлин е решил да утрои броя на войниците, които ще вземат участие в различни маневри на НАТО през тази година. Общо 12 000 военни ще бъдат изпратени на учения, съобщава списание Focus. Разходите се оценяват на 90 млн. евро. И това, при положение че, както „признава министерството на отбраната на Германия, в следващите три години дееспособността на сухопътните войски на Федералната република ще остане доста ограничена, заради недостига на средства за снаряжение и техника” (този факт е посочен от DW).

Изданието констатира, че след края на Студената война военните разходи на страните от Алианса са били орязани, което се е отразило и на боеспособността на бундесвера. Пълномощникът за отбраната в Бундестага Ханс-Петер Бартелс не крие: „Разбирането, че трябва да подобряваме състоянието на армията дойде след събитията от 2014 г.”.

Плановете на Берлин включват и разширяване на участието на бундесвера в голямото учение на НАТО Trident Juncture, което през тази година ще бъде проведено в Норвегия. Планира се в него да участват 30-40 хиляди души, включително около 8000 германци. По-рано Германия участваше в Trident Juncture със значително по-малки сили. Досегашните две издания на най-мащабните натовски маневри бяха през 2015 и 2016 г. Официалната версия гласи, че учението е насочено към отработване на действията на Алианса в случай на нападение над един от неговите членове.

Но ако Trident Juncture е свързано с Русия само косвено – именно от нея НАТО най-вече очаква агресия, има и такива учения, които се провеждат непосредствено край руските граници, и Германия планира да вземе активно участие и в тях. Става дума за такива ежегодни натовски маневри като Saber Strike („Саблен удар”), Iron Wolf („Железен вълк”) и Flaming Thunder („Пламтящ гръм”). Те ще бъдат проведени в Полша и Прибалтика.

„Ученията трябва да изпратят ясен сигнал на Кремъл за това, че вмешателството във вътрешните работи на страните от НАТО ще има сериозни последствия” – отбелязва германското издание. Страните от НАТО ще проведат общо над 80 учения през първото полугодие, приблизително толкова бяха проведени и през миналата година – 85.

Както е известно, в средата на миналата година Северноатлантическият пакт устрои истерична информационна кампания около руско-беларуското учение „Запад 2017”. Западните правителства уплашиха собственото си население с „инвазията на руснаците”. Когато никаква инвазия не се случи, на никой от политиците и през ум не му мина да се извини пред Москва за обидата.

В същото време натовците не смятат, че собствените им учения на територии, съседни на Русия, са нещо, което излиза извън рамките на нормалното.

Къде и как се отработваше прегрупирането на войските

В действителност, натовските учения край руските граници започнаха много преди събитията от 2014 г. Така например Saber Strike се провежда ежегодно от 2010 г. в Прибалтика и Полша и е организирано от щаба на сухопътните войски на САЩ в Европа. В хода на маневрите се отработва прегрупирането на войските на САЩ и други натовски страни, в това число германските, в Полша, Естония, Латвия и Литва. Това предполага и преоборудване на пристанища и летища, пътна и жп инфраструктура, доставка на товари и предислоциране на войски и техника.

Учението Iron Wolf е на практика част от Saber Strike, която се провежда в южната, централната и източната част на Литва (любопитно е, че името на учението съвпада с това на литовското фашистко движение „Железен вълк”). И ако организаторите на Saber Strike уверяват, че то не е насочено срещу Русия, то в случая с Iron Wolf всичко е по-очевидно. Тук направо се отработва сценарий за боеве по земя с руската армия, по-конкретно сценарий, при който Русия се опитва да отреже балтийските страни от съюзниците им в Алианса.

Един от основните елементи на маневрите стана защитата на т.нар. Сувалски коридор (участък от литовско-полската граница с дължина около 100 км, който граничи с Калининградска област на запад и с Беларус на изток).

Що се отнася до Flaming Thunder, това са артилерийски и минометни учения, които се организират ежегодно от 2013 г., т.е. и те стартираха още преди началото на спора между Русия и Запада заради Крим. Тези маневри също се провеждат на територията на Литва. В бившата съветска република всяка година се събират артилерийски разчети и минометни подразделения от различни страни-членки на НАТО. По-рано там бяха използвани германски самоходни гаубици PzH 2000, американски Paladin (M109A6), френски M50 и прикачни британски L118. През 2016 г. в тези маневри участваха минометчици от Украйна. Миналата година в учението бяха включени около 700 човека от пет страни – Литва, Латвия, Германия, Полша и Нидерландия.

„Разполагането на глобалната система за ПВО близо до нашите граници, много мащабните учения и постоянното дрънкане на оръжия предизвиква у нас не просто безпокойство, а опасение” – заяви пред вестник „Взгляд”първият заместник-председател на комисията по отбраната в Държавната дума Андрей Красов. „Глобалната система за ПВО беше разгърната в отговор на иранската ядрена програма, но този проблем сега не съществува, а системата за ПВО остана. Западните ни „колеги” ни убеждават, че тя не е насочена срещу Русия, но срещу кого тогава е разгърната тази система?” – риторично пита депутатът.

„Войските на страните от НАТО усилват своето присъствие при руските граници, разширяват инфраструктурата, създават нови щабове и складове за боеприпаси, разполагат контингенти в съседните републики – изброява в коментар за „Взгляд” старши научният сътрудник в Центъра за политически изследвания на Русия и професор в Академията за военни науки Вадим Козюлин. – Плюс разгръщането на инфраструктурата за противоракетна отбрана, плюс постоянното патрулиране на самолети с ядрено оръжие на борда и на безпилотни машини, плюс присъствието на американски, британски и френски кораби в Черно море.”

Както каза за „Взгляд” докторът по военни науки Константин Сивков, президент на Академията по геополитически въпроси:

Всички учения, които НАТО провежда, и натрупването на армейски групировки по нашите граници се явяват част не от отбранителна, а от настъпателна стратегия и се вписват „в понятието непосредствена подготовка за война”.

Междувременно, докато Меркел обещаваше да увеличи бюджета за отбрана, естонският тв канал Rus.err.ee анонсира мащабните маневри Siil („Таралеж”). Те ще бъдат проведени от 2 до 14 май на територията на Естония и в северната част на Литва. По сценария на учението в ролята на противник ще влезе измислената държава Муринус, която ще се опита да дестабилизира Естония и да предизвика разкол между държавите от НАТО. В учението ще участват над 15 хиляди военни и сътрудници на силовите служби заедно с около 2000 чуждестранни военнослужещи от 15 страни.

Автори: Никита Коваленко, Алексей Нечаев
Източник: „Взгляд

Превод: Свилен Георгиев