На обичайната си годишна пресконференция президентът на Русия Владимир Путин заяви, че на изборите за президент през 2018 година няма да бъде издигнат от партия. А ще се яви самостоятелно в конкурентната политическа борба. Той подчерта, че ще разчита на гражданите от всички политически сили, които се вълнуват от просперитета на Русия и споделят неговата концепция за развитие на държавата. Руският президент уточни, че кандидатурата за ръководител на неговия предизборен политически щаб все още не е определена и няма окончателно решение.

В хода на пресконференцията Владимир Владимирович изказа мнение, че в Донбас руската армия не присъства и не действа. Но подчерта, че там са активни местни формирания, военни милиции, които са си самодостатъчни и са готови да окажат съпротива на всяка мащабна военна операция срещу Донбас.  Според Путин това е в интерес на хората, които живеят там, защото ако те не разполагат с такива милиции, то т.нар. националистически батальони ще извършат клане, даже по-лошо от това в Сребреница. Руският президент допълни, че Русия не е против територията на Донбас да бъде поставена под международен контрол, но за това украинската власт трябва да се договори с ДНР и ЛНР. Отговорът му е свързан с факта, че украинското правителство наскоро настояваше подобен контингент да бъде разположен по руско-украинската граница, а не в източната част на украинската държава.

Съвсем неотдавна „Уолстрийт джърнъл“ написа, че САЩ имат намерение да предложат на Русия план за разполагането в Източна Украйна на 20 хиляди души миротворци, международен контингент. Според американците въпросната мисия може да действа под егидата на ОССЕ, а не на ООН. Вестникът допълва също, че това предложение на САЩ ще бъде част от една много по-широка стратегия, която Вашингтон има намерение да провежда спрямо Москва, и която ще включва и дипломатически усилия в посока да бъде заставена Русия да спазва Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Нарушаването на този договор беше поставено на обсъждане още по времето на президента Обама, който заяви своите притеснения, че Русия употребява крилати ракети със среден обсег.

Като цяло руският президент Владимир Путин е убеден, че минският формат за урегулиране на конфликта в Украйна има много ниска резултатност, заради неконструктивната позиция на властта в Киев. В Киев нямат никакво желание да се реализира това съглашение и да се започне политически процес, който да завърши с легитимиране на особения статут на Донбас, за който всъщност има закон, одобрен от върховната Рада, но не въведен в сила до този момент поради различни предлози. „Такъв договор има и неговите параметри са добре известни“, каза Путин. На 12 февруари 2015 г. представителите на контактната група за справяне със ситуацията в Източна Украйна подписаха документ за комплекс от мерки за изпълнение на минските споразумения. Става дума за участниците в Нормандската четворка – Русия, Германия, Франция и Украйна. Документът посочва прекратяване на огъня, извеждане на въоръжените групи, амнистия, възобновяване на икономическите връзки между териториите и провеждане на сериозна конституционна реформа, чийто резултат трябва да бъде зачитане на особения статут на Донецка и Луганска област. Само че до този момент този план не е реализиран. И никакви действия от страна на Киев не се предприемат. Украинската страна напълно се е отказала от изпълнение на задълженията си по този договор. А единственото, за което настоява, е да се предаде участъкът от границата с Руската федерация под неин контрол. Макар че това би следвало да се случи едва след провеждането на нормални избори в Донбас, след като специално бъде приет Закон за изборите в Донбас.

Първото заявление, според Путин, за това, че „Украйна трябва да бъде независима“ се е появило през XIX век: „Това е било актуално в рамките на империята, където се е провеждала насилствена русификация. Макар че за Украйна това не е било особено важно, защото тя е православна страна. Тогава в паспортите изобщо не е имало графа „националност“, а е имало графа „вероизповедание“. И украинецът не се е различавал от руснака по абсолютно нищо.“

„Самата Русия се е образувала сложно от много славянски племена. В крайна сметка се е образувала Русь, център на която е бил Киев. Тези наши общи исторически и духовни корени ми дават правото да кажа, че в основата си ние (руснаците и украинците, бел. ред.) сме един народ“, изрази констатация руският президент.

„Отначало Украйна влиза в Руската империя с три области – Киев, Чернигов и Житомир. В резултат на позицията на Украйна в империята около тези области започват да се добавят нови и нови територии, заради различни събития като Руско-турската война или Втората световна война. Но през 1922, 1923, 1924 г. болшевиките кой знае защо решават, че всички прилепени към историческата част на Украйна територии трябва да бъдат вкарани в новосъздадената съветка република Украйна. Цялото Черноморие отива там, а след Втората световна война и западните области“, припомни Путин интересни исторически детайли в контекста на големия въпрос чий е Крим и има ли Русия право да има претенции въобще към украинските територии.

Владимир Путин добави още, че: „В действителност, САЩ са пълноценен и пълноправен участник в процеса на урегулиране на процесите в Украйна, независимо дали са включени или не в „нормандския формат“. САЩ така или иначе са дълбоко въвлечени и са напълно навътре в това, което се случва в Украйна. Трябва ли формално да бъдат включени в „нормандския формат“? Не знам, във всеки случай това не зависи от нас. Аз никога не съм бил против това.“   

Путин изрази надеждата, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще има възможност да подобри отношенията си с Русия. И че Тръмп в един момент може би ще тръгне по пътя на своите предизборни обещания.