Руският журналист, живеещ в Киев, Аркадий Бабченко бе убит в украинската столица. Той е открит от съпругата си с огнестрелна рана в собствения му апартамент. Според полицията неговата журналистическа дейност е основният мотив за убийството. Въпреки това разследването ще разгледа и други версии, съобщи пред Interfax началникът на полицията в Киев Андрей Кришченко. „Първата и най-правдоподобна версия за причините за убийството е неговата професионална дейност“, заяви Кришченко и добави, че обект на разследването ще бъде и „неговият личен живот, както и конфликти, които нямат връзка с журналистическата му дейност“. Полицията вече отхвърли версията за самоубийство. Министерството на вътрешните работи на Украйна разпространи графика на заподозрения за убийството на Бабченко. Украинските правораздавателни органи започнаха наказателно дело по случая. Същевременно Следственият комитет на Руската федерация ще проведе свое собствено разследване за смъртта на Бабченко. Комисарят по правата на човека Татяна Москалкова обеща, че ще настоява пред украинските власти да обърнат специално внимание на разследването.

Аркадий Бабченко е ветеран кореспондент от войната в Украйна, работил за редица издания през годините. Преди да започне журналистическата си кариера, той се сражава в двата конфликта в региона на Чечения. След това Бабченко става критичен към руското правителство и участва в няколко опозиционни движения. Той напуска Русия през февруари 2017 г., изтъквайки като причина опасения за своята сигурност. В последните години Бабченко се установи в Украйна, където бе водещ в телевизионния канал ATR.

Руското външно министерство осъди убийството и призова украинските власти, международните институции и неправителствени организации да следят внимателно разследването. От министерството също така изразиха загриженост за нивото на насилие спрямо журналисти в Украйна.

„Мащабите на физическо насилие и убийствата на журналисти в тази страна постоянно се разрастват, а в същото време разследванията не довеждат до наказания за извършителите. Престъпленията и абсолютната безнаказаност се превърнаха в рутина за киевския режим. Призоваваме украинските власти да направят всичко възможно за провеждането на бързо разследване“, се казва в позиция на руското Министерство на външните работи.

Убийството на Бабченко е поредният случай на убийство на журналисти в Украйна. През юли 2016 г. известният руски журналист Павел Шеремет бе убит в центъра на Киев, след като колата му бе взривена. Официалното разследване на убийството му все още не е дало значителни резултати, но представители на украинските власти хвърлят обвинението върху руските тайни служби. Независимо разследване на случая обаче уличава украинското разузнаване.

През април 2015 г. друг известен журналист, Олес Бузина, който бе критичен към украинските власти, бе застрелян в Киев. Задържани бяха няколко заподозрени, които са свързани с крайнодесните движения. Разследването на инцидента е в застой, а изслушванията в съда все още не са приключили. 

Източник: RT