Руският президент Владимир Путин направи изненадващо посещение в Сирия на фона на разгрома на групировката „Ислямска държава” от правителствените войски с подкрепата на руската авиация и растящото напрежение между израелци и палестинци. Според информацията, цитирана от световните информационни агенции, Путин е кацнал в руската военновъздушна база в Хмеймим в провинция Латакия. Посещението е първо за руския президент в продължилия повече от шест години кръвопролитен сблъсък в близкоизточната страна.

Владимир Путин анонсира предстоящото частично изтегляне на руската военна групировка от страната, след като с помощта на руското оръжие терористите от ИДИЛ бяха изгонени от своите позиции в населените места и под контрола им останаха единствено някой пустинни региони. „Наредих на министъра на отбраната и на ръководителя на Генералния щаб да започнат изтегляне на руските части в техните постоянни бази”, заяви Путин, цитиран от РИА Новости. Руският лидер заяви още, че „ако терористите надигнат отново глава” Русия ще „ще нанесе такива удари, каквито никога те не са виждали”.

Президентът на Русия се срещна със своя сирийски колега Башар Асад, след което замина за Египет, където се събират египетският държавен глава Абдел Сиси, палестинският лидер Махмуд Абас и йорданският крал Абдула II, съобщават местни издания. Срещата цели да координира позициите преди предстоящата в сряда сбирка на Организацията за ислямско сътрудничество в Турция, свикана като реакция на решението на президента Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. Русия играе все по-голяма роля в Близкия изток и се очаква да поеме ролята на посредник в мирния процес след едностранно декларираната подкрепа от САЩ за Израел.