Премиерът на Израел разкритикува действията на Европейския съюз в изтекъл до медиите запис от среща при закрити врати в Будапеща.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разкритикува европейската политика спрямо Израел като "абсолютно откачена", предават световните информационни агенции. Забележката е направена в сряда по време на среща при закрити врати с лидерите на страните от Вишеградската четворка в унгарската столица Будапеща. В изтеклия запис, цитиран от АФП, Нетаняху заявява, че Европейският съюз е единствената общност от страни в света, която поставя условия в отношенията си с Израел. Коментарът му в разговор с източноевропейските лидери не спира до тук и лидерът на Тел Авив характеризира политиката на съюза спрямо Израел като "откачена, абсолютно откачена".

Брюксел последователно критикува Израел поради строителството на селища в окупираните територии на Западния бряг на река Йордан и освен това подкрепя неправителствени групи в самия Израел, които са противници на правителството.

Нетаняху посочи като добри примери за конструктивно сътрудничество Русия, Китай и Индия, които правят бизнес с "иновационния гигант Израел", а "не се интересуват от политическите въпроси".

Бенямин Нетаняху е на тридневно посещение в унгарската столица Будапеща, където се среща с един от лидерите на консервативната опозиция на либерален Брюксел – Виктор Орбан. Визитата в Унгария е първото официално посещение на израелски държавен лидер след падането на комунизма през 1989 г. По-рано през месеца израелското външно министерство излезе с позиция в подкрепа на унгарския премиер Виктор Орбан в борбата му срещу милиардера-финансист Джордж Сорос и неговите мрежи от неправителствени организации. Според израелското ведомство Джордж Сорос непрекъснато подкопава демократично избраните правителства на Израел.