Законопроектът за нови санкции срещу Русия, приет от Сената на САЩ, се сблъска с редица проблеми. От съпротивата на Белия дом до нарушаване на конституцията. Изглежда, че крайният непрофесионализъм на противниците на Тръмп е важна предпоставка за неговия успех. Обаче на останалия свят не му става по-леко от това. Нестабилността и непредсказуемоста на САЩ вече просто са опасни.

В края на миналата неделя стана известно, че Сенатът на американския Конгрес на САЩ е приел законопроект за увеличаване обема на санкциите срещу Русия и Иран. Особеността на този акт е, че той не разширява полето на вече съществуващите санкции (поредното разширяване беше въведено „планово“ на 20 юни), а въвежда принципно нови, доста по-тежки такива. Главната цел на „удара“ на новите санкции стана газопровода „Северен поток-2“, което предизвика бурна реакция от всички страни, включително и от висшето ръководство на Германия, което окачестви тази инициатива крайно негативно.

От друга страна инициативата на САЩ получи бурна подкрепа от страните, които са против строителството на газопровода, особено от Украйна. Обаче в последните дни стана ясно, че по-нататъшното движение на приетия от Сената на САЩ законопроект, неочаквано блокира. На първо място, той противоречи на Конституцията на САЩ. Законодателните актове свързани с приходите на държавата първоначално подлежат на разглеждане в Палатата на представителите. А в дадения случай е направено точно обратното. Законопроектът отначало е разгледан в Сената, а едва след това е изпратен в Палатата на представителите. На второ място, процедурните нарушения доведоха до спиране на по-нататъшното разглеждане на законопроекта и неговото изпращане за експертиза в Комисията по външните работи. На трето място, медиите съобщиха, че Белия дом предприема неофициални действия, за да намали негативния ефект на подготвения законопроект.

Според New York Times, главните усилия на американската администрация са съсредоточени върху това, в бъдеще Конгресът да няма възможност да блокира каквито и да било решения на президента Тръмп относно свалянето на санкции наложени на Русия. Цялата тази епопея е отражение на общата обърканост и противоречивост на американската политика, а и не само на нея. Налице е дълбок разкол в елита на САЩ, който в гонитбата на временни политически цели (да върже ръцете на президента) е готов да жертва страната. При това днешният разкол не върви по традиционната партийна линия, а има много по-сложна структура. Републиканците контролират двете палати на парламента и Комисията по външни работи, където трябва да бъде изпратен за експертиза законопроекта. В резултат на това представителите на Републиканската партия могат да вземат решение против президента, който обаче е също републиканец. При крайно сложна геополитическа обстановка, когато на карта в буквалния смисъл на думата е заложена съдбата на света, а противоречията между великите сили се изострят направо пред очите ни, подобно поведение изглежда като проява на краен инфантилизъм. От друга страна, всичко това, което се случва, е ярък пример на дилетантство и некомпетентност на сенаторите.

Както каза членът на Палатата Кевин Маккарти: „Сената се издъни“. Тези, които подготвиха и движат въпросния законопроект, практически игнорираха базовите конституционни норми, което демонстрира липсата им на професионализъм. В резултат на това, сега те трябва да преодоляват не само съпротивата на противниците на законопроекта, включително и тези в лицето на Белия дом, а и собствените си елементарни грешки, които заплашват с катастрофа целия им замисъл.

При тази ситуация е ясно, защо Доналд Тръмп успява не само да изпълнява своите президентски задължения, а и да бележи успехи независимо от жестокото и може да се каже тотално противодействие от страна на медиите и органите на държавна власт. Той просто успешно се възползва от абсурдните грешки на своите противници, като ги използва против самите тях. Що се отнася до съдбата на самия законопроект и възможното ожесточаване на санкциите против Русия, явно Москва е разработила сценарий, отчитащ такъв ход на събитията, и вече се е подготвила за него. „Газпром“ засега не коригира сроковете си за привличане на средства и реализация на проекта „Северен поток-2“. Въпреки това, по сведения на медиите, вече се работи по варианти за алтернативно финансиране на проекта, ако внезапно участието на европейските компании бъде блокирано. На първо място, става дума за финансиране от китайски банки.

Безусловно най-неприятното, а и обективно най-опасното в случая е, че поради вътрешните си проблеми САЩ се превръщат в нестабилен и непредсказуем геополитически играч. Това, което за малките страни е досадна подробност, може да се превърне в колосален проблем за глобалните свръхдържави.

 

Автор: Ирина Алкснис

Източник: vz.ru