Руското Министерство на отбраната отбеляза „странното съвпадение” между съботната атака от дронове на джихадистите и присъствието на американски шпионски самолет над руските бази в Сирия по същото време

Както стана известно от съобщения в световните средства за масова информация, потвърдени от руските власти, в събота, 6 януари, 13 бойни дронове на джихадистите от групировката „Хаят Тахрир ал Шам”, свързана с „Ал Кайда”, атакуваха руските военни бази в Сирия. Под прицел бяха едновременно военновъздушната база в Хмеймим и морският военен обект край Тартус. Терористичният акт беше осуетен благодарение на успешното използване на руската противовъздушна отбрана, но той повдигна сериозни въпроси за евентуален пробив в системата за сигурност.

Извършвайки разследване на инцидента, руските специалисти обявиха подробности. Според тях терористите са използвали високотехнологично оборудване, която е могло да бъде придобито „само от държава, притежаваща най-съвременните технологии”, като по този начин недвусмислено намекнаха, че такава помощ може да бъде оказана само от страните от Запада. Русия дори предупреди официално САЩ, че военните доставки за т.нар. умерени сирийски милиции лесно се озовават в ръцете на джихадистите. Пентагонът веднага отхвърли обвиненията. Говорителят на военните майор Адриан Ранкин-Галоуей заяви, че „тези устройства и тази техника лесно могат да бъдат придобити”.

Последните разкрития на руските военни също са прицелени към Вашингтон и намекват за предполагаемо американско участие в координирането на акцията. Според Министерството на отбраната на Руската федерация, американски разузнавателен самолет „Посейдон” на военноморските сили на САЩ е летял над руските бази в Тартус и Латакия около четири часа по времето на извършената от джихадистите атака. Констатацията на руската страна „дава друг поглед на някои странни съвпадения” около инцидента, при който терористите опитаха да пробият отбраната на руските бази.

Това не е първият подобен инцидент с руска военен обект в Сирия. На 31 декември военновъздушната база в Хмеймим беше атакувана от мобилна диверсионна група с минохвъргачки. При терористичния акт загинаха двама души.