Президентът на Южна Корея Мун Чже Ин е шокиран от новината, че САЩ имат намерение да разположат в страната шест пускови установки на противоракетната система THAAD вместо две. Затова съобщава прессекретарят на президентската институция Юн Янг Чан, предава Ройтерс. Мун е поръчал да се проведе разследване защо Вашингтон разполага допълнителни  установки без официалното съгласие на Сеул и обществеността. Представителите на американското военно ведомство, както и южнокорейските военни отказват да коментрат. Мун Чже Ин пое властта на 10 май след отстраняването от длъжност на предишния президент Пак Кън Хе, жена, която оглавяваше страната от 2013 до 2017 г., но беше свалена от власт с импийчмънт.  

Настоящият президент Мун Чже Ин още в речта си при встъпването си в длъжност заяви, че планира да преразгледа въпроса за разполагането на американската противоракетна система THAAD. Според него разполагането на тази система довежда до ярост Китай и китайските военни, които са единствения реален и голям съюзник на Северна Корея.

Споразумението за разполагането на THAAD беше постигнато през юли 2016 г. на фона на нарастващата активност за ракетна програма в Северна Корея. Предполага се, че тази високотехнологична система ще предпазва Сеул от вражески ракети. Пълното разгръщане на системата е запланувано да приключи в края на 2017 г.

На 28 април американският президент Доналд Тръмп заяви, че Южна Корея е длъжна да заплати за THAAD един милиард долара. Съответно в Сеул считат, че САЩ трябва да плащат за системата THAAD, тъй като именно Вашингтон носи отговорност и ангажименти за разполагането на установките и тяхната експлоатация.