АБВ ще направи грешка, ако започне да влиза в лявото пространство на БСП. На АБВ пътят е към центъра.

Основателно ли беше обвинението на Путин от Анкара, че България не е в състояние да взема самостоятелни решения? Тоест, че не е суверенна държава.

Важното и съдържателното е, че България загуби поредния геостратегически инфраструктурен проект, който трябваше да премине през територията на страната. И чрез който България трябваше да реши както конкретните си икономически проблеми от гледна точка на кризата, така и геостратегическите от гледна точка на осигуряване на енергийната си независимост и сигурност.

Въпросът е, че руският президент обвини България за основен виновник.

Едва ли е чак толкова изненадващо, като имаме предвид какво се случи в България не само през последната една година, а през последните четири-пет години, откакто беше подписано споразумението за „Южен поток”. Протаканията по времето на Бойко Борисов. Вие сигурно сте забравили, но през 2010 г. беше подписана пътна карта за това как ще се реализира проектът, която не беше изпълнена. През 2012 г. правителството на Бойко Борисов подписа инвестиционно предложение, постигна големите успехи с намаленията на цената на природния газ за България със седем-осем месеца по-късно, отколкото тя беше намалена в европейските страни, и т.н. Протакането продължи и по времето на правителството на Орешарски. Нещо повече, стигна се според мен до недопустимото разпореждане на министър-председателя да се спре проектът след посещението на американски сенатори.

Как ще коментирате този случай?

Той сам по себе си е достатъчно показателен. Австрийският президент Фишер на същите тези сенатори просто им каза, че той не определя с кого САЩ да сключват сделки, за да му определят те какви сделки ще сключва. Но българският премиер се поддаде на натиска на американците и на Барозу. Малко по-късно президентът ни направи също достатъчно красноречиви изявления в тази посока. Да не говорим за писмените разпореждания на министъра от служебното правителство. Ние дадохме достатъчни поводи на руския президент Путин да направи такава констатация. Тъжното ще бъде обаче, ако на базата на тази констатация завалят сега претенции и искове формално към България за нереализирани ползи или за директни загуби. Защото инвестициите, които са направени, са над 4 милиарда евро. Това се отнася и за подготовката за изграждането на подводната част от газопровода.

АЗ БЯХ ПРЕДЛОЖИЛ ПРЕДИ ВРЕМЕ АМЕРИКАНСКИЯТ ПОСЛАНИК УОРЛИК ДА ОТИДЕ НА „ПОЗИТАНО” 20, ДА СЪБЕРЕ РЪКОВОДСТВОТО НА БСП (БИВШЕТО) И ДА ИМ ИЗКАЖЕ ЕДНА ГОЛЯМА БЛАГОДАРНОСТ!

Имаше ли изобщо вариант българските правителства да не провалят „Южен поток”? Въпрос на невежество или въпрос на чужда агентура из нашата висша власт е прекратяването на проекта?

Въпрос на слугинаж. Аз съм доволен, че като министър оставих на масата тези четири проекта, и то в процес на реализация. Имам предвид и „Бургас-Александруполис”, и „Белене”, и „Южен поток”, и „Набуко”. Правителството на Бойко Борисов ще остане в историята с това, че унищожи тези четири проекта. Между другото, ако те бяха реализирани, България сега щеше да бъде съвсем друга страна на геостратегическата карта на Европа. И изобщо нямаше да влезем в тази икономическа криза, в която пак ни вкара правителството на Бойко Борисов. Може би прекалявам с това „Бойко Борисов”, но много е тъжно, когато си вложил огромни ресурси и сили, за да постигнеш нещо, виждаш как идва някой, който даже не разбира за какво става дума, и с лека ръка го унищожава, за да си гарантира собственото спокойствие.

Враговете на руските проекти в България буквално са окупирали публичното пространство, те са страшно активни, много убедителни. В медиите има доминация само на едната теза. Това е проблем на публичното ни пространство.

Това е проблем на т.нар. независими експерти. Аз с тези независими експерти се разправям повече от 15 години и си плащам цената за позициите. Същите експерти през 1998 г. обясняваха, че „Син поток” не може да бъде построен, че това е технологично невъзможно. Същите експерти, буквално същите имена. Тогава Иван Костов гордо твърдеше, че България е незаобиколим фактор и водеше война с „руския империализъм”. Само че малко по-късно „Син поток” стана факт. И той беше изграден с нашите пари, с парите, които България трябваше да получи от транзитни такси. Защото транзитът през България трябваше да бъде около 30 милиарда куб. метра. А той си остана на равнището 13-14 милиарда куб. метра. С нашите такси, които трябваше да получим, руснаците изградиха „Син поток”. Сега ще се получи същото. С парите от транзитните такси, които България трябваше да получи от „Южен поток”, ще бъде изграден „Турският поток”, при това на значително по-ниска цена.

„Син поток 2”.

Не. „Турски поток”, защото заради безгръбначието на българските политици, услужливостта на ЕС и първосигналния негативизъм на САЩ Турция се превръща в незаобиколим геостратегически фактор. И в крайна сметка аз не разбирам на кого слугуват тези хора. Не е ли ясно за всеки нормален човек, че за страна като България най-евтиният начин да осигури енергийната си сигурност е на принципа на взаимната зависимост. Тоест независимост на основата на взаимната зависимост. Ако Русия транзитира през България 30% от износа си на природен газ, ако тран зитира 10% или 15% от износа си на петрол, не е ли и тя самата зависима от България?! Ако към това бяхме добавили и „Набуко”, който ни доставяше газ от съвсем друг източник по съвсем друг маршрут, не ставаше ли ясно, че България гарантира и сигурността си, и независимостта си. И то, без да харчи излишни пари, а, напротив, печелейки. Само че ние си приказваме за някакви интерконектори, които ще ги заровим в земята и ще чакаме някога нещо да се случи и по тях да потече газ. Но никой не казва откъде ще потече този газ и колко ще струва.

Изказа се един „експерт от Виена”, който каза, че с това, че ние сме причината за прекратяване на „Южен поток”, всъщност сме си вдигнали рейтинга в ЕС, реабилитирали сме се като „ясни демократи”? Провалът за нас бил нещо като успех…

То се вижда колко сме си вдигнали рейтинга. Standard&Poor’s казаха, че вече сме боклук. Като рейтинг. Дадоха ни рейтинг Junk – боклук. Бойко Борисов точно ей така ни вдига рейтингите. Осем милиарда са ни задълженията от предното му правителство. Сега, като гледам, още първата година ще са нови 8 милиарда. Ако продължим още малко, рейтингът ни ще се върне там, където беше през 1997 г. Оценка за рейтинга ни дават и чуждите инвеститори, вижте срива на чуждестранните инвестиции през последните месеци.

Как ще коментирате това, че именно при правителството, в което участваше и БСП, беше провалена процедурата за „Южен поток”?

Защото и правителството, в което участваше БСП, разглеждаше проекта като едни 4 милиарда лева, които трябва да бъдат разделени между приятелски фирми. А не като един геостратегически и преди всичко политически проект. Този проект така и не беше структуриран като нормален инфраструктурен проект. И сега не е ясно колко ще бъде транзитната такса. И сега не е ясно за колко години ще се откупи проектът. И сега не е ясно какви са гаранциите от руската страна. По сега съществуващия договор за транзит през България за Турция (от 2006 г.) руската страна ни гарантира, че тя ни заплаща 90% от капацитета на тръбата, независимо от това дали транзитира или не.

Драго Стойнев има ли основания да се изказва изобщо и да дава оценки сега? След като той е бил наясно, че този проект е под мониторинг, и въпреки това не е спазил правилата и е провалил процедурата.

Грешката на Стойнев, а и на Орешарски беше, че не промениха нищо, не структурираха проекта като нормален инвестиционен проект с ясни финансово- икономически параметри. Не организираха консолидирането на позицията на 7-те държави, заинтересовани от изграждането му. Защото позицията на противниците на проекта беше консолидирана и политически от САЩ, и икономически от страните, които директно ще загубят стотици милиони годишно – Украйна, Румъния, Словакия и др. Драго Стойнев просто следваше това, което беше започнато от предишното правителство. Същите фирми, същият консорциум, същата процедура с предизвестен победител, обявена веднъж, обявена втори път… В крайна сметка тези неща не могат да се правят по този начин. И Европа тук е права. Друг е въпросът, че Европа си чете Третия енергиен пакет, както дяволът си чете Евангелието. За „Северен поток” няма Трети енергиен пакет. За TAP няма Трети енергиен пакет. За „Южен поток” обаче има, при това даже още преди да е построен. А тези изисквания за 50% допускане до тръбата, те касаят експлоатацията на един проект, а тук още няма и една тръба изградена за него. Всъщност Европа не е съгласна именно с процедурата за определяне на изпълнителя. Не е въпросът за Третия енергиен пакет.

Задавам този въпрос, защото винаги подозренията за БСП са, че обслужва руските интереси, а фактите много отдавна сочат, че БСП се старае изключително да прави тъкмо обратното…

Аз бях предложил преди време американският посланик Уорлик, понеже той се изказваше много активно, да отиде на „Позитано” 20, да събере ръководството на БСП (бившето) и да им изкаже една голяма благодарност! Защото всички американски проекти в България са реализирани, когато БСП е била на власт. И участието на „Уестингхаус” в реконструкцията и модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй” (при Жан Виденов), и двете централи в „Марица-изток” – двете с договори, подписани от Иван Костов. Не виждам нищо лошо в това, че американските компании инвестират в България. Лошото е, че го правят по начин, по който няма да им позволят да го направят в самите Съединени щати – непрозрачно, непазарно, без конкуренция, с гарантирани свръхпечалби. Още по-тъжно е, че както преди 15 години се намери български министър-председател – Иван Костов, който за едно ръкуване с Джордж Буш подписа договорите за двете централи в „Марица-изток”, то и преди една година български министър и правителството по същия непрозрачен начин, без конкурс, избраха изпълнителя за 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй”.

Върхушката на БСП прави едно, електоратът мисли друго… Директно ще ви попитам: не мислите ли, че БСП отдавна обслужва американските интереси…

Е, не е точно така.

Така изглежда.

Определени представители на БСП обслужват американските интереси заради личен свой интерес. Айде така да го кажа. Както и цели други партии обслужват директно американските интереси. Но в БСП винаги е имало достатъчно хора, които работят преди всичко за националните интереси на България. Разбира се, има и апологети на руските интереси. Но аз не мисля, че който и да било от енергийните проекти може да бъде наречен руски проект. Нито „Белене”, нито „Бургас-Александруполис”, нито „Южен поток”. Това бяха проекти, които щяха да носят преди всичко полза за България. Това бяха национални, български проекти.

Защото някои от министрите в правителството на Орешарски от квотата на БСП, като Ангел Найденов и Кристиан Вигенин, се държаха много странно в проблематични ситуации…

Няма да обсъждам никого в личен план. Кой какви интереси защитава, се вижда достатъчно ясно.

Европа се страхува от Русия, а не се сеща за зависимостта от Турция, която от сега нататък ще пуска и спира кранчето с природния газ.

В интерес на истината през 2005-2006 г. първият вариант на „Газпром” за „Южен поток” беше тръбата да премине през Турция. И ние успяхме да убедим Русия, че България е страна от ЕС, че е надежден партньор, че отдавна сме изживели битките с „руския империализъм” от времето на Иван Костов, и т.н. И на базата на това Русия ни повярва и тръгна да прави „Южен поток” през България. Явно тогава Русия отчете, че за нея е политически по-изгодно да не прекарва всичките си енергийни потоци през Турция. Да не бъде зависима в транзита в толкова голяма степен от Турция. Аз съм говорил многократно и с американския посланик, тогава беше Байърли. И тогава философията на САЩ беше малко по-различна. Те дори имаха желание да участват в тези проекти. Примерно в „Бургас-Александруполис”. Американците тогава не бяха негативно настроени и срещу „Белене”, даже участваха в конкурса за главен изпълнител. Офертата им беше по-слаба и технологично, и финансово. След 2008 г. допуснахме САЩ директно да се разпореждат в България. Но, от друга страна, САЩ и този път ще потвърдят онази мисъл на Сенека: „Ще получиш онова, което искаш, за да разбереш, че никога не си го искал”. Те отново ще получат това, което искат. Руските енергийни потоци ще минат през Турция, но Турция вече не е същата. Ердоган прави неща, които толкова драстично се разминават с желанията на Вашингтон, че ми се струва, че американците отново, както много пъти през последните години, ще се сблъскат с резултата от собствените си действия.

ОПРЕДЕЛЕНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БСП ОБСЛУЖВАТ АМЕРИКАНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ ЗАРАДИ ЛИЧЕН СВОЙ ИНТЕРЕС.

Но самата Европа е в хватката на Америка.

Така е. Няма го вече Дьо Гол. Няма го Кол. Основният подход в енергийната политика трябва да е прагматизмът. Особено за страна като България. Използвай възможностите, които имаш! А нашата възможност е мястото, на което е разположена България. Ние от енергиен център се превърнахме в център на кръгово движение, през който никой не минава.

Замря ли договорката с „Уестингхаус”, която Драго Стойнев се опитваше да придвижи?

А, едва ли ще замре. Американците не си оставят каруцата в калта. Тази работа е просто въпрос на време и на малко изчакване. Особено, като имам предвид готовността на Бойко Борисов да изпълнява техните желания, потъпквайки националните ни интереси.

Смятате ли, че 7-и реактор ще бъде на „Уестингхаус”?

Смятам, разбира се. Аз съм наблюдавал как се случиха нещата с „Марица-изток 1”. С така наречения конкурс за заместваща мощност през 1998 г. Когато една никому неизвестна американска офшорка дойде в България и откри, че в „Марица-изток 1” трябва да се строи заместваща мощност. И се обяви конкурс с т.нар. инициираща страна. Нещо, което не знам да съществува някъде. Всички огромни мултинационални компании си отварят офертите, виждат се техните предложения. И тогава иницииращата страна, никому неизвестната офшорка, която е разбрала, че трябва да се строи заместваща мощност и е инициирала проект, който всички енергетици в България знаят, че трябва да се случи, тя отваря офертата си един месец по-късно. И може ли да познаете: нейната оферта ли се оказа най-добрата? Така спечелиха. И това е американска компания. И вие какво мислите сега, че „Уестингхаус” ще се засрамят ли? И ще кажат: не, не бива, трябва да се направи конкурс. Те не смеят да го направят. Защото се страхуват от това, че сравнението на параметрите ще покаже, че не са конкурентоспособни. Но аз вече започвам да си мисля дали не е по-добре поне „Уестингхаус” да направят нещо в България, след като нищо не се прави в тази страна и всичко се унищожава.

До скоро БЕХ затормозяваше плащане, свързано с процедурата по удължаването на живота на 5-и реактор. Някой явно саботираше процеса. Но най-после е направено плащането.

Аз бих ги посъветвал много да не си играят. Нито на 5-и, нито на 6-и реактор може да им бъде удължен ресурсът без руската страна. И ако искаме да се окажем през 2017 г. и през 2021 г. без тези реактори, това можем със сигурност да го реализираме. И трябва да ви кажа, че Русия този път ще ни съдейства. Както беше казал един герой от „Алиса в Страната на чудесата”, май някой от зайците беше: като не знаеш къде отиваш, няма значение къде ще стигнеш. Нашата енергетика в момента е в това положение. Всички, които я ръководят, като започнеш от министър-председателя, не знаят къде отиват. И не знаят какво правят. Затова се плъзгат по линията на най-малкото съпротивление, пак ще правят стратегии, ще ревизират, ще търсят някой виновен, ще слушаме заклинания за либерализация и енергийна ефективност. Всичко това го наблюдавахме и резултатът е налице. НЕК е вече със задължения около 4 милиарда. Но, знаете ли, все пак има някаква справедливост. Тези, които забъркаха кашата в енергетиката, Бойко Борисов и ГЕРБ, сега ще трябва да я сърбат и да оправят нещата.

Как оценявате сегашното състояние на БСП? Редица признаци сочат организационен срив в партията. Има едно разбягване. Хора си тръгват. Има и отлюспване, което подсказва лоша тенденция…

Отлюспване не знам дали има, но хора си тръгват, защото вървят съкращения. Оказа се, че партията е в много тежко финансово положение.

Явно не е само финансов проблемът.

Да, не е само финансов проблемът, това е само формален признак, който характеризира работата на предишното ръководство. Положението е тежко, но не толкова в организационен план. Аз не съм привърженик на тезата, че организацията и местните структури са основната причина за проблемите на БСП. Няма друга партия, която да има толкова много структури, колкото ние имаме. Само че това не ни помага. Политиката е важна. И изразителите на тази политика, и реализацията й. Това е големият дефицит. Това е нещото, което БСП и в момента продължава да не прави. Много пъти съм настоявал и на новия председател съм казал, че от него се чака визия. Визия за това какво и как трябва да се случи и в БСП, и в страната. Засега трудно му се удава. Но пък, от друга страна, всички претенденти, които бяха кандидати за славата преди 3-4 месеца, сега трябваше да му дадат малко време, да го видят какво може да направи, да предложат идеите си, ако ги имат, вместо да започват отново битката за власт в БСП.

Има едно свиване, точно по пътя на десницата върви БСП. Този казал това – вън, онзи казал онова – да се махне, и т.н. Това няма да доведе до нищо добро…

Това е път за никъде. Повтарял съм го десетки пъти. И на Сергей Станишев го казах през януари, когато тръгнаха да изключват Първанов и Румен Петков. Няма партия, която да е станала по-силна от това, че е отлюспила някого. Или че е затворила устата на някого. Една партия, в която всички стават единомишленици, е партия от друг тип и от други времена даже.

Сегашният председател Мишо Миков не предприема стъпки за сближаване с АБВ.

Не мисля, че едно механично обединение ще донесе някакъв същностен прилив на гласове. АБВ според мен ще направи грешка, ако започне да влиза в лявото пространство на БСП, опитвайки се да я измести. На АБВ пътят е към центъра. Лявоцентристка партия, социално-либералният модел на Георги Първанов от преди десетина години точно сега трябва да сработи. България няма на практика истинска центристка партия. Още по-малко пък има лявоцентристка партия. И разпростирането на левия спектър от БСП през АБВ до центъра, ето това е пътят, по който може да се развива левицата в България. И едва след това вече може да има обединяване на усилията.

Но ако махнем Реформаторския блок в парламента, практически целият друг електорат, избрал другите партии, е в лявото идеологическо пространство.

Не, не знам къде е, но със сигурност не е в съвременното ляво.

Ами националистическите партии какво са?

Нека все пак не бъркаме лявото с популизма. Това са коренно различни неща. Ако ние си мислим, че издигането на леви лозунги и лявата радикализация, левият популизъм, са същностната лява политика, според мен грешим. Последните две изборни кампании трябва да са ни го показали. Левите лозунги не вършат работа. БСП не може да се съревновава на едно и също поле с „Атака”, с „Патриотичен фронт”, с ББЦ и с всички останали популистки структури. БСП е разумната прагматична партия. Партия с визия за бъдещето и решения за днешния ден. И изпълнява социалната политика като резултат от развитието на икономиката. А не чрез вдигане на лозунги. Преди 100 години Ленин написа „Левичарството – детската болест на социализма”. Глупаво е да връщаме една 120-годишна партия в детските й години. Между другото грешка беше и това, което се правеше преди една година, т.нар. лява социална политика. Да, тя трябваше да бъде проведена, но не по начина, по който се правеше. На всекиго по нещо. И накрая всички недоволни. Трябваше да се изберат най-възловите социалнослаби звена и там да се съсредоточат усилията. Дали ще е образованието, дали ще е социалната сфера, дали ще са инвалидите или майките с деца, дали ще е здравеопазването, но трябва да се съсредоточат усилията и да се види, че нещо се постига. А не да даваме на всички. Още тогава беше ясно, че бюджетът е неизпълним. Този един милиард няма да се събере. И когато го приказвах това, ми казваха, че си критикуваме нашите. Но сега на Борисов вече няма да му затворим устата, че правителството на Пламен Орешарски е докарало страната до този дефицит. Което пък всъщност не е вярно. Защото, макар и приходите да бяха по-малко, правителството се държеше в рамките на разходите, които беше предвидило. Служебното правителство и сегашното правителство увеличиха разходите с 1 милиард допълнително. Но това някак си минава ей така покрай медиите. Всичко се пише на гърба на Пламен Орешарски.

Струва ми се, че БСП се нуждае от хирургическа намеса, за да се стабилизира.

Съгласен съм. И казах още през август месец, че промените трябва да започнат веднага, да бъдат резки и убедителни, за да повярват хората, че е невъзможно БСП отново да бъде патерица на ДПС и параван за предоставянето на властта в държавата на една икономическа групировка. Мишо прие позицията на „малките стъпки”, че изборите не са бой последен за БСП, а една от „битките по пътя”. Добре. Но въпросът е дали това е пътят, по който трябва да вървим.

Наистина ли мислите, че жена би могла да оглави партията? Тази консервативна партия.

Да, наистина мисля. И ако я беше оглавила жена, сега БСП щеше да бъде в друго състояние. Защото самият знак, че жена ще оглави тази консервативна партия, както вие се изразихте, е вече знак за промяна. Щеше да бъде добър знак.

Каква е прогнозата ви за този кабинет? Не изглежда, че ще издържи дълго?

Ще издържи, не се заблуждавайте. Кабинетът ще издържи по няколко много прости причини. Първата е, че няма кой да го свали. Втората е, че макар и да изглежда нестабилен, той в крайна сметка има доста широка основа и много сериозен баласт в тази основа. И всичките флуктуации, които се извършват в едната посока, се балансират от флуктуации в другата посока. И винаги има кандидати, които да се качат на клончето. Схемата, която Бойко беше предвидил с ДПС, да направи правителство на малцинството, можеше да сработи, ако той имаше около 105 или 110 депутати. Тогава винаги от този облак, който се върти около него, щяха да се намерят десетина гласа, а всъщност ДПС щеше да подкрепя, когато трябваше. За съжаление този номер не стана. Поради ниския резултат на ГЕРБ, колкото и да се тупат в гърдите, че са големите победители. И затова Бойко Борисов трябваше да влезе в тази сложна коалиция. И тъкмо тя според мен е достатъчно стабилна. Друг е въпросът, че Бойко не е променил нищо от манталитета си на управление, той не е променил същността. Външно като че ли нещо е променил, изглежда много по-диалогичен, по-демократичен, води едни разговори непрекъснато, не отсвирва този, не ругае онзи, няма ги категоричните позиции. Но всъщност той управлява по същия начин. Елементарен популизъм. Достатъчно е КНСБ да се завърти по улиците на София и веднага променя мнението си за пенсионната реформа. На бърза ръка намери пари за коледни добавки, всичко върви по този път, по който вървеше и предишното му управление. „Аз сега ще ви дам еди-какво си!” Не толкова помпозно, не толкова грубиянски, но ще бъде същото. А държавата е в много тежко състояние. И външният дълг през 2015 г. ще стане около 30% от БВП. Ние вече сме вървели по този път. Не мисля, че в правителството на Бойко Борисов има компетентност, която да спре този ход. Има популизъм, има конюнктурен прагматизъм, но няма нито икономическа, нито технологична компетентност, за да се решат наистина сериозните проблеми на България.