Третото правителство с мандата на ГЕРБ вече е готово. Пресцентърът на партията съобщи предложенията за новите членове на кабинета. Утре, 4 май, кандидатът за министър-председател Бойко Борисов ще връчи на президента Румен Радев успешно завършен проучвателен мандат за състава на Министерски съвет.  

Изненадата носи името "Лиляна Павлова". До последно едно от знаковите лица на ГЕРБ бе спрягана в медиите като вицепремиер, който ще отговаря за предстоящото председателство на България на Съвета на Евросъюза. Според прогнозите тя се разделяше с министерството на регионалното развитие, което ръководеше и през двата мандата на Борисов. В първия му кабинет тя зае поста след избора на Росен Плевнелиев за президент. Очакванията се оказаха наполовина верни – Павлова наистина не оглави регионалното ведомство за трети път, но не е предложена и за вицепремиер. След одобрението на парламента (очаква се гласуването да е утре, 4 май) тя ще стане само министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Предполага се, че с този ход Борисов цели да избегне допълнително напрежение, свързано с Лиляна Павлова. Такова възникна около магистрала "Марица" и санирането.

Вицепремиер става друга дама от ГЕРБ – досегашният правосъден министър Екатерина Захариева, която в третия кабинет на Бойко Борисов е предложена за министър на външните работи. Правосъдието поема председателката на 43-то Народно събрание Цецка Цачева, която не влезе в парламента, тъй като бе изместена с преференции в плевенската листа.

Вицепремиер ще бъде и Томислав Дончев. Другите две вицепремиерски места от общо четири са за лидерите на ВМРО и НФСБ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Каракачанов ще е и новият военен министър. Обединените патриоти ще имат още двама членове на кабинета от своята квота – Емил Караниколов в икономическото министерство и директорът на Института за дясна политика Нено Димов, който застава начело на министерството на околната среда и водите. И Караниколов, и Димов обаче не са тясно свързани с патриотите. Караниколов е назначен за директор на Агенцията по приватизация при управлението на ГЕРБ през 2011-а.   

Кои от "Борисов – 2" спечелиха отново раздаването на министерските карти? Освен Томислав Дончев, Екатерина Захариева и Лиляна Павлова това са Владислав Горанов (финанси),  Ивайло Московски (транспорт, информационни технологии и съобщения), Теменужка Петкова (енергетика), Николина Ангелкова (туризъм) и Красен Кралев (младежта и спорта).

Новото попълнение, освен споменатите имена от квотата на патриотите, са депутатът от ГЕРБ Валентин Радев (МВР), началникът на ВМА Николай Петров (здравеопазване), Николай Нанков (регионално развитие и благоустройство), Бисер Петков (социална политика), Красимир Вълчев (образование), директорът на хасковския драматично-куклен театър Боил Банов (култура), бившият шеф на Фонд "Земеделие" Румен Порожанов (земеделие).

Министрите са общо 18, като двама от тях са и заместници на Борисов. Със състава на правителството очевидно се слага акцент върху външната политика и отбраната, тъй като Захариева и Каракачанов са предложени и за вицепремиери.

За какво ще отговарят заместниците на премиера? Захариева ще наблюдава "съдебната реформа", Каракачанов – сектор "Сигурност", а Валери Симеонов – икономическата и демографската политика.