Поставянето под домашен арест на Владимир Евтушенков, чието състояние се изчислява на 9 милиарда долара /според Bloomberg Billionaires Index една нощ след ареста са станали 6 милиарда/, излиза извън обичайната традиционната война на Владимир Путин с непокорните олигарси. По принцип всеки от успешните руски олигарси в началото на 90-те години на миналия век има един подкрепящ го кръг – партийният елит, или комсомолските приятели, или КГБ, или  съветската номенклатура. Евтушенков, за разлика от останалите могъщи новобогаташи, има връзки в различни сфери –  свързан е със службите, както и с групировката около московкия кмет Юрий Лужков, както и с елитите на военно-промишления комплекс. Освен това неговата компания „Система“ присъства в нефтодобива, нефтопреработката, мобилните комуникации, IT сектора, медиите, недвижимите имоти в центъра на Москва.

През последните петнайсетина години „Система“ е в постоянен конфликт с групата на Игор Сечин. Той е президент на държавната компания „Роснефт“ и е смятан за най-влиятелният човек в Русия след Владимир Путин. Може би защото е и най-близкият му човек. Засега. Последният конфликт между Сечин и Евтушенков е около нефтената компания „Башнефт“, която се намира в Башкирия и която олигархът приватизира през 2009 г. Според някои руски анализатори е станало следното: „Роснефт“, попаднал под ударите на западните санкции, търпи загуби и ръководителите на компанията са преценили, че най-добрият изход от ситуацията е да накарат Владимир Евтушенков да им продаде „Башнефт“. В руските издания даже  е описано най-вероятното развитие на събитията. При Евтушенков са дошли упълномощени лица, които са казали, че ГОРЕ са преценила, че „Башнефт“ трябва да бъде управлявана от специално обучени хора. „Трябва да вземете под внимание конкретната ситуация, г-н Евтушенков, обяснили му те. Трябва да сте патриот и да имате гражданско съзнание. Страната ни е заплашена от враговете и е обект на санкции. Така че нефтената промишленост трябва да бъде под строг контрол. Вие взехте достатъчно. Стига толкова. Спомнете си съдбата на Михаил Борисович и постъпете правилно“.

Самият Михаил Борисович Ходорковски свързва проблемите на Евтушенков именно с конфликта му с „Роснефт“ и призова олигархът да се съгласи с поставените му от Кремъл условия. Бившият собственик на ЮКОС прогнозира, че ако Евтушенков приеме сделката, обвинението срещу него в пране на пари ще бъде снето и ще може да си живее спокойно най-вероятно някъде в чужбина, подобно на някогашния могъщ олигарх Владимир Гусински. Ако обаче Евтушенков продължава да упорства, съдбата му изобщо няма да е за завиждане, прогнозира Ходорковски. Редица анализатори смятат, че ако Евтушенков реши да се защитава, тръбейки, че делото срещу него е политическо, това само ще увеличи броят на годините, на които ще бъде осъден. В Русия като цяло в момента върви един много важен процес. Доскоро между „олигарсите-либерали“ и „държавниците“ вървеше джентълменска игра. „Държавниците“ контролират военно-промишления комплекс и стратегическите суровини, а олигарсите – социално значимата инфраструктура. Сега вече държавниците предприемат действия, които са много по-сериозни от случая с Ходорковски. На олигарсите съвсем скоро ще им се наложи да предадат на държавата контрола върху важни активи, свързани с медиите, мобилните оператори, пътническите и товарни превози. Просто защото противопоставянето на Русия и Запада изисква обществена и социална стабилност, а интересите на държавата и обществото са над интересите на частния бизнес.