COVID-19 сблъска челно дългосрочните интереси на Китай и САЩ. Англосаксонците искат пари за компенсация от Поднебесната. Пекин директно е обвинен, че е нанесъл огромни финансови щети на САЩ и Великобритания. На китайците е предявена сериозна фактура. Става въпрос за трилиони долари. „Световната демократична“ общност иска „международна проверка“ на биолабораторията в град Ухан. Сигурно е, че съдилища в САЩ и Великобритания ще осъдят Китай да плати обещетение. Не е сигурно, обаче, че все още американската и британската юрисдикция се разпространяват във всяка точка на нашата планета. Преди време САЩ бяха неоспорим глобален хегемон. Имаха финансов ресурс и плащаха за това прескъпо удоволствие. Доларът като абсолютно доминираща световна резервна валута облагаше с данък всички, които го ползваха като разплащателна единица. Доларът линее от известно време. Намаля и финансовият ресурс на вече бившия глобален хегемон. Барак Обама бе последният американски президент, който спазваше някакво приличие в международните отношения. Той говореше за морал и етика. Днес светът навлезе в дива джунгла. Международното право се замени с каубойски стрелби и юмручни свади. Пекин и Вашингтон започнаха да си разменят крошета. Главният надзорен комитет на Сената на САЩ започна разследване по повод произхода на коронавируса SARS-CoV-2 и реакцията на неговото разпространяване от страна на СЗО и китайските власти. Доналд Тръмп заплаши Китай с „последствия“, ако избухването на епидемията в Ухан е била допусната съзнателно от местните власти. Затова и САЩ се готвят да предоставят иск на Китай в размер на няколко трилиона долара за епидемията от коронавирус. Юридически искът в САЩ се оформя от две съперничещи си групи. Първата е свързана с предизборния щаб на Доналд Тръмп. Втората с близки роднини на Джо Байдън.    

Си Дзинпин закъсня да се справи с неговата вътрешна опозиция. COVID-19 го завари неподготвен. Комсомолците начело с Ли Къцян, които са партньори на „дълбоката държава“, постоянно саботират водената от Поднебесната политика. На 15 април на официалния акаунт на Източния боен окръг на НОАК в китайската социална мрежа WeChat бе публикувана статия със заглавие: „Да отхвърлим фантазиите - да бъдем готови за бой“. Това е цитат на Мао Дзедун. Очевидно, че освен във външнополитически план върху Си Дзинпин се оказва натиск и във вътрешнополитически план. Върви мобилизационна работа в редовете на китайската армия.

През 2008 г. по време на финансовата криза генералният секретар на Китайската комунистическа партия Ху Дзинтао пусна печатницата за пари в Поднебесната с цел спасяване на САЩ и целия свят. В резултат на това китайският експорт малко намаля поради ръст на заплатите и стойността на китайската продукция. Китай увеличи своя внос. Преди всичко на американска продукция. Ху Дзинтао е ключова фигура сред китайските „комсомолци“, които са либерали. Те са пробритански и проамерикански настроени. Ху Дзинтао нареди да се печатат пари за подпомагане на американската икономика. За сметка на собствения му народ, който се натовари в бъдеще с дългово бреме. Китайските патриоти оцениха водената пагубна политика от Ху Дзинтао за Поднебесната. Те видяха ясно накъде води комсомолско-троцкистката политика. Която е готова да жертва Поднебесната на олтара на „световната революция“. Вследствие китайските националноориентирани сили изведоха за лидер на КНР Си Дзинпин. Той от своя страна лансира идеите за изграждане на икономическа зона на юана и мегапроекта „Пояс и път“. Тази радикална промяна в политиката на Поднебесната влезе в остър конфликт с интересите на „дълбоката държава“ и на стратегията на Доналд Тръмп за възстановяване на американското промишленото производство в САЩ. COVID-19 удари икономически Пекин. През първото тримесечие на 2020 г. БВП на Китай се сви с 6,8%, което е първото регистрирано снижение от 1976 г. По-драматичен спад от предсказаните 6% от икономистите. Борбата с коронавируса натовари здравно-осигурителната система на Китай. На 11 април представителят на Държавното управление за медицинско застраховане на КНР Сюн Сянцзюн съобщи, че средната сума за лечение на един пациент с коронавирус в Китай е от порядъка на 3070 долара, а на тежко болен около 21 400 долара.

През първото тримесечие (януари бе работен месец) на 2020 г. се наблюдава 9,6% спад в китайската промишленост. В сектора на услугите свиването е 5,2%. В селското стопанство спадът е само 3,2%. Реалното свиване на китайската икономика се предполага, че ще бъде до 15%. При спад от 7% ще стартира и мащабна вълна от дефолти в банковата система, към която ще бъдат пренасочени спасителни резерви на Народната банка на Китай. От което следва, че парите няма да бъдат насочени съм спасяване на социалния сектор. На фона на повсеместния спад в различните сектори на икономиката има и малък брой бенефициенти. С 13,2% се увеличи сферата на програмното обезпечаване. Финансовите услуги отбелязаха ръст 2,8%.  

Икономиката на Поднебесната започна да се възстановява. Отделни сектори на бизнеса се пробуждат. Продажбата на Apple iPhone през март в Китай нарастна с 416% в сравнение с февруари. Продадени са 2,5 милиона мобилни телефони. Общата продажба на смартфони на китайския пазар е нарастнала с 241% и е 21,8 млн. единици. Наблюдава се бързо възстановяване на китайския пазар на мобилни телефони. Но след сгромолясването на световния автомобилен пазар с 25% през първото тримесечие на 2020 г. в Китай имаме свиване на продажбите на автомобили с 45%.

В Гуанджоу започна строителство на най-големия футболен стадион в страната. Той ще побира 100 000 зрители. Планира се да бъде построен към края на 2022 г. за провеждането на Купата на Азия 2023. Инвестицията за строителството на спортния обект е около 1,69 млрд. долара. От началото на годината се наблюдава бум на пазара на електронни игри в Китай. По данни на агенция CNG, доходът през първото тримесечие на 2020 г. в този сектор се е увеличил с 40% в сравнение със същия период на 2019 г. И е надминал 7,1 млрд. долара.  

От началото на 2020 г. са увеличени пенсиите на пенсионерите от държавните предприятия, правителствените органи и обществените учреждения с 5% в сравнение с 2019 г. В този труден за китайската икономика момент от значение е сериозното място, което Китай си е създал в Индия през последните пет години в областта на технологиите. Пекин не успя да убеди Делхи да се присъедини официално към китайската инициатива „Пояс и път“. Но Китай привлече в нея индийския пазар чрез венчърни (рискови) инвестиции в стартъпи (стартъп- компания, която има потенциал за бърз растеж). Китайските технологични инвеститори вложиха в индийски стартъпи около 4 млрд. долара. За пет години към март 2020 г., 18 от 30-те индийски „еднорози“ (стартъп, чиято оценъчна стойност нараства за кратък срок до милиард долара и повече) се финансират от Китай. Видео приложението TikTok има 200 милиона абонати и надмина Youtube в Индия. Китайските смартфони Oppo и Xiaomi са лидери на индийския пазар. Много зад тях са Samsung и Apple.  

Задаващият се обем на световната финансово-икономическа криза предполага моментно ликвидиране на цели икономики или отрасли. През 1900 г. е била ликвидирана остатъчната субектност на цински Китай с императрица-регентка Цъси Тайхоу. След което следва и окончателно поглъщане от западните банки на вече достатъчно децентрализираната финансова система на Поднебесната. Ликвидирането на Китай в полза на западния капитал позволява на САЩ и Европа да преодолеят мащабната криза в периода 1900-1903 г. и да проведат технологичен скок. За да бъдат в обновен вид към 1914 година. Изглежда, че Поднебесната е изучила този свой горчив историческия урок. И е взела мерки да не стане отново обект на спасителен канибализъм от страна на глобалния финансов капитал.