Русия е създала революционни оръжейни системи в отговор на излизането на САЩ от Договора за противоракетната отбрана (ПРО), заяви руският президент Владимир Путин в ежегодното си послание до Федералното събрание на Русия. Според него усилията на Москва са били успешни и страната вече разполага със стратегически ядрени оръжия, способни да преодолеят всяка съвременна, но и перспективна система за противоракетна отбрана.

Путин разказа накратко пред руските законодатели как се е стигнало до тази нова ситуация в системата за глобална сигурност. Той напомни, че проблемът е започнал с излизането на Съединените щати от Договора за ПРО през 2002 г. „Русия беше категорично против. Ние изхождахме от това, че съветско-американският договор от 1972 г. е крайъгълен камък в системата за международна сигурност. Съгласно този договор всяка страна има право да изгради системи за противоракетна отбрана само в един район на своя територия“, подчерта руският държавен глава и допълни, че дори и тогава Москва е била готова за конструктивен диалог по темата. Заедно с Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия и Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, споразумението гарантира неразумното и опасно за цялото човечество едностранно използване на ядрено оръжие срещу противника, тъй като ограничаването на противоракетната отбрана прави потенциалният агресор уязвим за ответен удар. Върху този принцип се гради цялата глобална система за сигурност.

„Въпреки нашите многобройни протести и призиви, в Аляска и в Калифорния вече действат системи за ПРО. В резултат на разширяването на НАТО на изток се появиха два района с ПРО в Източна Европа – единият в Румъния вече е създаден, а в Полша разгръщането на друг приключи“. По думите на Владимир Путин обхватът на използваните противоракети само ще расте. „Планира се разполагането им още в Япония и Южна Корея. В състава на глобалната система за противоракетна отбрана на САЩ влиза и морска групировка – пет разрушителя и тридесет ескадрени миноносци се дислоцират в райони в непосредствена близост до територията на Русия“, поясни президентът.  

Въпреки огромните усилия на Вашингтон да подкопае сигурността на руската държава, Москва е успяла да вземе адекватни мерки, категоричен е Путин. В своето слово пред Федералното събрание Путин за пръв път показа кадри от тестовете на най-съвременните руски оръжия за ядрено сдържане. „След едностранното излизане на САЩ от Договора за противоракетната отбрана ние се съсредоточихме върху разработването на перспективни технологии и въоръжения. Това ни позволи да направим стремителна и голяма крачка в създаването на нови видове стратегическо оръжие“, заяви руският президент.

Новите оръжейни образци, с които се оборудват всички междуконтинентални балистични комплекси на Русия, позволяват преодоляване както на всички съвременни системи за противоракетна отбрана, така и на перспективни разработки. „Освен това ние пристъпихме към разработка на ново поколение ракета“, заяви Путин и даде пример с новата тежка междуконтинентална ракета „Сармат“, която е в активна фаза на изпитания. „Новата ракетна система практически няма ограничения в далекобойността... Тя е способна да атакува целите както през Северния, така и през Южния полюс“, разкри той. „Ние не се ограничихме само с това. Започнахме разработка на такива нови видове стратегически оръжия, които въобще не използват балистична траектория на полета при движение към целта. Това означава, че системите за ПРО са просто безполезни и безсмислени за борба с тях“, допълни Путин под бурните аплодисменти на руските законодатели. Новите руски ракети, които постъпват на въоръжение, летят ниско, трудно забележими са и притежават практически неограничена далекобойност. Тяхната способност да следват релефа и да маневрират им позволява да избягват прехващане и ги прави неуязвими за всякакви системи за противоракетна или противовъздушна отбрана, допълни Путин уверено и се зарече да произнася все по-често тези думи. С последните успешни изпитания на ракетите в края на миналата година Москва пристъпва към създаването на изцяло нов вид оръжия – стратегически ядрени оръжия с ракети, задвижвани от атомна енергия. „Както разбирате, все още никой в света не разполага с подобно нещо“.

Последното революционно руско оръжие, част от стратегическите ядрени сили, са постъпващите на въоръжение безпилотни ядрени подводници. Новите подводни апарати се движат със скорост, превишаваща в пъти скоростта на обичайните подводници, на най-съвременните торпеда и дори на най-бързите кораби. „Това е просто фантастика“, похвали се Владимир Путин. „Те са безшумни, разполагат с висока маневреност и са практически неуязвими. В днешния ден в света просто не съществуват средства, с които може да им се противодейства“, обяви той като допълни, че апаратите могат да използват както ядрени, така и конвенционални оръжия. „През декември 2017 г. е напълно завършен дългогодишният цикъл на изпитания на иновационния ядрен реактор, който захранва този безпилотен апарат.“

По думите на Владимир Путин с всичките тези нови оръжия страната му е способна да противодейства на нарастващата американска военна активност по руските граници и да обезпечи своята сигурност и стабилността на международната система.