Стефан де Мистура, който е специален пратеник на Организацията на обединените нации (ООН) и на Арабската лига в Сирия, отчаяно се опитва да даде старт на разговорите, свързани с процеса на помирение в Сирия, но това начало постоянно се отлага. Дори на 1 февруари, когато официално се очакваше те да започнат, това така и не се случи, защото подкрепяният от Саудитска Арабия Върховен комитет по преговорите пропусна да се появи в Двореца на нациите. В замяна на това членовете на опозицията предпочетоха да говорят с журналисти, заявявайки, че трябва да бъдат изпълнени много предварителни условия, за да могат да седнат на масата за преговори. В този контекст редица наблюдатели обаче са на мнение, че опитът за обвързване на началото на преговорите с искания, адресирани към Дамаск, може всъщност да е опит да се блокира преговорният процес като цяло .

Настоящият постоянен представител на Сирийската арабска република в ООН Башар Джафари изтъква, че точно както по време на втората среща за преговорите в Женева представителите на Дамаск продължават твърдо да вярват във фундаменталното значение на въпроса за борбата с тероризма. В допълнение той подчертава, че опозицията все още не е предала списъка на своите преговарящи.

Човек не може да бъде твърде оптимистично настроен по отношение на преговорите, докато наблюдава и действията, предприети от Анкара. Неотдавна турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Съединените щати, Европейския съюз, Организацията на обединените нации, Русия и Иран, че извършват нечестни действия в Сирия, позволяващи директно или индиректно на силите на Асад масово да избиват цивилни граждани.

Като допълнение турският президент иска отстраняването на кюрдите от сирийския мирен процес. От негова гледна точка кюрдските Сили за защита на народа са еквивалент на въоръжени терористи. Въпреки обстоятелството, че международната общност и ООН правят всякакви усилия, за да разрешат кризата в Сирия и да наложат прекратяване на военните действия в пограничните зони с Турция, кюрдите са подложени на всекидневен обстрел, осъществяван от части на турската голямо-калибрена артилерия, който отнема живота на цивилното население.

Не е случайно, че различни експерти стават изразители на все по-повече критични оценки по адрес на Запада, който веднага отстъпва, след като е шантажиран от Ердоган. И така сирийските кюрди наред със светските и прогресивните сили се оказват изоставени. А на подкрепяните от Саудитска Арабия терористи като например Върховния комитет по преговорите се разрешава да вземе участие в срещите, въпреки че негови представители открито са заявявали своите намерения да установят сектантско екстремистко управление в Сирия . Френският вестник „Фигаро” напомня, че председателят на Върховния комитет по преговорите идва от „Джаиш ал-Ислам” – салафитската групировка, която е била част от сирийския клон на „Ал Кайда”.

В това отношение продължаващите опити кюрдите да бъдат лишени от възможността да вземат участие в определянето на бъдещето на Сирия изглеждат смущаващо. В крайна сметка има повече от два милиона кюрди, живеещи в Сирия, които са играли важна роля в борбата срещу „Ислямска държава” и защитата на градове като обсадения от терористите Кобане. През последните години кюрдите – както сирийските, така и иракските и турските кюрди, са острието на меча, отвръщащ на удара срещу „Ислямска държава”. Освен това те успяват да блокират пътищата за снабдяване, минаващи през турската граница, прекратявайки операциите за контрабанда с гориво, които са ръководени от турския президент и негови приближени. Дори и само по тази причина кюрдите трябва да играят основна роля във всякакво успешно разрешаване на кризата в Сирия.

Използваната от Ердоган тактика се основава на прекалена враждебност към кюрдите, живеещи в Сирия и в Турция, в комбинация с влошаването на двустранните отношения с Русия и постоянна подкрепа за терористични групировки в Сирия . След като веднъж Турция вече се е забъркала сериозно в конфликта в Сирия, оставяйки зад гърба си политиката на ненамеса в работите на арабите мюсюлмани, Анкара е загубила правото да твърди, че може да играе ролята на „безпристрастен и справедлив съдия между страните в конфликта”. Затова Западът трябва да спре да ухажва този „авторитарен демократ” Ердоган, който разбира единствено от силата на оръжието. Човек не би трябвало да забравя, че Турция е много по-зависима от Запада, отколкото Западът е зависим от Турция, особено в икономически план.

Преговорите за Сирия бяха отложени за 9 март „по логистични и технически причини”, а на 9 март бяха отложени за пореден път за 14 март. Според Стефан де Мистура противоречията между страните са свързани с борбата срещу тероризма и хуманитарните проблеми. Досега, както човек сам може да се убеди от изявленията, направени от делегациите, противоречията в позициите на преговарящите не са се изгладили нито на йота, независимо от факта, че това ще бъде третият опит да се сложи край на този конфликт, който бушува вече пет години, отнемайки живота на повече от 250 000 души и превръщайки общо четири милиона души в бежанци. Специалният пратеник на Организацията на обединените нации и Арабската лига в Сирия обяснява също така, че се предвижда разговорите да засегнат конституционната реформа в Сирия и евентуалните избори, които може да се проведат в рамките на следващите осемнайсет месеца.

С оглед на огромното значение да бъдат спрени кръвопролитията в Сирия, човек може единствено да се надява, че външните поръчители на тази война най-накрая ще оставят настрана своите амбиции , и ще вложат сърцата и умовете си в преговорния процес, който може окончателно да донесе мир на Сирия и целия Близък Изток.

От Мартин Бергер

Превод: Мария Дерменджиева