Германската социалдемократическа партия (СДП) се съгласи отново да влее в коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, като по този начин разчисти пътя за създаването на ново правителство в най-голямата икономика в Европа, и то след месеци на политическа несигурност. Две трети от членовете на партията гласуваха с „да” за сключване на споразумението между двете сили – резултат, който мнозина не очакваха.

Това означава, че още в средата на месеца Меркел може да положи клетва и да управлява в рамките на своя четвърти мандат, с което управлението при голямата коалиция от 2013 г. насам ще бъде повторено. Но канцлерът Меркел, която е на власт от 12 години, е трябвало да плати висока цена, за да убеди непреклонната Социалдемократическа партия да се включи в още една „голяма коалиция”, в която и двете страни не изпитват ласкави чувства една към друга.

Ужилени от катастрофалния си резултат по време на изборите, СДП първоначално отхвърлиха възможността още четири години да бъдат в сянката на Меркел. Опитът на Меркел криво-ляво да скалъпи правителство с две по-малки партии обаче се провали, което накара СДП да омекне. Ръководството на партията обеща на своите 460 000 членове, че ще имат последната дума за това дали да има споразумение за създаване на коалиция. „Сега имаме яснота. СДП ще бъде част от следващото правителство”, заяви заместник-председателят на СДП Олаф Шолц, добавяйки, че плановете на неговата партия са да бъдат излъчени трима мъже и три жени за министри в кабинета.

„Мисля, че е добре за нашата страна това, че този период на несигурност приключи”, заяви германският президент Франк-Уолтър Щайнмайер и допълни, че ще предложи на Долната камара на парламента Меркел за канцлер. Очаква се Меркел да бъде преизбрана от парламента на 14 март, заяви Фолкер Каудер, фракционен лидер на нейния Християндемократически съюз (ХДС).

В Европа въздъхват с облекчение

Европейските партньори, които чакаха с нетърпение Германия да приключи със своите безпрецедентно дълги преговори за сключване на коалиция, си отдъхват, а френският президент Еманюел Макрон нарече решението на СДП „добра новина за Европа”. Някои анализатори смятат, че общата валута ще се задържи на повърхността заради Меркел, която сега има възможност да си партнира с Франция за реализирането на амбициозните планове на президента Макрон за реформи в еврозоната.

Но предизвикателствата пред 63-годишнината Меркел, която се държи като канцлер вече много повече от пет месеца след изборите, на които се представи неубедително, растат. Европейският съюз се нуждае от ръководители, които да дадат решение на проблемите, свързани с икономиката и сигурността. Администрацията на Макрон излезе с изявление, в което се казва: „Франция и Германия ще работят заедно по нови инициативи през следващите седмици, за да може европейският проект да направи стъпка напред”. Вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерман показа, че одобрява голямата коалиция между левите и десните в Германия, като написа в Twitter: „Успех на голямата коалиция! За солидарност в Германия и ЕС!”.  

Най-после има яснота

Меркел, която е на власт от 2005 г. насам, направлява европейския блок през редица финансови кризи, но нейният авторитет бе потъпкан, след решението ѝ през 2015 г. Германия да отвори вратите си за мигранти, което доведе до наплив от повече от един милион души. Това ѝ струва скъпо при миналогодишните избори, което даде възможност на антиимиграционната партия „Алтернатива за Германия” за пръв път да влезе в парламента.

Действащият лидер на СДП Олаф Шолц обяви резултатите пред активисти, които се струпаха пред балконите около атриума на централата на партията в Берлин рано в неделя. „Сега ние имаме яснота: СДП ще бъде част от следващото германско правителство”, заяви Шолц. Първоначално обаче партията планираше да бъде част от опозицията след най-лошия си изборен резултат, откакто Германия стана федерална република през 1949 г.

Меркел използва Twitter акаунта на партията си, за да поздрави СДП. „Очаквам с нетърпение отново да работим със СДП за благополучието на нашата страна”, каза тя. Германският бизнес приветства с облекчение новината, че Германия ще има правителство след дългия период на безвластие след изборите. „Докато Съединените щати започват търговска война, а Китай отправя предизвикателства към нашето лидерство на индустриално ниво, ние сме ненужно погълнати от самите себе си”, каза Тило Бродман, директор на Германската индустриална асоциация (VDMA).

Надпревара за лидерската позиция

Гласуването в СДП противопостави ръководството на лявоцентристката партия срещу радикалното младежко крило, което искаше СПД да се върне в опозиция, след като станаха ясни съкрушителните резултати от изборите. „Щастлива съм, че нещата се стекоха по този начин”, заяви пред Reuters Андреа Налес, вероятният нов лидер на СДП.

Шолц отказа да коментира информацията, че той ще бъде финансов министър, заявявайки само, че СДП ще назначи трима мъже и три жени във федералния кабинет. СДП предоставя подкрепата си и на цената на това да поеме ръководството на ключови министерства, включително и на Министерството на финансите. Имената на потенциални кандидати за министерствата могат да бъдат обсъждани на редовните заседания на двете страни.

Път, осеян с трудности за Меркел

СДП бяха принудени да преразгледат първоначалния си план да бъдат в опозиция, след неуспеха на Меркел да формира коалиция с две по-малки партии. Това означава, че пътят на Меркел ще бъде осеян с още повече трудности. Смазващото мнозинство, на което се радваха консерватори и СДП при създаването на предишната коалиция, този път е стопено до 56% от местата в парламента (399 от общо 709). И двете страни са отслабени, тъй като гласоподавателите, ядосани заради появата на повече от един милион души, търсещи убежище в Германия от 2015 г. насам, се обърнаха към крайнодясната „Алтернатива за Германия”.

„Алтернатива за Германия”, която ще бъде най-голямата опозиционна партия в Германия, след като СДП се присъедини към правителството, ще накаже партията на Меркел за нейната „продължаваща имиграционна политика, при която не се налагат ограничения”. Лидерът на парламентарната група на партията Алис Вайдел предсказа, че „това ще се случи най-късно в края на 2021 г.” Разногласията в СДП също дават заявка, че дългосрочните партньори на партията ще бъдат държани на нокти. Лидерът на младежкото крило СДП Кевин Кюнерт, който проведе пламенна кампания срещу планираната коалиция, бе огорчен от вота в неделя. „Ако е необходима критика, то тя ще дойде от нас”, закани се той, като добави, че социалдемократите няма да се откажат, докато не постигнат „фундаментално обновяване” на партията.

Напрежението в партията заради партньорството с Меркел бе илюстрирано от гробовната тишина след като стана ясно, че кампанията в полза на партньорството е надделяла, което накара Spiegel Online да озаглави една от водещите си статии „Едва ли има повод за радост”. Меркел някога изглеждаше непобедима, а сега изглежда изключително уязвима на фона на нарастващите призиви за промяна.

В търсене на промяна

Противниците на нейната либерална политика по отношение на бежанците стават все по-прями, докато консервативното крило на нейната партия изглежда губи контрол над силното финансово министерство, отстъпено на социалдемократите като част от коалиционното споразумение. Канцлерът Меркел, която е подложена на натиск в своята партия да поднови кадрите в редиците си, няма много време за избор на свой наследник.

В опит да потуши критиките, Меркел привлече в следващия си кабинет един от най-изявените си критици от СДП – Йенс Спан, като здравен министър. 37-годишният Спан, бивш заместник на Волфганг Шойбле във финансовото министерство, многократно е нанасял удари върху центристките политики на Меркел, особено по отношение на имиграцията. Той се застъпва и за остра, консервативна промяна в опит отново да спечели гласоподавателите, които са дали гласа си за „Алтернатива за Германия”, която спечели почти 13% при изборите през септември.

От решаващо значение е това, че тази седмица нейната партия официално назначи и своя нов генерален секретар, Анегрет Крамп-Каренбауер, която има подкрепата на Меркел, за да стартира процеса за реновиране на партията. Всекидневникът Sueddeutsche отбеляза, че „тя [Крамп-Каренбауер] даде ясно да се разбере, че в ХСД вече има кой да наследи Меркел”.

--

* Заглавието е на редакцията

Автор: EurActiv

Източник: Eurasia Review

Превод: Десислава Пътева