Признанията на британските химици, че не могат да свържат „Новичок с Русия, повдига въпроса за отговорността на правителството на Тереза Мей

Във вторник, 3 април, ръководителят на британската химическа лаборатория в Портън Даун призна, че експертите не могат да определят страната, в която е изготвен химическият агент, покосил бившия шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря. „Успяхме да го идентифицираме като бойното отровно вещество „Новичок”. Не можем да определим точното място на произход на веществото, но предоставихме научната информация на правителството, което след това е използвало редица други източници, с помощта на които е дошло до настоящите изводи”, разказва пред Sky News изпълнителният директор на научния парк Портън Даун Хари Айткънхед.

Новината, че самите британски химици не могат да потвърдят произхода на веществото „Новичок от Русия е силен удар върху доверието в политическия и медиен истаблишмънт на Острова. В своята обвинителна реч, броени дни след инцидента, премиерът Тереза Мей недвусмислено заяви, че Русия произвежда химическия агент и единствена е способна да извърши деянието. Днес се оказва, че не просто веществото по никакъв начин не може да бъде свързано с Москва, но дори около 20 други държави също имат достъп до формулата и разполагат с капацитета да го създадат.

В последните няколко седмици информационното пространство на страните от Запада беше залято от истерична вълна на русофобия, в която фактите и доказателствата изглеждаха като ненужни подробности пред „всеизвестната истина”, че „по всяка вероятност” Русия и лично Владимир Путин стоят зад атаката срещу бившия шпионин. Вместо да изчакат докато приключат всички следствени действия и картината стане по-ясно, британските политици и медии предпочетоха да се плъзнат по плоскостта на „постистината – онова любимо клише на грантовите анализатори, което повтаряха до втръсване когато се оказа, че хората не вярват на захаросаната им казуистика. „Обективните факти оказват по-малко влияние при формиране на общественото мнение от емоционални изказвания”, гласи определението за постистина от 2016 г., сякаш измислено, за да опише абсурдността на пороя от обвинения около отравянето на Скрипал. По този начин цялата антируска истерия заприлича на онзи виц: „На съда всичко е ясно, да влезе убитият!”. Цялата медийна машина беше впрегната да убеждава, че Кремъл стои зад покушението, а всеки, дръзнал да поставя под съмнение официозния наратив и да не се „солидаризира с британската позиция, е изправен пред публичен процес, организиран от оруелско Министерство на истината.

В Лондон лидерът на лейбъристите Джереми Корбин осъди нападението, но призова за щателно разследване и отговорът не закъсня. Корбин на момента беше подложен на кръстосан огън не само от торите, но и от своите съпартийци – просто защото си позволи да е предпазлив в оценките. Днес обаче се оказва, че Корбин е бил прав. Признанията на британските химици от Портън Даун са повратен момент в казуса и вече породиха лавина от реакции. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков призова Лондон да се извини на Москва и изрази недоумение как от Обединеното кралство ще могат да гледат в очите своите партньори от ЕС. Министър-председателят на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, който е близък съратник на Ангела Меркел в ХДС, настоя Великобритания да представи необходимите доказателства за руско участие в опита за убийство, преди да призовава другите страни към ответни мерки.

Най-активни обаче са в Лейбъристката партия. В резултат на признанията, позициите на външния министър Борис Джонсън, позволил си  в интервю за германска телевизия да обяви категорично, че Русия е източникът на химическото вещество, са силно разклатени. Съпартийците на Джереми Корбин не искат да пропуснат възможността да поставят под съмнение реакцията на правителството. В Лондон вече се надига вълна от недоволство, която заплашва да подрони подкрепата за консервативния кабинет на Тереза Мей. Министърът на вътрешните работи на лейбъристкия кабинет в сянка Даян Абът заяви, че развитието на темата поставя сериозни въпроси пред подхода на правителството и нападна Борис Джонсън за непремерените му изказвания. „Въпреки че по-голямата част от  членовете на правителството на Нейно Величество поддържаха линията „по всяка вероятност” като не твърдяха, че произхода на веществото „Новичок” от Солсбъри е проследен до Русия, някои от тях преувеличиха случая и вероятно за тях ще има политическа цена, която трябва да платят”, коментира международният редактор на Newsnight, популярно телефонно предаване по BBC, намеквайки за последствия за Борис Джонсън. Пред премиера Тереза Мей няма голям избор от възможности за действие. Категоричният подход за посочване с пръст на Русия оставя малко възможност за връщане назад, а неспособността да излезе с убедителни доказателства само ще укрепи тенденцията за отлив на доверие от правителството в навечерието на Брекзит. В тази ситуация става реална възможността да бъде намерена изкупителна жертва от правителството, върху която да бъде хвърлена вината за противоречивата реакция.